ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cooking #WithRefugees: Έλληνες και πρόσφυγες σεφ μαγειρεύουν παρέα σε 6 εστιατόρια της Αθήνας

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και φέρνει ανθρώπους και γεύσεις κοντά, έξι εστιατόρια και καφέ της πόλης ανοίγουν τις κουζίνες τους και υποδέχονται πρόσφυγες σεφ.

19.06.2024
Φωτογραφία: ©UNHCR/Socrates Baltagiannis
Cooking #WithRefugees: Έλληνες και πρόσφυγες σεφ μαγειρεύουν παρέα σε 6 εστιατόρια της Αθήνας

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Πέμπτη 20 Ιουνίου, αφιερώνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμων και διωγμών. Με αφορμή αυτή την ημέρα επιστρέφει για άλλη μια χρονιά το φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, το οποίο διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με την υποστήριξη οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, στέλνοντας ένα νόστιμο μήνυμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και συμπερίληψης. Αρκετά εστιατόρια και καφέ της Αθήνας ανοίγουν τις κουζίνες τους και υποδέχονται πρόσφυγες σεφ αποδεικνύοντας ότι το φαγητό έχει το δικό του τρόπο να βρίσκει ομοιότητες και να γεφυρώνει −τις όποιες– διαφορές.

H Khane Habdulla και ο Χριστόφορος Πέσκιας στο Dopios. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
Από αριστερά: Ο Γιάννης Μαρκαδάκης, ο Diallo Safaye και ο Κλεομένης Ζουρνατζής στην ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου Σεϋχέλες © UNHCR/Socrates Baltagiannis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVicky’s Ath: Αυθεντικό φαλάφελ στην Αραχώβης από Λιβανέζο μάγειραVicky’s Ath: Αυθεντικό φαλάφελ στην Αραχώβης από Λιβανέζο μάγειραΤο φεστιβάλ ήδη ξεκίνησε με τα εστιατόρια Dopios και Σεϋχέλες. Στο πρώτο η Ιρακινή Khane Habdulla παρουσίασε την κουρδική εκδοχή των kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και συνεργάστηκε με τη Ρίτα Καββαθά για μια «πειραγμένη» πρόταση του dolma. Η τριανδρία του δεύτερου, Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης, υποδέχτηκαν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα.

Η κυρία Aram και η κυρία Feyrouz στο Feyrouz. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
Από αριστερά: Ο Mamadou Oury Diallo, ο Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος και ο Δημήτρης Στράτης στο Λοκάλι. © UNHCR/Socrates Baltagiannis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτις κουζίνες δύο Αφρικανών γυναικών της ΑθήναςΣτις κουζίνες δύο Αφρικανών γυναικών της ΑθήναςΥπάρχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς άλλες κουλτούρες, άλλες συνήθειες, άλλες γεύσεις. Σήμερα Τετάρτη19 Ιουνίου, στο Feyrouz στην οδό Καρόρη από τις 2 έως τις 5 μ.μ. η κυρία Ελένη Φεϊρούζ Κιλτσικλή που κατάγεται από την Αλεξανδρέττα και η Aram ( (Mahboubeh) Dorostkar από το Ιράν συνδυάζουν αναμνήσεις και γεύσεις για μια ιδιαίτερη εμπειρία street food. Από τις 6 μ.μ. και μετά το ραντεβού είναι στο Λοκάλι στου Ψυρρή, όπου ο Mamadou Oury Diallo από τη Γουινέα θα μας συστήσει το φαγητό της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί. Ο σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος μαζί με τον σεφ Δημήτρη Στράτή θα συνδυάσουν το παιχνιδιάρικο μενού τους με τις γεύσεις που έχει φέρει μαζί του ο Μamadou, προτείνοντας σε όσους καθίσουν στα τραπέζια του κήπου από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.

Η Sardar Hasemi και ο Θωμάς Αυλακιώτης θα μαγειρέψουν παρέα στο café Myrtillo. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
Γωγώ Δελογιάννη και Blessing Ibeakam στην καντίνα της Γαλιάντρας. © UNHCR/Socrates Baltagiannis

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο cafe – πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν.  Το διαπολιτισμικό πάρε-δώσε θα συνεχιστεί μετά τις 6 μ.μ. στη στρωμένη με χαλικάκι αυλή της Γαλιάντρας στο Μεταξουργείο. Η Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, θα συναντήσει στην πολύχρωμη καντίνα τη Γωγώ Δελογιάννη.

Διαπολιτισμικά μαγειρέματα και στη Μυτιλήνη

Ο Mahmoud ανάμεσα στην Αγγελική και τη Νίνα, έξω από το Reem ©UNHCR/Τhodoris Alexellis

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συριακή κουζίνα με ελληνικά στοιχεία. Ο Σύρος ιδιοκτήτης και μάγειρας του Reem, Mahmoud, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις Ελληνίδες συναδέλφους του Αγγελική και Νίνα για να παρουσιάσουν ένα ειδικό μενού, που θα σερβίρεται καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT