Η ανάποδη, η αμερικάνικη με την ζυμαρένια πλέξη, η tatin… Η μηλόπιτα δεν είναι μία, αλλά αναμφισβήτητα είναι το απόλυτο γλυκό του φθινοπώρου. Φανταστείτε ψητά μήλα και βουτυρένιες ζύμες μαζί με κανέλα, με κρέμα, με καραμέλα, με ένα τσικ αλατάκι για την ισορροπία. Και πάλι όμως, οι τρόποι για να αξιοποιήσει κανείς το φρούτο της εποχής σε γλυκές παρασκευές δεν εξαντλούνται εκεί. Στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνα δοκιμάζουμε από apple crumble μέχρι παγωτό μήλο και διαλέγουμε τις αγαπημένες μας.
Από τις σπεσιαλιτέ της Poulette (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, T/211-11.14.172) είναι η μηλόπιτα με βάση τάρτας, καραμελωμένα μήλα, κανέλα και τραγανό crumble. Το δυνατό άρωμα κανέλας, τα μήλα που μένουν ζουμερά αλλά ταυτόχρονα τραγανά και η γεύση του καλού βουτύρου που καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκιά είναι από τους λόγους που την ξεχωρίζουμε. Η τάρτα apple crumble που βρίσκουμε στο Φίλινγκς (Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Αθήνα, Τ/210-75.64.760) έχει λεπτοκαμωμένη, εύθρυπτη τάρτα ως βάση. Ακολουθούν στρώσεις από μαγειρεμένα μήλα και κριτσανιστό crumble, ενώ το σύνολο ολοκληρώνει (χωρίς να σε λιγώνει) λίγη καραμέλα. Στο ζαχαροπλαστείο-«κρυφό χαρτί» της Καλλιθέας, La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518), o Θανάσης Τσαγκλιώτης φτιάχνει μια θολωτή μηλόπιτα με βάση τάρτας εμπλουτισμένη με πούδρα αμυγδάλου, γεμισμένη γενναία ποσότητα από μήλα Granny Smith, μαγειρεμένα al dente. Για το τελείωμα προστίθεται ένα απλό crumble από αλεύρι, βούτυρο και μαύρη ζάχαρη μαζί με αλμυρό, καραμελένιο τόφι.
210-36.27.855), βρείτε στα ράφια danish μήλο, μην το προσπεράσετε. Είναι ένα από ωραιότερα προϊόντα του κολωνακιώτικου φούρνου, με χρυσαφένια ζύμη κρουασάν, γεμιστή με κρέμα πατισερί, μήλο και crumble βρόμης. Με μικρό κόσμημα μοιάζει η flan manzana του κλασικού ζαχαροπλαστείου Μέλισσα (Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/210-57.11.055) – μια τάρτα flan με απαλή κρέμα ξανθιάς σοκολάτας, σοταρισμένα μήλα και κανέλα Κεϋλάνης.
Αν, περνώντας από την Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, T/
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με το που μπήκε ο Νοέμβρης το Le Greche (Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.44.989 κ.α.) έβαλε τα φθινοπωρινά του. Από τις πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις που βρίσκουμε αυτές τις μέρες στην ελληνο-ιταλική τζελατερία είναι το fior di mela. Αποδεικνύοντας ότι το καλό παγωτό δεν έχει εποχή, ενώνει το καλοκαίρι με το φθινόπωρο συνδυάζοντας πιο «ζεστές», comfort γεύσεις με μια βάση από ανθόγαλα. Οι κουταλιές από φίνο, γαλατένιο fior di latte διακόπτονται που και που από απολαυστικά, μασηστερά κομμάτια μήλου και μπισκότο κανέλας. Μαγεία.