ΜΑΓΑΖΙΑ

Κωνσταντινούπολη: 4 μαγαζιά για αυθεντικό τουρκικό πρωινό

Οι Τούρκοι ξέρανε από μπραντς πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Σε όλη την Πόλη θα βρούμε στέκια για παραδοσιακό τουρκικό πρωινό με μενεμέν, ζεστό τσάι και το ανυπέρβλητο βουβαλίσιο καϊμάκι με μέλι, για να αλείψουμε στο ψωμί μας.

21.10.2024| Updated: 22.10.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Κωνσταντινούπολη: 4 μαγαζιά για αυθεντικό τουρκικό πρωινό

Το ολόλευκο καϊμάκι σε μια λιμνούλα από παχύ μέλι, μαζί στο ίδιο πιάτο, προκρίθηκε παμψηφεί ως το highlight του τουρκικού πρωινού, αλλά, επειδή οι ντόπιοι είναι μερακλήδες σε όλα τους, υπάρχουν κι άλλες ωραίες λιχουδιές για να ξεκινήσουμε την προθέρμανση για όσα νόστιμα θα ακολουθήσουν την υπόλοιπη μέρα μας στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ σας έχουμε 4 στάσεις για πρωινό περιποιημένο στο Beşiktaş και στο Beyoğlu.

Çakmak Kahvaltı Salonu: για μενεμέν και αυγά με παστουρμά

Τσάι, τουρκικός καφές και πολλών λογιών νοστιμιές στο Çakmak Kahvaltı Salonu.

Πλούσιο μενεμέν με τυρί.

Η περιοχή του Μπεσίκτας είναι γνωστή για την ποδοσφαιρική ομάδα της, αλλά και για τα πρωινάδικα της Kahvaltıcılar Sokağı. Δημοφιλές σε ντόπιους, ξένους φοιτητές και τουρίστες είναι το Çakmak Kahvaltı Salonu. Ήπιαμε τσάι και τουρκικό καφέ, και μαζί το περίφημο καϊμάκι με μέλι, ένα μπολάκι ταχίνι με πετιμέζι, μενεμέν με τυρί (η τουρκική στραπατσάδα) και τηγανητά αυγά μάτια με καβουρμά. Τα τηγανητά ψωμάκια pisi çeşitleri ήταν λαδερά, μικρή παραφωνία σε ένα κατά τα άλλα βασιλικό πρωινό. Ν. Μ.

Sinanpaşa, Çelebi Oğlu Sk. 6, Beşiktaş, Τ/+90-21.22.27.04.85

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτάΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτά

Karaköy Muhallebicisi: ολόφρεσκο, βελούδινο καϊμάκι

Μενεμέν με λουκάνικο. Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

Το καζάν ντιπί του Karaköy Muhallebicisi. Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

Ο Resit Ozsut περιχύνει με καλό μέλι το εξαιρετικό καϊμάκι του στο αιωνόβιο μαγαζί. Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

Ένα προς ένα έκλεισαν στην Πόλη τα παραδοσιακά μαλεμπιτζίδικα που έφτιαχναν καϊμάκι και κρέμες από δικό τους γάλα. Ευτυχώς, το Karaköy Muhallebicisi, ιδρυθέν το 1915, κρατάει ακόμα. Ιδρυτής ένας Αλβανός πρόσφυγας, ο Fehmi Özsüt, και συνεχιστές τα δύο εγγόνια του, ο Fehmi και ο αδερφός του Reşit. Είναι από τους τελευταίους (αν όχι οι τελευταίοι) που έχουν δικό τους κοπάδι με νεροβούβαλους σε μια περιοχή δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καθώς η οικιστική επέκταση έχει συρρικνώσει τα τροφολίβαδα και οι παραγωγοί πρέπει να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την πόλη. Κάθε πρωί αξημέρωτα το κοπάδι αρμέγεται για να φτιαχτεί το φρέσκο καϊμάκι και τα άλλα γλυκά της ημέρας και στις 7 π.μ. το μαγαζί γεμίζει κι είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες. Το καϊμάκι του είναι βελούδινο, αρωματικό και κρεμώδες, με εξαιρετικό μέλι από την ίδια περιοχή. Ωραίο και το μενεμέν με λουκάνικο, αλλά δοκιμάστε οπωσδήποτε και το καζάν ντιπί, λίγο πιο άγλυκο από ό,τι περιμέναμε. Χ. Τ.

Istiklal Caddesi n261, Beyoğlu, T/+90-21.22.93.30.31

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 λόγοι που ζηλεύουμε το street food της Πόλης9 λόγοι που ζηλεύουμε το street food της Κωνσταντινούπολης

Lades Menemen: Αυγά και κοτόσουπα για πρωινό

Αυγά, κοτόσουπα και καφές στο φλιτζάνι.
Το Lades ετοιμάζει τούρκικο πρωινό περιποιημένο. Σερβίρει γρήγορα και στα τραπέζια του πετυχαίνουμε ντόπιους και τουρίστες.

Στο Lades, ένα μικρό, old school μαγαζί που ειδικεύεται στα πρωινά, καθίσαμε πριν ξεκινήσουμε τις βόλτες μας και τα ψώνια στη Μεγάλο Οδό του Πέραν. Ώσπου να γίνουν τα αυγά, παραγγείλαμε καφέ τουρκικό και τσάι από τη Ριζούντα. Καϊμάκι κορυφαίο, έξοχα τα μενεμέν –υπάρχουν επιλογές με τυρί, παστουρμά, σουτζούκι, κιμά ή κοτόπουλο–, καλοτηγανισμένα και τα αυγά μάτια, απλή αλλά ουσιαστική η κοτόσουπα (ναι, τη σερβίρουν και για πρωινό!). Για όσους έχουν το γλυκό δόντι, υπάρχουν όλα τα τουρκικά κλασικά, από καζάν ντιπί μέχρι ασουρέ. Τέλειο το λεπτόρρευστο φιρίν σουτ- λάτς, ένα ρυζόγαλο φούρνου με ξεροψημένη κρούστα. Ν. Μ.

Katip Mustafa Çelebi, Mahallesi, Sadri Alışık Sk. 14/Α, Beyoğlu, Τ/+90-21.22.49.52.08

Çağdaş Börek: Για αχνιστό su borek

Με κιμά, με τυρί… Οι μπουγάτσες του Çağdaş Börek ξεφουρνίζονται από τα ξημερώματα για θαμώνες κάθε ηλικίας.

Για τα πεϊνιρλί του μαγαζιού σχηματίζονται ουρές.

Άλλη μια μπουγάτσα, σε γλυκιά εκδοχή.

Πάντα γεμάτο, αλλά και πάντα με σέρβις-αστραπή. Οι λαμαρίνες με τα μπουρέκια-σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, αδειάζουν με το που ξεφουρνίζονται – στην ουσία είναι μπουγάτσες κομμένες στις γνωστές, μικρές μπουκιές. Βγαίνουν με απαλό λευκό τυρί, με πιο πικάντικο, με κιμά και με κρέμα γλυκιά. Μην προσπεράσετε τα ζεστά Su Böreği με βραστά φύλλα στο ενδιάμεσο: γεύση και υφή απαλή, σπιτική και καταπραϋντική σαν παιδική τροφή. Για τα πεϊνιρλί σχηματίζονται ουρές, χάρη στη λεπτή ψωμένια ζύμη και στο πικάντικο κασέρι της γέμισης – με αυγό και παστουρμά είναι μια επιλογή-λουκούμι. Δοκιμάστε επίσης τα σάντουιτς και αν πετύχετε μέρα που φτιάχνει μικροσκοπικά ζυμαρικά μαντί με κιμά, δοκιμάστε οπωσδήποτε! Β. Κ.

Cihangir, Sıraselviler Cd 85, Beyoğlu, T/+90-21.22.44.32.45

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT