ΕΞΟΔΟΣ

Αραχώβης: Μέρες και νύχτες του καλοκαιριού στη νέα πιάτσα του κέντρου

Σε αυτό τον ζωντανό δρόμο των Εξαρχείων, που συνεχώς αναπτύσσεται, και στα στέκια τριγύρω του θέλουμε να περάσουμε το καλοκαίρι μας - τουλάχιστον όσο είμαστε στην Αθήνα.

28.06.2024
Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας
Αραχώβης: Μέρες και νύχτες του καλοκαιριού στη νέα πιάτσα του κέντρου

Κάποτε στην Αραχώβης ο Νικόλας Άσιμος έγραφε τραγούδια στην υπόγα του στο νούμερο 41. Στο δημοφιλές ρεμπετάδικο Φραγκοσυριανή, στον πρώτο όροφο ενός εξαρχειώτικου νεοκλασικού, τραγουδούσε ο Μάρκος Βαμβακάρης, που δεν επέτρεπε χορούς στα τραπέζια γιατί ήθελε να τον ακούνε με ευλαβική προσοχή. Στη μπλε πολυκατοικία, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1933 στη γωνία με τη Θεμιστοκλέους, γυρίζονταν ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών, όπως η Σοφία Βέμπο, ο Δημήτρης Χορν, ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού, έμεναν κατά καιρούς στα διαμερίσματα της διάσημης πολυκατοικίας που πλέον έχει άσπρο χρώμα. Η Αραχώβης ήταν ένας από τους λιγότερο πολυσύχναστους δρόμους των Εξαρχείων, αυτό όμως τελευταία αλλάζει. Ένα ντιζαϊνάτο all day μπαρ άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγο καιρό, ένα νέο λιβανέζικο street food στέκι φωτίζει το πεζοδρόμιο λίγο πιο κάτω, ενώ στην πλατεία ένα μοντέρνο σουβλατζίδικο έκανε την εμφάνισή του πριν λίγες μέρες. Στην Αραχώβης και στα πέριξ βρίσκουμε στέκια νέα και παλιά με ωραίες επιλογές για φαγητό και ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού θα φάμε μετά το μπάνιο: 32 μαγαζιά για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλιΠού θα φάμε μετά το μπάνιο: 32 μαγαζιά για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι

Walk in: τo all-day που ήρθε για να μείνει

Στη γωνία Αραχώβης και Μαυρομιχάλη άνοιξε πρόσφατα το αδελφάκι του Line, με βιομηχανικά στοιχεία, ωραία μεγάλη μπάρα και τραπέζια διάσπαρτα στον αεράτο χώρο. Νεαρόκοσμος στέκεται μέσα και έξω με ένα ποτήρι στο χέρι. Σερβίρουν από βρύσες τα χαρακτηριστικά κρασιά χωρίς σταφύλι του Line αλλά και κρασιά ήπιας οινοποίησης από τον ελληνικό αμπελώνα. Τα κοκτέιλ έχουν τον κύριο λόγο, από μια ωραία εναλλακτική του Negroni με δικό τους βερμούτ μέχρι το boozy Penicillon με κονιάκ, κομπούτσα και μαύρο ανανά. Στα συν και το bar food για ωραίο τσιμπολόγημα με το ποτό. Μ.Π.

