ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Food vs. Food

Μία ολοκαίνουρια ενότητα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το ... φαγητό!

10.02.2017| Updated: 25.06.2021
Food vs. Food

Μία ολοκαίνουρια ενότητα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το … φαγητό!

 

Με ένα εμπνευσμένο απόφθεγμα της Βιρτζίνια Γουλφ και μία «νόστιμη» προσθήκη στο πρόγραμμά του, καταφτάνει το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά και να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει δειπνήσει καλά», είχε γράψει η συγγραφέας και οι διοργανωτές του Φεστιβάλ εντάσσουν στη φετινή διοργάνωση την ενότητα «Food vs.Food» προβάλλοντας, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου, εννέα ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστή το φαγητό. Στο πλαίσιο της νέας ενότητας, τον Μάρτιο 20 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, θα προτείνουν και θα συμπεριλάβουν στο μενού τους ένα πιάτο αφιερωμένο στη διοργάνωση, ενώ κοινό και κριτική επιτροπή, θα κληθούν να αναδείξουν και να βραβεύσουν, το καλύτερο από αυτά.

Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί για τη νέα ενότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, εστιάζουν στις διαφορετικές πτυχές του φαγητού. Ως καθαρής απόλαυσης, αλλά και ως μέσου καταπίεσης κι εκμετάλλευσης, ως πολύτιμου αγαθού σε αφθονία ή έλλειψη, αλλά και από πλευράς παραγωγής και διανομής, γαστρονομίας και κουλτούρας. Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως λένε, να αποδώσουν στον «ακαταμάχητο συνδυασμό ταινιών και φαγητού», την τιμή που του αξίζει.

Τι θα δούμε

Καθόλη τη διάρκεια του Food vs. Food, στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» και στις αίθουσες του Λιμανιού, θα δούμε:

-Την περιπέτεια του «Νόμα», ενός από τα καλύτερα εστιατόρα στον κόσμο, που δύο χρόνια πριν μεταφέρθηκε από τη Δανία στην Ιαπωνία- στην ταινία του Μαυρίκιου Ντέκερ «Μυρμήγκια σε μία Γαρίδα» (Ολλανδία).

-Την αδικία που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ποτήρι κρασί στο «Πικρά Σταφύλια – Σκλαβιά στους Αμπελώνες» του Τομ Χάινεμαν (Δανία), μία ταινία που αποκαλύπτει τις συνθήκες σύγχρονης δουλείας, που βιώνουν όσοι εργάζονται στη βιομηχανία του κρασιού στη Νότια Αφρική.

-Το success story μίας ομάδας ιδεαλιστών, που μετέτρεψαν μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Καταλονίας, στην Ισπανία, σε έναν διεθνώς γνωστό προορισμό οινοπαραγωγής- στο ντοκιμαντέρ «Priorat», του Ντέιβιντ Φερνάντεζ ντε Κάστρο (Ισπανία).

-Την ένοχη όψη της σοκολάτας, ως προϊόν εργασίας παιδιών-σκλάβων σε αφρικανικές φυτείες κακάο, στο ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Σοκολάτα της Μπέντε Φόρερ» (Ολλανδία).

-Μια διεθνή γαστριμαργική τάση – όχι για όλους – που ακούει στο όνομα εντομοφαγία. Το ντοκιμαντέρ «Μαμούνια», του Αντρέας Γιόνσεν (Δανία) καταγράφει το ταξίδι τριών σεφ, που αναζητούν ανά τον κόσμο έντομα και νέους τρόπους που αυτά εντάσσονται στη διατροφή μας.

-Τον διάσημο ιταλό σεφ Μάσιμο Μποτούρα, που πήρε την πρωτοβουλία μαζί με την ομάδα του να μαγειρέψει για πρόσφυγες και αστέγους στο Μιλάνο, στο ντοκιμαντέρ «Θέατρο της ζωής του Πίτερ Σβάτεκ» (Καναδάς).

-Τη γενναιόδωρη και γεμάτη ανατροπές ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», χαρίζοντας δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, στο ντοκιμαντέρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος», του Λουκά Αγέλαστου.

-Την κουζίνα του Αγίου Όρους, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και τις γεύσεις, στο ντοκιμαντέρ «Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά», του Χρήστου Ματζώνα.

-Μια πρώτη γεύση σε πρεμιέρα, από ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής – Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κινηματογράφου και η έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι», με θέμα το φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο (βλ. «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Πολίτικη Κουζίνα», κ.ά.).

Πού θα φάμε

Βγαίνοντας έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει κι έναν διαγωνισμό γαστρονομίας, εμπνευσμένο από τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης.

Τα εστιατόρια της πόλης που θα μαγειρέψουν για την ενότητα Food vs. Food του Φεστιβάλ, είναι τα εξής: Ακαδημία, Αψέντι, By the cook, Γιουκάλι, Ζύθος, Ζύθος Ντορέ, Η κουζίνα της Αγλαΐας, Η Νέα Φωλιά, Ίωνος, Μαστίχα, Μυστίλλη Νεγροπόντε, Ο κήπος του Θερμαϊκού, Παπαρούνα, Extravaganza, Plaisir Brasserie, Σέμπρικο, Τσέρκι, Φανός της Πόλης, Χοζεβά Καφέ-Μεζέ.

Σημειώνεται ότι, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης). Για επιπλέον πληροφορίες, δείτε εδώ: www.filmfestival.gr.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT