Την τελευταία δεκαετία η Χαλκιδική, από την Κασσάνδρα μέχρι την προ του Άθω περιοχή, έχει σημειώσει άλματα στη γαστρονομία, αναβαθμίζοντας σημαντικά το τουριστικό της προφίλ. Αν και παραμένει πολύ τουριστική, οπότε σε αρκετά μέρη σερβίρονται ακόμη προκάτ πατάτες και κατεψυγμένα καλαμαράκια σε ροδέλες, τα σημεία όπου θα βρει ο επισκέπτης ενδιαφέροντα μενού και ποιοτικές νοστιμιές έχουν πολλαπλασιαστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει αποφασιστικά, αφενός η δημιουργία σύγχρονων τουριστικών μονάδων που μπορούν να υποστηρίξουν εστιατόρια υψηλού επιπέδου, αφετέρου το άνοιγμα νέων μαγαζιών τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, το αμάλγαμα της εστίασης αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό: fine dinning δίπλα στη θάλασσα, ψαροφαγία με ντόπια ψάρια και θαλασσινά, παραδοσιακές ταβέρνες με premium κοπές κρεάτων, beach bars με καλά κοκτέιλ και νόστιμο φαγητό, διεθνή εστιατόρια με ευρωπαϊκές ή λατινοαμερικάνικες καταβολές και μαγειριά με την ελληνική κουζίνα στα καλύτερα της. Σε αυτά να προστεθεί και η αξιοπρόσεκτη άνοδος του χαλκιδικιώτικου αμπελώνα, ο οποίος πλέον διεκδικεί επάξια θέσεις στις λίστες των κρασιών.
Κασσάνδρα
Μετόχι – Σπουδή στο κρέας
Σε έναν λόφο, στον δασικό δρόμο που οδηγεί από την Κασσάνδρεια στη Σάνη, με θέα από τη μία τον Θερμαϊκό και από την άλλη τον Τορωναίο κόλπο, το εστιατόριο Μετόχι σερβίρει από το 2004 με αξιοπιστία και φροντίδα νόστιμα κρεατικά. Τα δύο αδέλφια, ο Κώστας Σχοινάς που είναι υπεύθυνος λειτουργίας και ο Δημήτρης που διαφεντεύει στην κουζίνα, κάθε χρόνο προσπαθούν να αναβαθμίζουν και να εμπλουτίζουν το μενού τους. Φέτος, για παράδειγμα, πρόσθεσαν πρόβατο βιολογικής εκτροφής από τη Λαμία, το οποίο σερβίρεται είτε σε κοπή tomahawk είτε Τ-bone. Θα βρείτε όμως και παραδοσιακές συνταγές, όπως κοντοσούβλι, κοκορέτσι και αρνάκι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα και τις φρέσκες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, ενώ στα ορεκτικά ξεκινήστε από το ταρτάρ μόσχου που συνοδεύεται από τσιπς πατάτας και μαγιονέζα τρούφας. Πολύ πλούσια είναι η λίστα των κρασιών, με κάποιες δυσεύρετες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.
Κασσάνδρεια, Τ/ 697-72.68.210. Λειτουργεί από Μάρτιο έως Νοέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:30-23:00
Lima – Τι γυρεύει το Περού στη Χαλκιδική;
Τέσσερα χρόνια επεξεργαζόταν την ιδέα ενός περουβιανού εστιατορίου ο Executive Chef του Porto Sani και του Sani Dunes, Νίκος Παπαστεργίου, και φέτος, που άνοιξε το καινούργιο τμήμα του Porto Sani, ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να το κάνει πράξη. Σε συνεργασία με τον Executive Sous Chef, Νίκο Χαντζόπουλο, ύστερα από ανταλλαγή ταξιδιωτικών εμπειριών και πολύωρων συζητήσεων κατέληξαν σε ένα αυθεντικό περουβιανό μενού, το οποίο διακρίνεται για τη νοστιμάδα και τους πετυχημένους γευστικούς συνδυασμούς. «Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη σωστή παρασκευή των ντρέσινγκ», τονίζει ο σεφ, την ώρα που επιμελείται ένα σεβίτσε «lubina classica», δηλαδή ένα παραδοσιακό πιάτο με σεβίτσε λαβράκι, γλυκοπατάτα, κόκκινο κρεμμύδι και καλαμπόκι. Στον κατάλογο θα βρείτε από μπαο μπανς και τάκος για να μοιραστείτε, περουβιανό σασίμι είτε aπό ψάρι είτε από κρέας, τέσσερις επιλογές για αντικούτσος -περουβιανά σουβλάκια- τα οποία σερβίρονται σε ένα ειδικό σχαράκι με κάρβουνο για να καπνίζονται, και πολύ ενδιαφέροντα γλυκά, όπως το πίνα κολάντα με ψητό ανανά και γρανίτα καρύδας. Μεγάλη είναι η λίστα των κρασιών, με ετικέτες από το Περού, την Ισπανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Porto Sani, Σάνη, Τ/ 23740-99.200. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-22:30
Ακνός – Μαγειρευτά φαγητά από τεμπέληδες
Στην παλιά, πλακόστρωτη πλατεία του Πευκοχωρίου, μακριά από τη βαβούρα του κεντρικού δρόμου και τον συνωστισμό της παραλίας, άνοιξε φέτος το εστιατόριο Ακνός, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει ο «τεμπέλης». Το μενού του, το οποίο ξεκινά με ένα αλφαβητάρι βασικών χαλκιδικιώτικων ιδιωμάτων, φιλοδοξεί από τη μία να αναβιώσει παλιές συνταγές και από την άλλη να αναδείξει εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Η κουζίνα του είναι συμπαγής και απλή, δίχως πολύπλοκες τεχνοτροπίες, προσπαθεί να εφαρμόσει τη φιλοσοφία των «εκατό χιλιομέτρων» στις προμήθειες και ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στα μαγειρευτά και στα κρεατικά. Πολύ νόστιμα είναι τα γιουφκάδια με παλαιωμένο κασέρι Σοχού, προσεγμένα σερβιρισμένη η ταλιάτα με φρέσκα μυρωδικά και λάδι φουντουκιού και πολύ πετυχημένη η κρεατόπιτα Μακεδονίας με μοσχάρι ραγού, μανιτάρια και ανεβατό Γρεβενών. «Σφιχτή» η λίστα των ποτών, με επιλεγμένες ετικέτες ούζου, τσίπουρου και ελληνικών κρασιών. Οι τιμές είναι προσιτές και σου επιτρέπουν να το επισκεφθείς δύο και τρεις φορές. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλά μέρη στην Κασσάνδρα όπου μπορείς να γευτείς μαγειρευτό φαγητό.
Παλιά Πλατεία Πευκοχωρίου, Τ/ 23740-61.810. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-00:00
Spitaki – Το άντρο των κοκτέιλ
Αναμφίβολα το Spitaki -που, πράγματι, με την πλακόστρωτη αυλή του, θυμίζει θερινή κατοικία-, αποτελεί ένα από τα διαχρονικά μαγαζιά της Χαλκιδικής, καθώς άνοιξε το 1982 από τον σαξοφωνίστα του συγκροτήματος Olympians, Βαγγέλη Κουτσοτόλη. Το 2002 πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία-bartender Γιάννη Κέδε και της ομάδας του (Vogatsikou 3) και έκτοτε πρωταγωνιστεί στην περιοχή με τα πρωτοπόρα και καλοεκτελεσμένα κοκτέιλ του. Από τη φετινή λίστα, η οποία ανανεώνεται ευλαβικά κάθε χρόνο, ξεχωρίζει το Iron Bird, ένα μείγμα από ρούμια, ψημένο ανανά με μπαχαρικά και εσπεριδοειδή και πικρή γρεναδίνη από κόκκινα φρούτα. Εκτός όμως από τα κοκτέιλ και τον πρωινό καφέ στο μπαλκόνι με θέα όλη τη Σιθωνία, άλλος ένας λόγος για να επισκεφτείτε το Spitaki είναι το πολύ αναβαθμισμένο εστιατόριό του. Η συνεργασία με τον Ανδρέα Κλαυδιανό της UMA έχει οδηγήσει σε ένα ελληνικό-μεσογειακό μενού, από το οποίο ξεχωρίζουν ο μουσακάς με μοσχαρίσιο κρέας -όχι κιμά- και πουρέ μελιτζάνα, και η μελωμένη πανσέτα.
Καλλιθέα, Τ/ 23740-23.130. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 10:00-03:30 & η κουζίνα 18:00-01:00
Τριζόνι – Ωδή στην ψαροφαγία
Από το 1983, η οικογένεια Σουσούρα σερβίρει εκλεκτής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά στα τραπέζια της πλακόστρωτης αυλής, που σκιάζονται από τα προστατευτικά κλαδιά μιας άγριας μουριάς. Κάθε χρόνο ο Στέργιος, ο οποίος κληρονόμησε τις βαθιές γνώσεις για τα ψάρια από τον πατέρα του, Γιώργο, έναν ψαροντουφεκά-θρύλο της Μακεδονίας, θέλει να ξεπερνάει τον εαυτό του και να προτείνει φρέσκες ιδέες. Φέτος, λοιπόν, χώρισε το μενού στα δυο. Το μεσημέρι, προτείνει μαγειρευτά με βάση το ψάρι και σαφείς αγιορείτικες επιρροές, όπως μουσακά με τόνο και γαρίδες σπετσοφάι. Το βράδυ, κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία του χειμερινού του μαγαζιού στα Λαδάδικα, όπου «μύησε» πολύ κόσμο στην αληθινή ωμοφαγία, γίνεται ακόμη πιο τολμηρός και παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία κοπών και τρόπων μαγειρέματος, βασισμένη στη φιλοσοφία «από τη μύτη μέχρι την ουρά» (nose to tail experience). «Μια παρέα μπορεί να απολαύσει το ίδιο ψάρι σε διαφορετικές εκδοχές. Για παράδειγμα, μάγουλα και κεφάλι στον ταβά και το σώμα μισό ταρτάρ και μισό ψημένο στα κάρβουνα», σημειώνει ο ίδιος. Πολύ καλός και ο μπαξές του, με λευκές μελιτζάνες, κίτρινα κολοκυθάκια και διάφορα είδη ντομάτας.
Κρυοπηγή, Τ/ 23740-51.945. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο, Δευτέρα-Σάββατο, 14:00-00:00, Κυριακή, 13:00-23:30 & τον Οκτώβριο τα ΠΣΚ
Mnemes – Η νοστιμιά της απλότητας
Τα τραπέζια του εστιατορίου Mnemes, που άνοιξε την 1η Ιουλίου, είναι περικυκλωμένα από ελιές, πεύκα, λογής-λογής λουλούδια και ένα ασύμμετρο μποστάνι με πολυεπίπεδα παρτέρια, το οποίο τροφοδοτεί την κουζίνα κατά βάση με ντοματίνια, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και διάφορα αρωματικά. Το μενού του είναι αμιγώς ελληνικό, με παραδοσιακές συνταγές απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικό αντικριστό αρνάκι και η παστιτσάδα. Πολύ ωραίες οι επιλογές σε σαλάτες και ορεκτικά − ξεχωρίσαμε το ωμό κολοκύθι με το φινόκιο και την πίκλα αγγούρι, τα αυγά με τις πατάτες (σφουγγάτο) και την πεντανόστιμη καυτερή πιπεριά. Ο τελευταίος μεζές είναι απλός, αλλά δυνατής συγκίνησης. Από κυρίως θα βρείτε είτε πιάτα με το κιλό, όπως το κοκορέτσι και το κοτόπουλο στη σούβλα, είτε στα κάρβουνα − λόγου χάρη τα αρνίσια παϊδάκια και τα σουτζουκάκια. Έξυπνη η λίστα κρασιών του, ισορροπεί ανάμεσα σε εμπορικές και ψαγμένες ετικέτες, ενώ το σέρβις είναι πολύ προσεγμένο.
Πευκοχώρι, Τ/ 23740-62.004. Λειτουργεί από Μάιο έως Σεπτέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 15:00-00:00
Carpaccio – Ωμές κοπές ψαριών με φόντο την πλατεία
Στην πλατεία του Παλιουρίου, που κατακλύζεται από κλασικού τύπου ταβέρνες ή μαγαζιά πρόχειρου φαγητού, άνοιξε φέτος τον Ιούνιο το Carpaccio, που αναβαθμίζει σημαντικά τη γαστρονομία του χωριού. Η ποιοτική πρώτη ύλη στα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία προμηθεύεται από ντόπιους ψαράδες, του εξασφαλίζει την απαραίτητη φρεσκάδα για να προτείνει κλασικές ωμές κοπές, όπως καρπάτσιο, ταρτάρ και σεβίτσε. Ο κατάλογος με τα είκοσι περίπου πιάτα είναι έξυπνα στημένος, αφού κάθε μέρα η διαφορετική ψαριά μπορεί να οδηγήσει σε μια απρόσμενη πληθώρα γεύσεων. Πολύ νόστιμα είναι και τα χειροποίητα ζυμαρικά του, των οποίων ο ζωμός φτιάχνεται καθημερινά από τα κόκαλα και τα κεφάλια των ψαριών. Δοκιμάσαμε το καλαμάρι με φετουτσίνι, σερβιρισμένο με πράσινη πιπεριά τσίλι και παρμεζάνα ωρίμανσης. Χορταστική μερίδα, σωστά τιμολογημένη, με τα κομμάτια καλαμαριού να είναι όπως πρέπει ψημένα. Γενναία προσπάθεια έχει γίνει και στη λίστα κρασιών, με αναγνωρίσιμες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Του ευχόμαστε από καρδιάς να πάει καλά, γιατί παίζει σε «άγονη» πίστα.
Παλιούρι, Τ/ 695-16.60.391. Λειτουργεί από Μάιο έως Σεπτέμβριο, 14:00-00:00
Σιθωνία
Kyma – Ψηλά το ελληνικό γαστρονομικό φρόνημα
Εντός του καινούργιου πεντάστερου ξενοδοχείου Ammoa Luxury Hotel Spa & Resort, στην παραλία του Άϊ Γιάννη, λειτουργεί η ψαροταβέρνα Kyma. Εδώ τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν χωράνε στο μενού, το οποίο μυρίζει φρεσκάδα και ελληνικότητα. Μάλιστα, το ψάρι μπορείτε να επιλέξετε εσείς πώς θα το φάτε: αχνιστό, ψητό στη σχάρα, σε ριζότο ή με ζυμαρικά, των οποίων ο ζωμός βασίζεται σε κλασικές συνταγές, όπως αυτός από απόσταγμα αγκινάρας αλά πολίτα. Κατά τα άλλα, ο κατάλογος περιέχει φρέσκα όστρακα, όπως φούσκες, γυαλιστερές, κυδώνια και άγρια μύδια, ζεστά και κρύα ορεκτικά, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η καπνιστή μελιτζάνα και το άσπρο σαχάνι, και δροσιστικές σαλάτες σαν την ποικιλία ντομάτας με ρίγανη, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Αγαπημένη κατηγορία τα «ωμά», όπου υπάρχουν επιλογές σε τατάκι, σασίμι, καρπάτσιο και ταρτάρ, ενώ εντύπωση μου έκανε και ο καπνιστός κολιός που καπνίζεται εκεί. Η λίστα των κρασιών μεγάλη, με σημαντικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.
Άι Γιάννης, Τ/ 23750-22.200. Λειτουργεί από Μάιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-23:00
Αρσανάς – Μαγειρευτά εκτός πίστας
Το 1996 ο Μιχάλης Δεληθανάσης αποφάσισε το μικρό ναυπηγείο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια −και το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1992− να το μετατρέψει σε εστιατόριο. Εξ ου το όνομα «Αρσανάς». Έκτοτε, όπως λέει ο ίδιος γελώντας, βγαίνει συνεχώς «εκτός πίστας», δηλαδή σκαρφίζεται πιάτα εκτός μενού. Η σταθερότητα στην κουζίνα, όπου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δουλεύει σχεδόν η ίδια ομάδα, σε συνδυασμό με την ποιότητα της πρώτης ύλης, του επιτρέπουν να πειραματίζεται γευστικά, διατηρώντας βέβαια και τα στοιχεία που τον εδραίωσαν, όπως τα μαρινάτα ψάρια. Εδώ, οι μόνιμοι πελάτες πλέον δεν παραγγέλνουν, αφού τους γνωρίζει καλά και μπορεί να σκηνοθετήσει το τραπέζι τους, ενώ όσοι έρχονται για πρώτη φορά δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τις εκτός καταλόγου συνταγές. Ενδιαφέρουσα επιλογή η γεμιστή τορτίγια με καραβίδα, έκπληξη ο μπακαλιάρος με μπανανόφυλλο και ψημένος με σος στρειδιών στη σχάρα, και πολύ νόστιμο το μοσχαρίσιο φιλέτο, τυλιγμένο με πέτσα από λαβράκι και μαριναρισμένο με σος πιπεριού.
Νικήτη, Τ/ 23750-23.787. Λειτουργεί όλο τον χρόνο -εκτός από την περίοδο 10 Noεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου- Δευτέρα-Κυριακή, 12:15-00:30
Μπουκαδούρα – Η χρυσοχέρα Γιώτα Κουφαδάκη
Πριν από είκοσι τρία χρόνια η αυτοδίδακτη μαγείρισσα Γιώτα Κουφαδάκη μαζί με τον αδελφό της αποφάσισαν να μετατρέψουν το οικογενειακό σπίτι στη Νικήτη σε εστιατόριο που θα υμνεί την ελληνική κουζίνα. Με έμφαση στα εποχικά προϊόντα −«η φύση είναι αυτή που μας δείχνει τον δρόμο», μου είχε πει σε παλιότερη κουβέντα μας−, μαγειρεύει καθημερινά με πάθος και φροντίδα. Κάθε χρόνο το μενού της είναι γεμάτο εκπλήξεις. Αναφέρω κάποιες από τις φετινές λιχουδιές: Μύδια τουρσί με πατατοσαλάτα και ταραμά, τα οποία αφού μπούνε σε κρασί βραστό και αλάτι και κρυώσουν, ανακατεύονται κατόπιν με λάδι, φινόκιο, καυτερή πιπεριά και κρεμμύδι. Προζυμένιο ψωμί καψαλιστό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, παστό μπακαλιάρο, λιαστή ντομάτα, κάπαρη και θυμάρι, που το σερβίρει σαν μπρουσκέτα. Ντολμάδες με ολόκληρη γαρίδα και ρύζι, μελιτζανόπιτα και αυγοτάραχο με σταφύλι πίκλα και ξερό σύκο. Η λίστα δεν έχει τελειωμό, η Γιώτα και φέτος έχει κέφια. Πολλά μάλιστα.
Νικήτη, Τ/694 4547239. Λειτουργεί από Μάιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00
Squirrel – Το ασίγαστο πάθος του Βασίλη Μουρατίδη
Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης ξεκίνησε να δουλεύει στο ξενοδοχείο Danai Beach Resort & Villas το 2009 και ανέλαβε επικεφαλής το 2014. Ευφυής και δημιουργικός, εξακολουθεί με το ίδιο πείσμα και πάθος να εξελίσσει τη γαστρονομική εμπειρία του Squirrel, προσφέροντας δύο menu degustation, ένα με εφτά και ένα με εννιά πιάτα. Η κουζίνα του είναι δημιουργική μεσογειακή, με σαφείς γαλλικές και ασιατικές επιρροές, ενώ ξεχωρίζει για τον ευρηματικό συνδυασμό των γεύσεων – που σπάνε τα όρια του νου. Οι γαρίδες του καπνίζονται σε πευκοβελόνες και σερβίρονται με σπαράγγια, σάλτσα παρμεζάνας και καφέ εσπρέσο, ενώ ο μπακαλιάρος του, που οπτικά μοιάζει με πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ, συνοδεύεται από χαβιάρι οσέτρα, λεμόνι και σάλτσα μπερ μπλαν. Εξίσου γευστικά είναι τα σιγομαγειρεμένα ντοματίνια με παγωτό ντομάτα και λουίζα. Κατά τα άλλα, ολοκληρώνεται η επέκταση του μεγαλύτερου κελαριού στην Ελλάδα, έχουν καλλιεργηθεί αμπέλια για να φτιάξουν το δικό τους κρασί, ενώ φέτος τον χειμώνα θα είναι έτοιμο και το ωριμαντήριο για παραγωγή διαφόρων ειδών γραβιέρας Χαλκιδικής. Πρόσθετα γαστρονομικά όπλα που θα δυναμώσουν περαιτέρω τη φαντασία του Βασίλη.
Νικήτη, Τ/ 23750-20.400. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, ξεκινώντας στις 19:00, με αργότερη κράτηση στις 21:00
Ergon Beach House – Κοκτέιλ και burger στην άμμο
Το νέο αδελφάκι της μεγάλης οικογένειας Ergon άνοιξε φέτος στις 10 Ιουνίου στην παραλία της Νικήτης. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο πολυχώρο με άμμο και χαλίκι, που διαθέτει ξαπλώστρες, καντίνες γρήγορου φαγητού, ένα εστιατόριο που εκτείνεται κάτω από τα δέντρα κι ένα νοικοκυρεμένο παντοπωλείο. Εδώ θα βρείτε επιλεγμένα συσκευασμένα τρόφιμα, χρηστικά προϊόντα για το μπάνιο, κεραμικά και άλλα είδη σπιτιού. Ανάλογα με την όρεξη σας, μπορείτε να επιλέξετε πού θα καθίσετε. Στην καντίνα −που ανήκει κι αυτή στο Balboa concept όπως οι αντίστοιχες στο Ergon Agora East, είναι δηλαδή εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’90−, θα παραγγείλετε κλαμπ σάντουιτς, burger, hot-dog και μπολ με σαλάτες, ενώ στο εστιατόριο θα δοκιμάσετε κυρίως ψαρικά, τα οποία καταφθάνουν καθημερινά από ντόπια καΐκια. Τρεις εκδοχές είναι διαθέσιμες: τηγανιτά, ψητά ή αχνιστά, ανάλογα με το ψάρι. Καλή και η λίστα των κοκτέιλ, την οποία επιμελείται η ομάδα της Vogatsikou 3.
Νικήτη, Τ/ 23750-22.300 & 697-52.22.300. Λειτουργεί από Μάιο έως Σεπτέμβριο, 09:00-01:00
Bubo – Το μαγικό ραβδί του Δημήτρη Παμπόρη
Ο Δημήτρης Παμπόρης ηγείται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά της κουζίνας του πολυβραβευμένου εστιατορίου Bubo, το οποίο λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου Ekies All Senses Resort. Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον κόλπο της Βουρβουρούς, δίπλα στη θάλασσα και με τα αστέρια για σκεπή, ο πολυμήχανος σεφ προτείνει ένα μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα των γεύσεων και την ποιοτική πρώτη ύλη. Η πλειοψηφία των προϊόντων είναι από τη γύρω περιοχή, ενώ έχει δημιουργηθεί και βιολογικό μποστάνι που σύντομα θα τροφοδοτεί την κουζίνα με εποχικά λαχανικά και μυρωδικά. Στον κατάλογο φιγουράρουν καρμπονάρα καλαμάρι με σαλάμι Λευκάδας και σταχτοτύρι, τάρτα με χειροποίητη λακέρδα και μαρμελάδα τζίντζερ, ριζότο με βολίτες από τον Ταξιάρχη μαγειρεμένο με ξινόγαλο, και λιγκουίνι με ζωμό κακαβιάς και ψάρι ημέρας. Αφήστε χώρο και για τα γλυκά − το μιλφέιγ με ψητό ανανά και παγωτό με κατσικίσιο γάλα και κρόκο Κοζάνης κλέβει την παράσταση. Φέτος αναβαθμίστηκε σημαντικά και η λίστα κρασιών, με αρκετές ετικέτες από ελληνικούς βιολογικούς αμπελώνες.
Βουρβουρού, Τ/ 23750-91.000. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-23:00
Υπόλοιπη Χαλκιδική
Οινομαγειρείο Mαριγούλα – Ελληνική κουζίνα γεμάτη εκπλήξεις
Στο κέντρο του Πολυγύρου, μακριά από τα τουριστικά πλήθη, για περισσότερα από ογδόντα χρόνια λειτουργεί το Οινομαγειρείο Μαριγούλα. Εδώ υπηρετούν πιστά την ελληνική κουζίνα και την εμπλουτίζουν συνεχώς με διεθνείς επιρροές και νέες συνταγές, η βάση όμως παραμένει εγχώρια, όπως και η πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιούνται. Φέτος, στον πλούσιο κατάλογο, που περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα διαφορετικά τυριά, υπήρξαν κάποιες πολύ πετυχημένες προσθήκες, όπως ο ψητός ψαροντολμάς με μπακαλιάρο και ταραμά φουντουκιού, το φιλέτο ροφού με ψιλοκομμένα λαχανικά και κρέμα μαϊντανόριζας, αλλά και η εντυπωσιακή τάρτα με πατέ από συκωτάκια πουλερικών, μαρμελάδα γκουαντσιάλε, καπνιστό χέλι και σελινόριζα. Πιάτο υψηλής γευστικής αξίας που σίγουρα δεν περιμένεις να το βρεις στον Πολύγυρο. Από τα ορεκτικά, αγαπημένα είναι ο γκιουζλεμές με πιπεριά, κολοκύθι και μυζήθρα, τα μαυρομάτικα φασόλια με καπνιστό σκουμπρί και τα παστουρμαδοπιτάκια. Όσες φορές και να έχω έρθει, πάντα θα βρίσκω κάτι να μου τραβάει την προσοχή. Αυτό είναι το καλό με τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο, η συνεχόμενη ροή τα βοηθάει να εξελιχθούν με υγιή τρόπο.
Πολύγυρος, Τ/ 23710-23.171. Λειτουργεί όλο τον χρόνο -εκτός από την περίοδο 29 Αυγούστου μέχρι 19 Σεπτέμβρη-, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00
Vinum Grill – Premium κρεατοφαγία σε κήπο με πισίνα
Στην καρδιά του κήπου του ξενοδοχείου Eagles Palace, δίπλα στην πισίνα και περιστοιχισμένο από φοίνικες, βρίσκεται το Vinum Grill. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εστιατόριο κρέατος με αρκετές premium κοπές, στο οποίο εντοπίζονται ιταλικά και ιαπωνικά στοιχεία. Οι μαύρες και πράσινες τηγανιτές ελιές Χαλκιδικής γεμιστές με χοιρινό κονφί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και σπάνιο ορεκτικό −δεν θυμάμαι σε όλη τη Χαλκιδική να έχω φάει αλλού γεμιστές ελιές−, όπως επίσης η τηγανιτή αγκινάρα με πεκορίνο ρομάνο. Νόστιμο πολύ είναι και το μοσχαρίσιο ταρτάρ που σερβίρεται με σάλτσα τονκάτσου. «Οι μοσχαρίσιες κοπές είναι Αμερικής, δουλεύουμε ιμπέρικο Ισπανίας και κάποιες ελληνικές μπριζόλες ωρίμανσης από τη Βέροια», εξηγεί ο σεφ Συμεών Καραδουλαμάς, ο οποίος με ενημερώνει ότι προσφέρεται και η δυνατότητα για δείπνο μέσα στο κελάρι. Πολύ καλή η λίστα κρασιών, την οποία επιμελείται ο οινοχόος Αντώνης Νικολαΐδης – μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το μιλφέιγ με μπράντι και ιαπωνικό πιπέρι.
Ουρανούπολη, Τ/ 2377-44.00.50. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 19:30-23:00