Μαυρομιχάλη 56, Εξάρχεια, Τ/210-36.42.121

Vicky’s: vegan λιχουδιές από τον Λίβανο

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Την κακοφωτισμένη Αραχώβης στα Εξάρχεια τις τελευταίες μέρες «φωτίζει» το Vicky’s, το νέο street food μαγαζί του Λιβανέζου Mark Haddad, που φτιάχνει από το μηδέν επίπεδα ψωμάκια saj με μυρωδάτο σπιτικό ζάαταρ (μεσανατολίτικο μείγμα μυρωδικών, μπαχαρικών και σπόρων από αρωματικά), χειροποίητa φαλάφελ στιγμής και vegan λαχματζούν. Το μαγαζί έχει ήδη γίνει προορισμός για τους Εξαρχειώτες αλλά και για νέους Λιβανέζους που μένουν μόνιμα στην Αθήνα και αναζητούν αυθεντικές γεύσεις από τον τόπο τους. Στο μαγαζί αράζουν παρέες που μιλάνε αραβικά και αγγλικά και άλλοι ελληνικά. Πίσω από το τζάμι, ο Μαρκ κάνει τις προετοιμασίες. Όσα σνακ φτιάχνει στο Vicky’s τα ψήνει στο saj, ένα μεταλλικό σκεύος με κοίλη επιφάνεια ψησίματος που λειτουργεί με κάρβουνα ή υγραέριο, πολύ διαδεδομένο στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μ.Π.

Αραχώβης 29, Εξάρχεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίραΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίρα

Λόρδα: για καλαμάκια στην Πλατεία

Στο τέρμα της Αραχώβης πάνω στην πλατεία Εξαρχείων άνοιξε πρόσφατα το new age σουβλατζίδικο με τα έντονα κίτρινα στη διακόσμηση και το ευφάνταστο όνομα «Λόρδα» φωτισμένο με νέον. Εδώ τρώμε μόνο καλαμάκια, που τα βάζουν στη σχάρα την ώρα της παραγγελίας οι έμπειροι ψήστες του μαγαζιού. Δεν μας πειράζει που περιμένουμε γιατί ό,τι προψήνεται και μετά ξαναψήνεται σίγουρα χάνει σε νοστιμιά. Τους βλέπεις που κόβουν το μοσχαρίσιο κρέας (από κρεοπωλείο της γειτονιάς) πριν το περάσουν στα καλαμάκια. Δεν το στεγνώνουν, βγαίνει ζουμερό και νόστιμο. Στην ίδια φιλοσοφία και το κοτόπουλο, που το φτιάχνουν σε δύο εκδοχές, από μπούτι και στήθος: και τα δύο δεν χάνουν σε υγρασία ενώ παραμένουν ελαφριά. Το καλαμάκι από προβατίνα μου άρεσε λιγότερο – ελπίζω στην επόμενη δοκιμή να το έχουν δουλέψει περισσότερο. Δεν μου άρεσε επίσης η περιφραγμένη πλατεία που είναι πιο απρόσιτη από ποτέ, κάτι που επίσης ελπίζω σύντομα να αλλάξει. Μ.Π.

Σπύρου Τρικούπη 2, Εξάρχεια

Τσέλιγκας: μεζέδες και μπίρες για πάντα

Στέκι πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών, ο Τσέλιγκας λειτουργεί από το 1984 στα Εξάρχεια και σερβίρει απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια – από στεγνοτηγανισμένες και ζουμερές κουτσομούρες μέχρι κεφτεδάκια, πατάτα οφτή, πικάντικο μπουγιουρντί και στραπατσάδα με καβουρμά. Τα ζαρζαβατικά τους τα ψωνίζουν από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου ενώ αρκετά προϊόντα έρχονται από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, όπως οι γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ή η σφέλα από τη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, η «ντομάτα της Χαράς»: μια ντομάτα ολόκληρη, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά, σερβιρισμένη μόνο με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές. Στα ποτήρια μπίρα ή τσίπουρο, χύμα ή εμφιαλωμένο από την ηπειρώτικη ποτοποιία Γάτσιου. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!Κι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!

