ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες ύλες της Μεσσηνίας αποθεώνονται στο W Costa Navarino

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, άγρια χόρτα, εσπεριδοειδή αλλά και ζουμερή γουρουνοπούλα με τραγανή πέτσα συνθέτουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια του W Costa Navarino.

05.08.2024
Οι πρώτες ύλες της Μεσσηνίας αποθεώνονται στο W Costa Navarino

Eνα κεραμικό μπολάκι – έργο τέχνης γεμάτο με ελιές, ένα άλλο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα και λίγο ξίδι μαζί με χειροποίητα ολόφρεσκα ψωμάκια σε καλωσορίζουν μόλις καθίσεις στη θέση σου στο τραπέζι. Στο ποτήρι σου μια Μαλαγουζιά. Στο πλάι η αιωνόβια ελιά και μπροστά σου η θάλασσα. Όλη η Ελλάδα σε ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού.

Το W Costa Navarino άνοιξε το καλοκαίρι του 2022, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, κατά μήκος μίας αμμώδους παραλίας 450 μέτρων και με θέα τον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου. Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση και το φυσικό περιβάλλον συνδυάζονται μοναδικά με έργα τέχνης και με την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας. Το κυριότερο, ο προσανατολισμός των κτιρίων και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, βελτιστοποιεί τη χρήση φυσικών στοιχείων και οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Είναι δηλαδή πλήρως εναρμονισμένο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού χωρίς να υστερεί σε πολυτέλεια. Είναι επίσης το πρώτο W που άνοιξε στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να μας χαρίσει το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας και των αυθεντικών εμπειριών μέσα από events με ζωντανή μουσική, διάσημους DJs κ.α. Εμείς ζήσαμε τις γαστρονομικές εμπειρίες του μέσα από το event Chefs on Fire αλλά και των εστιατορίων Parelia και Piqantro του ξενοδοχείου.

Ο σεφ Νίκος Θωμάς, αγαπημένος μας και από το εστιατόριο Simul και από το γαστρομπάρ NiDo στο Κολωνάκι αλλά και από το Bostani Bar and Restaurant στη Σίφνο, μας άναψε κυριολεκτικά φωτιές στην αμμουδιά μπροστά στο εστιατόριο Parelia. Με τις πρώτες ύλες της περιοχής, αλλά και λαχανικά και μυρωδικά από τα μποστάνια του Costa Navarino συνέθεσε ένα μενού – ύμνο στη μεσσηνιακή γη. Ψιλόκοψε την παλαμίδα, καψάλισε βλήτα στα κάρβουνα, έκαψε τα λεμόνια και ετοίμασε κρέμα για να συνθέσει έναν απίθανο μεζέ, ένα φιλόξενο τρατάρισμα για αρχή.

Στη συνέχεια έψησε τρυφερά αμπελοφάσουλα και τα συνδύασε με ζουμερά ροδάκινα, ανθότυρο Μεσσηνίας και μυρωδικά από το μποστάνι. Περιέλουσε το όλον με αρωματική και φίνα vinaigrette από φραγκόσυκο. Και επειδή ένας από τους πιο εμβληματικούς ελληνικούς μεζέδες είναι φυσικά το καλαμάρι, έψησε και το αγαπημένο μαλάκιο και το συνόδεψε με καψαλισμένα κρεμμύδια και σάλτσα βουτύρου του ονείρου. Στη συνέχεια ήρθε το φαγητό – σύμβολο της περιοχής, πανσέτα γουρουνοπούλας με ζουμερή και τρυφερή σάρκα αλλά την πιο κρατσανιστή πετσούλα με τη συνοδεία φλογερής τυροκαυτερής με ντόπιες πιπεριές κέρατο.

Επέλεξε περήφανα τα πιο κλασικά ελληνικά πιάτα του καλοκαιριού για τα κυρίως πιάτα και ετοίμασε ολόφρεσκα φιλέτα ψαριών με ντούρες μπάμιες, ζουμερές ντομάτες και αφράτο πουρέ πατάτας αλλά και τρυφερό αρνάκι με χόρτα και πλούσιο ζωμό. Έμπειρος ο σεφ, δεν έπεσε στην παγίδα που πέφτουν αρκετοί δυστυχώς συνάδελφοι του, να σερβίρει πλούσια και βαριά γλυκά για επιδόρπιο και προτίμησε να σερβίρει τα καλύτερα και τα πιο ταιριαστά για να κλείσουν όμορφα το μενού: Σταφύλια στα κάρβουνα με πετιμέζι και ελαφριά κρέμα τυριού και μια αφράτη υπόγλυκη πορτοκαλόπιτα με καμμένη μαρέγκα και παγωτό ξινόγαλο. Εύγε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛούπινα ή ντομάτες-καρδιά του βοδιού; Στην αγορά της Καλαμάτας βρήκαμε όλα τα καλούδια της μεσσηνιακής γης!Λούπινα ή ντομάτες-καρδιά του βοδιού; Στην αγορά της Καλαμάτας βρήκαμε όλα τα καλούδια της μεσσηνιακής γης!

Ο σεφ Δημήτρης Καράμπαμπας, υπεύθυνος του W Lounge και του Parelia, έχει βάλει σκοπό να γνωρίσει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα στους ξένους φιλοξενούμενους – πελάτες του ξενοδοχείου, και μάλιστα να τους μυήσει και στη φιλοσοφία του μεζέ. Για αυτό βάζει στη μέση του τραπεζιού πεϊνιρλί με καβουρμά, μοσχαρίσιο ταρτάρ «γιουβαρλάκι» με μαγιονέζα γιαουρτιού, σαλάτα με αλμυρίκια και φασόλια ροβίτσα και παντζαροσαλάτα με κατσικίσιο τυρί. Σερβίρει μελωμένο κριθαράκι, καραβίδες και μπακαλιάρο με σκορδαλιά γλυκοπατάτας και για κύρια πιάτα ετοιμάζει φιλέτο φρέσκου ψαριού με ρεβύθια και ταχίνι, μοσχαράκι με σιουφιχτά και μανούρι, αλλά και σιγομαγειρεμένο κόκορα με φρέσκια τομάτα και σκοτύρι Ίου. Συγχαρητήρια στον σεφ.

Γαστρονομικός προορισμός έχει γίνει πλέον και το εστιατόριο Piqantro του W Costa Navarino που βρίσκεται στο Costa Navarino Hills. Η θέα απρόσκοπτη και καταπληκτική. Το βλέμμα περιεργάζεται τους λόφους και φτάνει μέχρι τη θάλασσα, η διακόσμηση ιδιαίτερη και όμορφα εξεζητημένη και το φαγητό, ένα ονειρεμένο ταξίδι στην Ιβηρική Χερσόνησο. Τραγανή βάφλα κρεμμυδόπιτα, με καραμελωμένο κρεμμύδι, μίσο, αφρός τυριού Cabrales, μαύρη τρούφα και φύλλα cerifolio, καπνιστό χέλι από την Κανταβρία, παντζάρια και πολτοποιημένες ελιές Arbequina, σεβίτσε λαυράκι με πιπεριά padron και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, κόλιανδρο, φρέσκο ροδάκινο έκαναν θριαμβευτική είσοδο στο τραπέζι μας και έδωσαν τον τόνο του εμπνευσμένου και άρτια εκτελεσμένου μενού, για να δώσουν τη θέση τους σε ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του φετινού καλοκαιριού, του μοσχαρίσιου φιλέτου ωρίμανσης ταρτάρ, με ένα κρόκο αυγού «μαγειρεμένο» σε σόγια και μια βελούδινη κρέμα χουρμάδων από τα Κανάρια Νησιά.

Το πιάτο όμως που θα μείνει στη μνήμη μου ως το πιο comfort food που απόλαυσα σε fine dining είναι ο θαλασσινός λαχανοντολμάς με φιλέτο corvina (κρανιός), πάνω σε μια στρώση από ψιλοκομμένες πατάτες bravas, βυθισμένος σε πλούσιο ζωμό ψαριού.

Info: W Costa Navarino, Πύλος, Μεσσηνία, Τ/+302723.09.8000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρίκης: Μια ταβέρνα στην κορυφή του Ταϋγέτου που κρατάει από το 1879Μαυρίκης: Μια ταβέρνα στην κορυφή του Ταϋγέτου που κρατάει από το 1879

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT