5 μέρες αφιερωμένες στα αργολικά προϊόντα είναι λίγες. Για αυτό το λόγο, οι συνδιοργανωτές της πρώτης έκθεσης αργολικών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο ήδη σκέφτονται την ερχόμενη χρονιά και σχεδιάζουν την επόμενη φάση της.
Η κα Φλωρίκα Κυριακοπούλου, πρόεδρος στο «Φουγάρο» (χώρος πολιτισμού), και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, μας υποδέχτηκαν στο χώρο της έκθεσης και ήταν κάτι παραπάνω από περήφανοι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Το περιβάλλον της εγκατάστασης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό καθώς το σκηνικό που στήθηκε στον εξωτερικό χώρο του «Φουγάρου» θύμιζε κεντρική πλατεία χωριού της Αργολίδας. Πλατάνια, παιδικές φωνές και παραδοσιακά τραπεζάκια καφενείου πλαισίωναν τους παραγωγούς οι οποίοι φιλοξενούνταν σε ξύλινα σπιτάκια διακοσμημένα με τα προϊόντα τους. Το «Φουγάρο» ήταν ακριβώς όπως μας το παρουσίασαν, ένας χώρος ζωής.
Την ξενάγηση στην έκθεση ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης, καθώς γνώριζε από πρώτο χέρι τους παραγωγούς και μας τους παρουσίασε έναν προς έναν με αναφορές στην ιστορία και στη δουλειά τους. Συνολικά, στην έκθεση συμμετείχαν 16 επιχειρήσεις με κοινή αναφορά τους την Αργολική γη. Η επιλογή έγινε με γνώμονα το υψηλό διατροφικό επίπεδο των προϊόντων τους.
Το ρόδι, η ναυαρχίδα, και τα εξαιρετικά τυριά
Η ανάδειξη των εμβληματικών καρπών της περιοχής είναι βασικός στόχος και για αυτό μεγάλη έμφαση δόθηκε στα εσπεριδοειδή και στο χυμό ροδιού. Συγκεκριμένα, ο χώρος αυτός εκπροσωπήθηκε από 3 εταιρείες: την «Οικογένεια Χριστοδούλου», την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας» και τη «Ροδάμυ». Κάθε μια από αυτές έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Κάτι που δεν ήξερα ήταν οτι «το ρόδι της Ερμιόνης πουθενά αλλού δεν είναι το ίδιο» όπως τόνιζε ξάνά και ξανά ο Αντιπεριφερειάρχης. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η εταιρία «Epidavros aloe vera» η οποία ασχολείται με την καλλιέργεια του θεραπευτικού φυτού και την παραγωγή του χυμού του. Αν τύχει να το βρείτε αξίζει να το δοκιμάσετε.
Στη συνέχεια, γεύτηκα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά καλούδια της περιοχής. Εξαιρετική η μυζήθρα και η γραβιέρα από το τυροκομείο Μαυραγάννη και εντυπωσιακή η παρουσία της εταιρείας «Γάλα του Μοριά». Τα γάλατα τους δέχονται ελάχιστη επεξεργασία με αποτέλεσμα να διατηρούν την πλούσια γεύση τους και την κορυφαία ποιότητά τους.
Τα μυθικά κρασιά και η θεϊκή μπίρα
Τα κρασιά της Νεμέας είναι γνωστά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τα οινοποιία Παπαντώνη και Κορωνιώτη κατείχαν σημαντική θέση στην έκθεση. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε μια γευσιγνωσία οίνου. Ασύρτικα, Ροδίτες, Μονεμβασιά, Μοσχοφίλερα και Chardonnay. Γεύσεις φρούτων, πλούσια αρώματα και επίγευση διαρκείας ήταν τα στοιχεία που συγκράτησα από τις δοκιμές. Στα μελλοντικά σχέδια των διοργανωτών είναι να οργανώσουν μια γιορτή για το κρασί και το τυρί της περιοχής. Ανυπομονούμε!
Ο Γαστρονόμος σας έχει ξαναμιλήσει για την μπίρα Ζέος. Εγώ να προσθέσω ότι είναι από τις αγαπημένες μου από τότε που τη δοκίμασα σε ένα εστιατόριο της Νεμέας. Δε θα μπορούσε, φυσικά, η εκδήλωση να μη φιλοξενήσει ένα τόσο ξεχωριστό τοπικό προϊόν, με τόσο καλή και ανοδική πορεία. Είδα και τα καινούρια σαπούνια της εταιρίας. Υπέροχο άρωμα αλλά κάπως περίεργο ταίριασμα προϊόντων…
Γλυκιά Αργολίδα
Η βόλτα μας στην έκθεση συνεχίστηκε στα ξύλινα περίπτερα – σπιτάκια με το χρυσό της Ελλάδας, το μέλι. Τα μέλια της μελισσοκομίας «Ermionis» και τα βιολογικά της «Άξιον Εστί» είχαν υπέροχη γλυκιά γεύση. Δοκίμασα θυμαρίσιο, μέλι χαρουπιάς και αρωματικών φυτών και ξεχώρισα την έντονη γεύση από το μέλι καστανιάς. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ στην προσπάθεια της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτησης της Επιδαύρου με δυναμική παρουσία στο χώρο της μελισσοκομίας – και όχι μόνο. Διαθέτει τμήματα μελισσοκομίας, γαλακτοκομίας και τυροκομίας, λιθοξοϊας, λιθοχαρακτική και κοπτικής – ραπτικής. Απευθύνεται σε ενηλίκους και είναι δωρεάν.
Το ελαιόλαδο και η ελιά δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια ελληνική έκθεση τροφίμων, με άξιο αντιπρόσωπο την εταιρεία «Μυκηναϊκή». Έχουν κάτι ζουμερές ελιές, τις οποίες ενίοτε της γεμίζουν με πιπεριές, αμύγδαλα και σκόρδο. Ο «γλυκός» εκπρόσωπος της Αργολίδας στην έκθεση ήταν η Χαρά με τις «Γεύσεις της Χαράς». Διαθέτει τεράστια ποικιλία από σπιτικές μαρμελάδες. Μας έδωσαν και δοκιμάσαμε και τη χειροποίητη κέτσαπ τους!
Για το τέλος, άφησα τα «Παραδοσιακά ζυμαρικά από τ’ Ανάπλι» του κύριου Μάλλιου. Και για αυτά έχει γράψει ο «Γ». Ο κύριος Μάλλιος ήταν εκεί κάθε μέρα για να ετοιμάσει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών της έκθεσης τον τραχανά του και, φυσικά, δεν έμενε ούτε κόκκος!
Το πιο ενυπωσιακό, όμως, στη γιορτή ήταν η όρεξη των ανθρώπων, είτε ήταν οι διοργανωτές, είτε οι παραγωγοί είτε οι επισκέπτες της έκθεσης. Θέλετε ο υπέροχος χώρος του «Φουγάρου», θέλετε ο καθαρός καιρός, που μετά την νεροποντή της Παρασκευής είχε βγει ένας λαμπερός ήλιος, θέλετε η ποιότητα της δουλειάς όλων. Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε ο χώρος να πλημμυρίζει από θετική ενέργεια που σε κατέκλυζε και το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να παρασυρθείς.