Γνωστή από την αρχαιότητα ως σιτοβολώνας του Αιγαίου, η Λήμνος παράγει εξαιρετικά άλευρα και, ως εκ τούτου, νοστιμότατο ψωμί και παξιμάδια. Από τα πιο γνωστά και εκλεκτά αυτά της οικογένειας Ποριάζη.
αλεύρια. Ο σύζυγος αρρωσταίνει και η κ. Χρυσάνθη όχι μόνο κρατά μόνη της τον φούρνο, αλλά μεγαλώνει και την παραγωγή.
Το 1919 ο Νικόλαος Ποριάζης και η σύζυγός του Χρυσάνθη ανοίγουν έναν φούρνο στο χωριό Πορτιανού. Εκεί φτιάχνουν ψωμί και παξιμάδια, με δικά τουςΤα χρόνια περνούν, η δουλειά περνάει στα παιδιά και, μετά, στα εγγόνια της, για να φτάσει σήμερα η τρίτη γενιά, με τον Νίκο (που έφυγε από τη ζωή το 2019) και τον Δημήτρη, αλλά και η τέταρτη, με τη Φωτεινή Ποριάζη, να παρασκευάζουν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 2 τόνους παξιμάδια και ψωμί. Τα αλεύρια είναι από ντόπια στάρια και κριθάρι.