Gamay: κρασάρες και άραγμα στον πεζόδρομο

 

Άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγους μήνες και έγινε πολύ γρήγορα στέκι για τους οινόφιλους της πόλης. Η λίστα που υπογράφει ο ταλαντούχος σομελιέ Γιάννης Παππάς περιλαμβάνει πάνω από 120 κρασιά ήπιας οινοποίησης πολλά καινούργια, άλλα δυσεύρετα. Πάντα θα βρούμε κάτι ενδιαφέρον να πιούμε εδώ. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο Bauhaus που ζωντάνεψε με το νέο wine bar. Τα μαρμάρινα πατώματα γυαλίστηκαν και ο υπόγειος χώρος διαμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό κελάρι που φαίνεται κάτω από το διάφανο πάτωμα. Η μπάρα είναι δελεαστική. Και εκεί μας αρέσει να καθόμαστε αλλά έξω στον πεζόδρομο, στα σκαμπό, στις καρέκλες ή στα όρθια είναι ακόμη πιο ωραία. Για τσιμπολόγημα παίρνουμε pinsa με φρέσκια μορταδέλα και πέστο φυστικιού Αιγίνης από το μενού με τις 16 επιλογές που υπογράφει ο Μίλτος Αρμένης. Μ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια, Τ/210-38.07.311

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της ΑθήναςΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της Αθήνας

Στέπα: καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και νόστιμο bar food στο busy στέκι

Μα ποτέ να μην αδειάζει αυτή η Στέπα; Ευτυχώς που έχει πολλά τραπεζάκια και αν περιμένετε λίγο, όλο και κάποιο θα αδειάσει. Το μπαρ απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως διάθεσης. Είναι για αυτούς που θέλουν να καθίσουν χαλαρά με την παρέα και να πιουν ένα ποτό, για εκείνους που θέλουν κάτι πιο δυναμικό – μαζεύονται στο εσωτερικό που παίζει δυνατά ηλεκτρονική μουσική–, και για όσους με το ποτό τους θέλουν να τσιμπολογήσουν κάτι νόστιμο και ελαφρύ. Το smash burger ήταν καλοφτιαγμένο και η δροσερή σαλάτα με κολοκύθια πολύ νόστιμη. Το καλοκαιρινό μενού με τα signature cocktails έχει πολλές επιλογές, νόστιμα αρωματικά ποτά με ωραίους συνδυασμούς και εντάσεις. Βρίσκουμε και τα κλασικά κοκτέιλ, που τα φτιάχνουν βάζοντας τη δική τους πινελιά, όπως η Spicy margarita που μου άρεσε πολύ.  Μ.Π.

Ασκληπιού 61α, Εξάρχεια, Τ/210-36.25.552

Λόντζα: τα μαγειρευτά της γιαγιάς αναβαθμισμένα

 

Ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται κάθε μέρα στη Λόντζα της Γειτονιάς για να χορτάσουν τρώγοντας κεφτεδάκια με φρεσκοκομμένες πατάτες και φέτα, χυλοπίτες με τυρί και καλό βούτυρο, παστίτσιο ή ανοιχτή κρεμμυδόπιτα από εμαγιέ σκεύη ενώ από τα ηχεία παίζει Τρίτο Πρόγραμμα. «Η ιδέα ξεκίνησε από τη δική μου ανάγκη. Κάθε μέρα έτρεχα από δουλειά σε δουλειά και στο ενδιάμεσο έτρωγα σουβλάκια, μπέργκερ, ό,τι προλάβαινα. Σκεφτόμουν τι ωραία θα ήταν αν εκείνο το μισάωρο που έχω διαθέσιμο, αλλά δεν μου φτάνει για να πάω σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο, μπορούσα να έχω τη γιαγιά μου να μου φτιάξει κάτι στα γρήγορα», λέει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που μαζί με τον Ιάκωβο Μηνδρινό και τη σεφ Αγάπη Μιχελή αποτελούν τη βασική τριάδα πίσω από το «ταχυφαγείο νέας γενιάς» στα Εξάρχεια. Επιθυμία όλης της ομάδας ήταν να διαχωρίσει το γρήγορο από το πρόχειρο φαγητό, πράγμα που πετυχαίνει σερβίροντας ένα μικρό μενού με λίγα και φροντισμένα πιάτα, διαλέγοντας προσεκτικά προμηθευτές και συνάπτοντας αρκετές απευθείας συνεργασίες με ντόπιους μικροπαραγωγούς. Γ.Π.

Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Τ/210-36.12.334

All day

Low budget

Street food

Wine Bar

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μπαρ

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT