ΕΞΟΔΟΣ

17 νόστιμες περιπέτειες στα πέριξ της Αθήνας: από ξυλόφουρνοι μέχρι μυστικές καντίνες

Μια καντίνα στη μέση του πουθενά που ψήνει προβατίνα-λουκούμι κι έχει και εμφιαλωμένα κρασιά. Μεζέδες που σερβίρονται κάτω από τη σκιά ενός ανεμόμυλου. Ένα χωριό γεμάτο όστρακα... Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, θα συναντήσετε ανέλπιστα γκουρμέ εμπειρίες.

19.07.2024
17 νόστιμες περιπέτειες στα πέριξ της Αθήνας: από ξυλόφουρνοι μέχρι μυστικές καντίνες

Λίγο έξω από τα τείχη του Λεκανοπεδίου η Αττική σφύζει από ζωή, κι έχει πλήθος γευστικές εμπειρίες να χαρίσει σε όσους μείνουν το καλοκαίρι εδώ -και δεν είμαστε λίγοι. Πάγκους γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, με ντόπια κηπευτικά, φρέσκα ψάρια και λαχταριστά όστρακα απευθείας από το καΐκι, μαγαζιά-στολίδια με κορυφαία μέλια, μύλους με αλεύρι χύμα και φούρνους με θεϊκές πίτες και ψωμί ψημένο στα ξύλα, ταβέρνες και καντίνες με απίθανα πιάτα, κοντά στις παραλίες. Λίγα λεπτα από το κέντρο της πόλης μάς περιμένουν σπάνιες γευστικές περιπέτειες!

Μετά το κολύμπι, με την αλμύρα στα χείλη, φάτε μια μπατάλα

Μεγάλες, ατσούμπαλες, πεντανόστιμες και σαρκωμένες. Η μπατάλα Βραυρώνας είναι η ντομάτα της Αττικής! Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μετά το μπάνιο σας στις παραλίες των ανατολικών ακτών, κάντε μια βόλτα στους δρόμους κυρίως γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και στις γύρω περιοχές και θα βρείτε στους υπαίθριους πάγκους των παραγωγών τις ομορφάσχημες ντομάτες μπατάλες (από τα μέσα Ιουλίου). Τεράστιες, ασουλούπωτες, με στρουμπουλά, ακανόνιστα μάγουλα, είναι από τις νοστιμότερες ποικιλίες ντομάτας στην Ελλάδα. Η μυρωδιά τους αψιά και δυνατή, η σάρκα τους σφιχτή, αρωματική και πλούσια, και η φλούδα τους λεπτότατη. Προέρχονται από παλιό σπόρο, προσαρμόστηκαν άριστα στα εδάφη της Ανατολικής Αττικής και, καθώς είναι ανθεκτικές σε προσβολές, τις λες και άτυπα βιολογικές. Β.Κ.

Πάρτε αλεύρι αληθινά ντόπιο, από αττικά στάρια

Ο χαμένος σιτοβολώνας της Αττικής
Τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες σταριού, παλιές και τοπικές μάλιστα, καλλιεργεί στα χωράφια του ο Βαγγέλης Βασιλάκος, στο Πολυδένδρι. Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
χωράφια καλλιεργητή και μυλωνά Βαγγέλη Βασιλάκου
Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στις παρυφές της πρωτεύουσας, τα στάχυα κυματίζουν σαν χρυσαφένια θάλασσα λίγο πριν το θερισμό τους τον Ιούνιο.

Με αλεύρι από σταροχώραφα της Βόρειας Αττικής από παμπάλαιες ποικιλίες φτιάχνουμε προζύμια και ψωμιά με γεύση ξεχασμένη και πυκνή, πλούσια. Τα έξι διαφορετικά άλευρα που παρασκευάζει ο Βαγγέλης Βασιλάκος, όλα από δικά του σταροχώραφα, από παλιές ποικιλίες, ολικής άλεσης και αλεσμένα σε πολύ χαμηλές στροφές στον ιδιόκτητο πετρόμυλό του, αξίζει με το παραπάνω να βρίσκονται στο ντουλάπι μας. Αξίζει και η διαδρομή προς το Πολυδένδρι, όπου και ο μύλος του (Πετρόμυλος Βασιλάκου, 31ο χλμ. ΕΟ Αθηνών-Λαμίας, κόμβος Πολυδενδρίου-Καπανδριτίου, Τ/22950- 29.837), για να τα αγοράσουμε. Β.Κ.

Βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου, κατευθείαν από το δέντρο

Σε ολόκληρο το Μαρκόπουλο μέχρι το λιμάνι του, το Πόρτο Ράφτη, καλλιεργούνται τα περίφημα βασιλικά σύκα Βραυρώνας-Μαρκοπούλου ΠΓΕ, με ψωμωμένη και ολόγλυκη σάρκα. Πολλές οι οικογένειες της περιοχής που από γενιά σε γενιά καλλιεργούν τους συκεώνες τους και διαθέτουν σε επιλεγμένα σημεία τον μελωμένο και σφιχτόσαρκο καρπό. Τι θα λέγατε, όμως, αν μπορούσατε να αγοράσετε σύκα απευθείας από το κτήμα, από τα χέρια του παραγωγού; Αν η ιδέα σάς φαίνεται ελκυστική, κάντε μια επίσκεψη (κατόπιν συνεννόησης) στο Πόρτο Ράφτη, στους συκεώνες Figland των αδελφών Μιράντας και Σοφίας Χασιώτη (Τ/6936-145.667) και προμηθευτείτε τα πιο φρέσκα σύκα. Β.Κ.

Mέλι και μυστήριο στην Ελευσίνα

Η οικογένεια Μουρίκη είναι νομάδες μελισσοκόμοι εδώ και γενιές. Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Από τα νησιά στην Πελοπόννησο και από τη Θάσο στο Αγιο Όρος, τα μελίσσια της οικογένειας Μουρίκη τρυγούν στους πιο φημισμένους μελισσότοπους της Ελλάδας.
Ο τρύγος του μελιού.

Μέλι από θυμάρι, πεύκο, βελανιδιά, ερείκη, καστανιά, όλα premium έξοχα και με θαυμάσιες συσκευασίες.

Γευστική δοκιμή μελιού
Τα αδέρφια Παναγιώτης και Μαρία Μουρίκη, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση και διαθέτουν τα μέλια του στο φυσικό τους κατάστημα στην Ελευσίνα.

Γνωστή από την αρχαιότητα για τα Ελευσίνια Μυστήρια και γενέθλια πόλη του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι δίπλα μας, (μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας) και κρύβει ακόμα απίθανους θησαυρούς, όπως το μέλι της οικογένειας Μουρίκη. Τα αδέρφια Μαρία και Παναγιώτης, νομάδες μελισσοκόμοι, έχουν βάλει σκoπό να μας γνωρίσουν τον γλυκό κόσμο του μελιού αλλά και τον πολιτισμό της Ελευσίνας. Στον φυσικό χώρο της Mouriki Greek Premium Honey since 1960, στον πεζόδρομο της Γεωργίου Παύλου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, γευόμαστε κουταλιά κουταλιά όλη την Ελλάδα. Με το μέλι θυμάρι και λεβάντα φτάνουμε στη Μήλο και στην Κίμωλο, με το θυμαρίσιο στο Γαλαξίδι, με το καστανιάς μέχρι το Άγιο Όρος, με το μέλι πεύκου, μέχρι τη Θάσο. Πολύ κοντά στο κατάστημα, θα περπατήσουμε ανάμεσα σε φυστικές και ελιές και μερικά από τα μελίσσια της οικογένειας για μια σύντομη αλλά αξέχαστη μύηση στον μελισσόκοσμο. Μ.Β.

Για περισσότερες πληροφορίες www.mouriki.gr Τ/22630-31.200 

Ολόφρεσκα όστρακα σε τιμές παραγωγού

Στο Νεράκι, οικισμό στη Νέα Πέραμο, τα ολόφρεσκα όστρακα είναι καθημερινότητα. Φωτογραφίες: Σωκράτης Μπαλταγιάννης
Ο οστρακοκαλλιεργητής Βασίλης Πετρόπουλος, στον πάγκο με τα όστρακά του.
Ολόφρεσκα κυδώνια, σε τιμές ασύγκριτες, απευθείας από τον παραγωγό.
18 νόστιμες περιπέτειες στα περιξ
Η καλλιέργεια και η διάθεση των όστρακων είναι συνήθως οικογενειακή υπόθεση και περνά από γενιά σε γενιά, όπως στον πάγκο της εταιρείας Τα 7 Αδέρφια.
Γύρω από τους πάγκους θα βρείτε και τις ταβέρνες όπου οι οικογένειες καλλιεργητών σερβίρουν τα όστρακα ολόφρεσκα και το καθένα με το ιδανικό του μαγείρεμα.

Στην έκταση από τον οικισμό Νεράκι στη Νέα Πέραμο μέχρι το Δρέπανο στο Βουρκάρι, καθημερινά οι οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής διαθέτουν στους πάγκους τους ολόφρεσκη την πραμάτεια τους, σε τιμές ασύγκριτα χαμηλές. Είναι παράδοση παλαιότατη των Μεγάρων, ωστόσο έγινε συστηματική μετά το 1922, με την έλευση των Μικρασιατών. Το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια οστράκων και η συλλογή γίνεται από πιστοποιημένα κέντρα, για απόλυτη ασφάλεια. Εδώ θα αγοράσετε (ανάλογα με την εποχή) στρείδια, καλόστρειδα, πορφύρια, μύδια, γυαλιστερές, αχηβάδες, κυδώνια.  Κοντά θα βρείτε και τις ταβέρνες που ανήκουν στις οικογένειες των παραγωγών, με τα όστρακα να σερβίρονται μαγειρεμένα το καθένα με τον τρόπο του. Ιούλιο και Αύγουστο οι περισσότεροι πάγκοι κλείνουν, μένουν μόνο όσοι διαθέτουν φρέσκα μύδια και στρείδια. Β.Κ.

Πού βρίσκονται: 32ο-33ο χλμ. Παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου Ενδεικτικά: Τα 7 Αδέρφια, Τ/22960-43.341, Βασίλης Πετρόπουλος, Τ/22960-44.088

 

Εξόρμηση για ατζούρια, φασολάκια «Μαρκό» και κολοκυθάκια Ταϊλάνδης

Ο πάγκος της καλλιεργήτριας Δήμητρας Κολιαβασίλη, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Η Δήμητρα συνεχίζει την καλλιέργεια μποστανικών από παλιό σπόρο, όπως έμαθε από τον πατέρα της, μπαρμπα Τάσο Κολιαβασίλη. Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Ένα καλάθι με τις πρώτες μπατάλες Βραυρώνας. Μπροστά του, κολοκυθάκια κάθε λογής και ατζούρια, δηλαδή ξυλάγγουρα, πυκνά και αρωματικά.

Τοπικά ζαρζαβατικά
Ξύλινοι πάγκοι με τοπικά ζαρζαβατικά θα συναντήσετε πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας.
Το μανάβικο Ο Μπαρμπα-Τάσος, της Δήμητρας Κολιαβασίλη, γεμάτο με όλα τα καλά από τα χωράφια της, βρίσκεται στο Μαρκόπουλο.

 

Ανηφορίζοντας από τις παραλίες της Βραυρώνας προς τον αρχαιολογικό χώρο, αναζητήστε πάνω στον δρόμο το ξύλινο κιόσκι με την ταμπέλα «Περιβόλι Μπαρμπα-Τάσου» (Λ. Βραυρώνας, διασταύρωση Λούτσας). Ό,τι και να πάρετε από εκεί είναι λιμπιστικά νόστιμο και φροντισμένα καλλιεργημένο στα 30 στρέμματα της οικογένειας Κολιαβασίλη, στον κάμπο της Βραυρώνας: φημισμένες ντομάτες Μπατάλες, μικρά αμπελοφάσουλα της τοπικής ποικιλίας «Μαρκό» (Μαρκοπούλου), ανοιχτόχρωμα και αρωματικά ατζούρια (ξυλάγγουρα), αλλά και κηπευτικά εξωτικά που η Δήμητρα Κολιαβασίλη πειραματικά καλλιεργεί στα χωράφια, με απίθανη επιτυχία. Β.Κ.

Πηγαίνετε στον μυλωνά για αλεύρι

Ο χαμένος σιτοβολώνας της Αττικής
Κι όμως, μύλοι και μυλωνάδες υπάρχουν ακόμα. Στην Κερατέα, μπορείς μετά το μπάνιο στις παραλίες να πεταχτείς μέχρι το κέντρο της κωμόπολης και να αγοράσεις χύμα αλεύρι απευθείας από τον Αλευρόμυλο Γκούμα. Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ο χαμένος σιτοβολώνας της Αττικής
Αλεύρια κάθε λογής, από σταροχώραφα της Βοιωτίας και των πέριξ.

Στην καρδιά της Κερατέας, σε ένα ψηλό, κεραμοσκέπαστο και ασβεστωμένο κτίριο, οι μαντεμένιοι, δικύλινδροι ιταλικοί μύλοι Roncaglia τραντάζουν και βουίζουν αλέθοντας στάρια, κριθάρια και καλαμπόκια, με την τραχιά τους οσμή να πλημμυρίζει τη γειτονιά και τα άγανά τους να αιωρούνται σαν στρουμπουλή σκόνη στον αέρα. Ο μύλος της οικογένειας Γκούμα (Λ. Αθηνών-Σουνίου, Κερατέα, Τ/6934-104.285), που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1932, αλέθει δημητριακά παλαιών ποικιλιών από τη Θήβα και τη Λιβαδειά και προμηθεύει τους πιο παλιούς φούρνους των πέριξ, αλλά και κατοίκους, με αλεύρι κάθε λογής για σπιτικά, αρωματικά ζυμώματα. Φεύγοντας από τις κοντινές παραλίες, προμηθευτείτε το τσουβαλάκι σας, αξίζει. Β.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπειΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπει

Πέντε αττικές ταβέρνες που αξίζουν τα χιλιόμετρα

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Αρνάκι στον γάστρο με φρέσκια ντομάτα και φόντο το Πάνειο Όρος, στην Κερατέα. Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Συναρπαστικής νοστιμιάς φαγητό, χάρη στον γάστρο και την τέχνη του ψήστη Κώστα Ιωάννου στην ταβέρνα Σταφυλόμελι, στην Κερατέα.
Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Ο Πέτρος Γούλας, μάστορας του γάστρου και της σούβλας στην ταβέρνα «Η βλάχικη γάστρα» στη Ροδόπολη
Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Το ψήσιμο στον «γάστρο», όπως λένε οι σαρακατσάνοι τη γάστρα, είναι τέχνη. Στον γάστρο θα ψήσεις ομελέτες και γεμιστά, λαδερά και μοσχάρι, αρνάκι, κόκορα και κυνήγι, πίτες και γλυκά. Δεν υπάρχει περιορισμός. Κάτι ήξεραν οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Ελλάδας και των Βαλκανίων που το είχαν ως κύριο μαγειρικό σκεύος στις μετακινήσεις τους!
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Στη μέση του πουθενά, κυριολεκτικά, κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων, στην οικογενειακή ταβέρνα Ραμνούς, στον Ραμνούντα. Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Δεν το φτιάχνουν καθημερινά αυτό το πιάτο στην ταβέρνα Ραμνούς, αλλά όταν το ετοιμάζουν χρησιμοποιούν δικές τους πατάτες, δικά τους αυγά και δική τους φέτα. Πιάτο απλό, της αττικής cusina povera.

Όπου κι αν βρίσκεσαι στην Αττική, σε 40 λεπτά το αργότερο έχεις φτάσει σε παραλία. Ας δούμε και το αντίστροφο: Σε όποια αττική παραλία κι αν βρεθείς, σε μάξιμουμ μισή ώρα υπάρχει ένα μαγαζί για αλησμόνητο φαγητό. Για μελωμένα αρνάκια, προβατίνα και κατσικάκι ψημένο στη σαρακατσάνικη γάστρα, ανηφορίζουμε στη Ροδόπολη, στη Βλάχικη Γάστρα-Γούλας (Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, Τ/210-62.10.165) όπου σουβλίζεται και ένα από τα καλύτερα κοκορέτσια της χώρας. Ή πηγαίνουμε στο Σταφυλόμελι (Επαρχ. Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, Τ/22990-63.441), την ταβέρνα της Κερατέας όπου ψήνονται στη γάστρα ακόμα και ομελέτα ή λαδερά, και η σχάρα βγάζει έκτακτα παϊδάκια. Αν το μπάνιο συνδυάζεται και με επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, κατευθυνόμαστε προς τον Ραμνούντα και δοκιμάζουμε φαγητά με ιδιοπαραγόμενα υλικά: μελωμένα, τρυφερότατα κρεατικά σιγοψημένα στον φούρνο, κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια αλλά και πιτάρια στο τηγάνι, στην ταβέρνα Ραμνούς (Τέρμα Λεωφόρου Ραμνούντος, αρχαιολογικός χώρος, Τ/22940-63.670), σε σκιερή και δροσερή αυλή, κάτω από τα δέντρα. Για βουνίσια δροσιά, ανηφορίζουμε στο Νταού Πεντέλης, στη Γωνιά του Τόρβα (Πλαστήρα και Καραϊσκάκη, Νταού Πεντέλης, Τ/210-60.38.458), μία από τις παλιότερες ταβέρνες της Αττικής, και παραγγέλνουμε παϊδάκια-αποκάλυψη και ό,τι άλλο βγάλει η σχάρα του μαγαζιού, και κοκκινιστά της κατσαρόλας, που θα απολαύσουμε σε μια λουλουδιασμένη αυλή. Στο Καπανδρίτι πάλι, στην ταβέρνα του Μπαρμπα-Βασίλη (Σπύρου Πολυχρόνη, Μικροχώρι Καπανδριτίου, Τ/22950-56.025) θα φάμε πυκνό τζατζίκι με πρόβειο γιαούρτι σακούλας, καλοτηγανισμένες πατάτες, φουσκωτό τηγανόψωμο και παϊδάκια κότας που ίσως βάζουν κάτω και τα αρνίσια. Β.Κ.

Τυρόψωμο για κολατσιό ή κρεμμυδόπιτα;

Η Ελένη Τσούγκου στον «φούρνο της Ισμήνης» είναι μεγάλη μαστόρισσα στο ψωμί και στις χειροποίητες πίτες/ Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Οι παλιοί ξυλόφουρνοι της Αττικής
Ο Φούρνος της Ισμήνης, στα Βίλια, θα σας προμηθεύσει ψωμί στον ξυλόφουρνο και καταπληκτικές χειροποίητες πίτες, στο δρόμο σας για τις κοντινές παραλίες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για κολατσιό στον δρόμο πηγαίνοντας για μπανάκι στο Πόρτο Γερμενό, στην Ψάθα και στο Προσήλι. Ο ξυλόφουρνος της Ισμήνης (Πίνδου 1, Βίλια, Τ/22630- 22.271) άρχισε τα φουρνίσματα το προπολεμικό 1932 από την Ισμήνη Τσούγκου και έκτοτε ξεφουρνίζει ασταμάτητα προζυμένιες φραντζόλες και καρβέλια, με στάρια από τη Βοιωτία. Μαζί τους και θεϊκές πίτες, φημισμένες πια, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι: τυρόπιτα που μοιάζει με αφράτο τυρόψωμο, κρεμμυδόπιτα, χορτόπιτες και σπανακόπιτα, όλες ψημένες σε χάλκινα ταψιά στον ξυλόφουρνο. Β.Κ.

Πάρτε ντομάτες- κειμήλια από έναν παραγωγό οραματιστή

Από τους πιο συνειδητοποιημένους και οραματιστές παραγωγούς-τροφούς μας, ο Νίκος Τσομπανόγλου συλλέγει άγρια χόρτα, ενώ καλλιεργεί –μεταξύ άλλων– πλήθος σαλατικά και απίθανες ντομάτες από παλαιές ποικιλίες-κειμήλια (heirloom). Τα προϊόντα του τα διαθέτει κάθε Τετάρτη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης αλλά και στο χωράφι του (Όρος Πατέρας, θέση Ζάχουλη, ανάμεσα σε Βίλια και Μέγαρα, Τ/6970-624.655). Aναζητήστε τη μικρομεσαία, λεπτό-φλουδη ποικιλία La Bombeta ή Vesuviana, με χαρακτηριστική μυτούλα, που μετά τη συγκομιδή δένεται σε αρμαθιές και συντηρείται νωπή για 6-9 μήνες (κι όμως!) σε αεριζόμενο σημείο, αλλά και την εξίσου ιδιαίτερη Nelly’s Grape με γλύκα και νοστιμιά umami. Β.Κ.

