Ρεικόμελο, φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο, διαφορετικό το ένα από το άλλο, «αλλιώτικο» και από τα άλλα μέλια. Oι Αγγλοι το θεωρούν τη Rolls-Royce του είδους.
Το ρεικόμελο έγινε τελευταία πολύ της μόδας. Η χαρακτηριστική του γεύση, που διαφέρει αρκετά από το πιο γνωστό μας θυμαρίσιο ή το μέλι ανθέων, γίνεται όλο και πιο αγαπητή. Για την ακρίβεια, ο βασικός λόγος είναι ότι έγινε ευρέως γνωστό – μπορεί κανείς πλέον να το βρει εύκολα στην αγορά. Πριν από κάποια χρόνια, πολλοί αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξή του, όμως η «φιλοσοφία» του τοπικού που κερδίζει σιγά-σιγά τους καταναλωτές οδήγησε κάποιους μικρούς, ως επί το πλείστον, παραγωγούς στην τυποποίηση τέτοιων ξεχωριστών προϊόντων.
Το ελληνικό ρεικόμελο έχει κερδίσει διεθνή βραβεία ποιότητας σε διαγωνισμούς όπως οι: iΤQi (international Taste and Quality Institute) στις Βρυξέλλες, Great Taste Awards στο Λονδίνο, BIOL Miel στην Ιταλία για τα βιολογικά μέλια. Παράγεται σε αρκετές περιοχές και όλες ερίζουν για τα πρωτεία στην ποιότητα. Η Νιος, η Κίμωλος και η Ανδρος, η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος (περίφημα θεωρούνται τα ρεικόμελα από το Αγιον Ορος και τον Ταΰγετο).
Στοιχεία για τις παραγόμενες ποσότητες δεν υπάρχουν. Οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι η φετινή χρονιά, λόγω της ανομβρίας, δεν είχε μεγάλη παραγωγή.
Τα είδη
Ανάλογα με το είδος του ρεικιού που «τρυγούν» οι μέλισσες, το ρεικόμελο είναι φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο. Κάθε είδος, τόσο του φυτού όσο και του μελιού, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Το φθινοπωρινό ρεικόμελο έχει σχεδόν χάλκινο χρώμα, έντονο άρωμα με νότες καραμέλας, γαιώδεις και «ξύλινες», και υπόπικρη γεύση. Προέρχεται από την ερείκη τη σπονδυλανθή (Εrica manipuriflora), έναν θάμνο με μοβ λουλούδια που ανθίζει το φθινόπωρο. Προμηθεύει τις μέλισσες με την τελευταία γύρη που θα βρουν πριν τον χειμώνα.
Το ανοιξιάτικο ρεικόμελο, με υπόγλυκη γεύση, έχει χρώμα κεχριμπαριού –συχνά προς το κοκκινωπό– και έντονο άρωμα με φρουτώδεις νότες. Τα χαρακτηριστικά οφείλονται στη γύρη της ερείκης της δενδρώδους (Εrica arborea), ενός ξυλώδους θάμνου που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 μέτρα ύψος. Ανθίζει την άνοιξη και τα άνθη του είναι λευκά.
Είτε φθινοπωρινό είτε ανοιξιάτικο πάντως, το ρεικόμελο κρυσταλλώνει σε 2-3 μήνες. Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία, δεν σημαίνει ότι το μέλι έχει «χαλάσει». Για να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μπεν μαρί.
Ιδιότητες
Οπως και όλα τα μέλια, θεωρείται ωφέλιμο για την υγεία. Εχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς επίσης και υψηλές φαινόλες. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για κάποιες παθήσεις από την αρχαιότητα.
5 ξεχωριστά μέλια
Mέλι ερείκης Ergon
Φθινοπωρινό. Παράγεται στον Ταΰγετο από τον παραγωγό Χάρη Φωτόπουλο και τυποποιείται από το Εrgon. (Στα καταστήματα Ergon) ✗ Mελίτιμον. Φθινοπωρινό.Παράγεται στα Δερβενάκια από την οικογένεια Νικολοπούλου. Εχει βραβευτεί στα Great Taste Awards. (Aφοί Βασιλόπουλοι)
Βιολογικό μέλι ερείκης Φασιλής
Φθινοπωρινό.Παράγεται στη Λακωνία από τον Παναγιώτη Φασιλή και έχει βραβευτεί στον Διεθνή Βιολογικό Διαγωνισμό της Ιταλίας BIOL Miel (Βιολογικό χωριό Γλυφάδα, 4 Εποχές)
Μελίγυρις μέλι ερείκης και δάσους
Ανοιξιάτικο.Παράγεται στο Ρέθυμνο από τον μελισσοκόμο Μανώλη Στεφανάκη. Είναι ανάμεικτο μέλι ερείκης και πεύκου. (Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής)
Mέλι ερείκης Eλλοπία
Φθινοπωρινό. Παράγεται από την εταιρεία Ellopia Greek Foods στην Ανδρο και έχει επίσης βραβευθεί στα Great Taste Awards. (Τροφός, onlinedelicatessen www.trofos.gr, Γης Παράδοση, Σοφούλη 3, Πεύκη, Τ/210-61.24.605)