Σπιτικοί μεζέδες κάτω από τη φτερωτή του αερόμυλου

Μεζέδες ταμάμ για ούζο και τσίπουρο, στην κορφή του λόφου, καταμεσής στο Μαρκόπουλο. Ο Αερόμυλος είναι νέα άφιξη που προσφέρει κάτι διαφορετικό. Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ήσυχη πλατεία, εξώστης με θέα τον κάμπο και το βουνό, δροσιά, ησυχία και συχνά ρεμπέτικα live χωρίς μικρόφωνο. Αττικό καλοκαίρι.
Ο Αερόμυλος του Μαρκόπουλου λειτουργεί κανονικά, είναι πλήρωες ανακαινισμένος από την οικογένεια Εμπειρίκου και ξεχωρίζει μεγαλόπρεπος πάνω από την κωμόπολη.

Ανεμόμυλοι εν πλήρει λειτουργία δεν υπάρχουν πια στην Αττική, πλην ενός, εκ βάθρων ανακαινισμένου, καταμεσής του Μαρκόπουλου, στην κορυφή λόφου όπου τον χτυπά αλύπητα ο άνεμος. Ιδανικό σημείο δηλαδή. Λίγα σκαλάκια πιο κάτω, το καφενείο-μεζεδοπωλείο Αερόμυλος (Εθν. Αντιστάσεως 32, Μαρκόπουλο, Τ/22990-40.687), θαυμάσια ενταγμένο αισθητικά στο συγκρότημα του μύλου, σερβίρει μεζεδάκια χειροποίητα: καγιανά, λαδοτύρι σαγανάκι με ροζ πιπέρι, κεφτεδάκια-αφρό, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πατατοσαλάτα με κάππαρη, μοσχαρίσια γλώσσα, ομελέτα με σουτζούκι κι άλλα μερακλίδικα, όπως γλυκά κουταλιού, παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, ελληνικό καφέ στη χόβολη με λουκούμι και καλή λίστα τσίπουρων. Β.Κ.

Φάρμες για εκδρομή για όλη την οικογένεια

Το Κέντρο της Γης (Πύργος Βασιλίσσης, Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, Τ/210-23.25.380 & 210-23.13.607) θα το επισκεφτείτε μαζί με τα παιδιά, καθώς ειδικοί παιδαγωγοί, περιβαλλοντολόγοι και γεωπόνοι εξηγούν για τη βιοποικιλότητα και τη διατροφή, με δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά για παιδιά και βιολογικό μποστάνι για διασκεδαστική εξάσκηση.

Στα 40 στρέμματα της Φάρμας Μοο (Τ/6987-072.816), στο δάσος της Ραπεντώσας, σε ένα απίθανα όμορφο φυσικό περιβάλλον που περιλαμβάνει ακόμη και ποταμάκι, τα πιτσιρίκια θα φυτέψουν στο περιβολάκι τους ό,τι τους αρέσει, με καθοδήγηση και ενημέρωση. Ιδανικό για εκδρομή και πικνίκ ή για να φάει όλη η οικογένεια στο εστιατόριο της εγκατάστασης.

Συναρπαστική εμπειρία για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι να ζυμώσουν, να ψήσουν και να απολαύσουν το δικό τους ψωμί, αφού πρώτα έχουν παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε όλη τη διαδικασία παρασκευής. Το ίδιο και με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Κι αν πεινάτε κι άλλο, μπάρμπεκιου και ξυλόφουρνος για πίτσα βγάζουν τακτικά λιχουδιές για όλους. Όλα αυτά στο βιωματικό πάρκο Μια φορά κι έναν καιρό, στον Αυλώνα (Τ/22950-29.933, 6977-656.028). Β.Κ.

Η (όχι και τόσο) κρυφή καντίνα στα Σπάτα με προβατίνα -λουκούμι

18 νόστιμες περιπέτειες στα περιξ
Στα Σπάτα, η καντίνα Στις Ελιές δεν είναι αμέσως εμφανής αλλά για όσους γνωρίζουν είναι ένα καταφύγιο νοστιμιάς από τα λίγα! Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Τα πάντα στα κάρβουνα, άψογα ψημένα, ιδιαίτερα η σπεσιαλιτέ, τα μικρά χοιρινά μπριζολάκια.
Το ζουμερό μπιφτέκι δοκιμάστε το με τις απίθανες χερίσιες τηγανητές πατάτες.

Αν και πάνω στον κεντρικό δρόμο, δεν την πιάνει εύκολα το μάτι, καθώς τα τραπέζια βρίσκονται στην πίσω πλευρά, μέσα στα λιόδεντρα. Η καντίνα του κ. Γιάννη, γνωστή και ως η καντίνα Στις ελιές (Αγίου Θωμά 24, Σπάτα, Τ/6983-387.046), κρύβει γαστρονομικά διαμάντια, με αφτιασίδωτο, σχεδόν καλτ στιλ. Πρωταγωνιστεί η προβατίνα σε μικρά κομμάτια, άψογα ψημένη, τρυφερή, με λιπάκι τόσο όσο. Στη σχάρα ψήνονται πανσέτες-αφρός, μπιφτέκια μπαμπάτσικα, χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, συκώτι. Απόλαυση οι πατάτες κομμένες στρογγυλές στο χέρι και τηγανισμένες σαν τσιπς. Στα συν τα λίγα εμφιαλωμένα αττικά κρασιά και τα κρητικά τυριά, που τα φέρνει εδώ ο ίδιος ο παραγωγός – δοκιμάστε τις γραβιέρες. Β.Κ.

Τυροκόμοι της Αττικής: οι τελευταίοι των Μοϊκανών

Φέτα δύο λογιών, μαλακή και σκληρή, ανθότυρο, παραδοσιακό γιαούρτι, όλα στο τυροκομείο Το Μαντρί-Μαργώνης, στον δρόμο Κερατέας-Αναβύσσου. Για το γιαούρτι του στην πήλινη τσανάκα έρχονται πιστοί πελάτες από κάθε γωνιά της Αττικής. Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Στο τυροκομείο Πλούμπη στα Βίλια θα δοκιμάσετε μία από τις καλύτερες φέτες στην Ελλάδα και καταπληκτικές παλαιωμένες γραβιέρες και μυζήθρες, με γάλα από κοπάδια που βόσκουν στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.

Από τα εκατοντάδες μικρά τυροκομεία που λειτουργούσαν στην Αττική έως πριν από λίγες δεκαετίες, σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από όσα τα δάχτυλα ενός χεριού και αξίζει να τα αναζητήσετε ένα προς ένα. Απίθανες φέτες, παλαιωμένες γραβιέρες, πρόβεια γιαούρτια με την πέτσα τους ή πυκνά στραγγιστά σακούλας, κρέμες και παγωτά, όλα από γάλατα κοπαδιών που βόσκουν στα τελευταία αττικά βοσκοτόπια. Αναζητήστε τα απευθείας από τον παραγωγό και τυροκόμο, έχει άλλη αξία! Β.Κ.

Ενδεικτικά:

Τυροκομικά Παγώνη: Θέση Ζαπουρνιά, Ερυθρές, Τ/22630-62.459
Τυροκομείο το Μαντρί- Μαργώνη: Θέση Τογάνι, Κερατέα, Τ/22990-68.766
Τυροκομείο Πλούμπη (πρατήριο): 50ό χλμ. Παλαιάς ΕΟ Αθηνών-Θηβών, Οινόη, Τ/22630-51.560

Μήπως αντί για τη λαϊκή, να πάτε εκδρομή;

Στον Μαραθώνα, τον πανάρχαιο κάμπο της Αττικής όπου λειτούργησαν και τα πρώτα θερμοκήπια στην Ελλάδα, το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι, λίγα μέτρα από τον Τύμβο Μαραθωνομάχων, πρωτοπορεί στη βιοκαλλιέργεια ήδη από τη δεκαετία του ’80. Σήμερα, στο αγρόκτημα παράγονται πλήθος βιολογικών προϊόντων εξαίρετης ποιότητας, όπως μια μεγάλη ποικιλία από ντομάτες και σαλατικά, αλλά και μεταποιημένα προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά, με γάλα από δικά τους κοπάδια. Πριν ή μετά τη βόλτα σας στη λίμνη Μαραθώνα ή στις κοντινές παραλίες, περάστε από το πρατήριό τους για να ψωνίσετε τα βιολογικά ζαρζαβατικά της εβδομάδας (Λ. Μαραθώνος 210, Μαραθώνας, Τ/22940- 67.866, Σαββατοκύριακα 09.00-20.00). B.K.

Το ψάρι από το καΐκι έχει άλλη χάρη

«Το ψάρι δεν χρειάζεται να είναι ακριβό, αρκεί να είναι φρέσκο», συμβουλεύουν οι ψαράδες στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας.

Διάλειμμα από το καθάρισμα των διχτυών στο γρι-γρι, με ένα ταψί ολόφρεσκα σύκα.

Στο καΐκι του καπετάν Παναγιώτη Καστριώτη η ψαρά της εποχής είναι κυρίως σκάροι, ένα κι ένα για τηγάνι.
Ολόφρεσκος ξιφίας που κόβεται επί τόπου σε φέτες και πωλείται μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Δεν λείπουν τα καλά ψαρομανάβικα στην Αθήνα, αλλά το να περιμένεις να δέσει το ψαροκάικο για ψάρι σπαρταριστό, έχει άλλη χάρη. Παλαιά Φώκαια και Λαύριο είναι μόνο δύο από τα λιμανάκια στην Αττική όπου νωρίς το πρωί (καιρού επιτρέποντος) καταφθάνουν φορτωμένα καΐκια και γρι-γρι. Στην Π. Φώκαια αναζητήστε το καΐκι «Άγιος Νικόλαος» του καπετάν Ηλία Αγγελίδη και το «Καπετάν Γεώργιος» του Παναγιώτη Καστριώτη, ενώ στο Λαύριο και στο μικρό λιμανάκι του Θορικού προτείνουμε τα καΐκια του Σαββαγιού, του «Κουτσομούρα» και του Μιχάλη Μαργαρίτη. Αγοράστε ό,τι σας φωτίσει η έμπνευσή σας. Β.Κ.

Επισκεφτείτε ένα αττικό οινοποιείο

Αν έχετε κάποια μέρα ελεύθερη μέσα στην εβδομάδα και θέλετε να νιώσετε ότι κάνετε διακοπές, αφιερώστε τη σε ένα από τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία της Αττικής. Στα περισσότερα, κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να ξεναγηθείτε στον αμπελώνα, στο αποστακτήριο και στο οινοποιείο τους και να δοκιμάσετε τα κρασιά τους. Από τα πιο όμορφα είναι η Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι (2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Τ/22950-52.213, 22950-52.214), το Κτήμα Μάτσα στην Κάντζα (Λεονταρίου 61, Θέση Λεοντάρι, Τ/6947-007.021), η Στροφιλιά στην Ανάβυσσο (Τ/22910-41.650), στο Κορωπί το Κτήμα Βασιλείου (1ο χλμ. Κορωπίου-Μαρκόπουλου, Τ/210-66.26.870) και το Οινοποιείο Νικολού (Νικολάου Ντούνη 8, Τ/210-60.20.775), το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο (Πούσι-Καλογέρι, Τ/22990-25.206), οι Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία (1ο χλμ. Παιανίας-Μαρκόπουλου, Τ/210-66.44.711), η Οινοποιία Αναστασία Φράγκου στη Ραφήνα (Λεωφ. Μαραθώνος και Μακεδονομάχων, Τ/22940-32.508), η Μικροοινοποιία Μυλωνάς (Ιπποκράτους 3, Τ/22990-68.156) στην Κερατέα, το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα (Τ/210-81.45.113, 6946- 06.80.10) και το Οινοποιείο Γκίκας στα Σπάτα (Λεωφόρος Κιάφας, Τ/210-66.34.595).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT