ΠΡΟΪOΝΤΑ

Αναζητήστε και αυτά τα κυκλαδίτικα τυριά

Τα τυροκομιά στις Κυκλάδες είναι μικρά, όπως και ο τόπος. Το γάλα λιγοστό, γι’ αυτό και η τυροκομική παραγωγή είναι περιορισμένη. Δεν θα βρείτε τα τυριά τους ολοχρονίς. Αξίζει όμως να τα ψάξετε. Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει.

04.05.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αναζητήστε και αυτά τα κυκλαδίτικα τυριά

Τα τυροκομιά στις Κυκλάδες είναι μικρά, όπως και ο τόπος. Το γάλα λιγοστό, γι’ αυτό και η τυροκομική παραγωγή είναι περιορισμένη. Δεν θα βρείτε τα τυριά τους ολοχρονίς. Αξίζει όμως να τα ψάξετε. Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει.

Βολάκι φρέσκο Ασούτη ( Άνδρος): Πλασμένο στο χέρι, το εμβληματικό τυρί της Άνδρου έχει τριφτή, πλούσια υφή, που λιώνοντας κολλάει στον ουρανίσκο. Παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, είναι λευκό, συμπαγές, με πλούσια γεύση και βοτανικότητα που καθρεφτίζει τα εύφορα βοσκοτόπια του νησιού. Του πρέπει ένα θυμαρόμελο. Διαβάστε το ρεπορτάζ.

Στα καταστήματα Πανδαισία, Αραπιάν, Αλεξανδρής.


Μαλακό τυρί Λούβαρη ( Άνδρος): Με αγελαδινό γάλα από 6 συνεργαζόμενους παραγωγούς από το Κόρθι και το Γαύριο, και μια μικρή ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος την άνοιξη, παράγεται αυτό το «μαλακό» τυρί με υφή μαλακιάς φέτας. Απολαυστικά γεμάτο, γαλατένιο, βοτανικό, με λεπτότητα, ξινούτσικο. Αν το προσθέσετε σε φαγητό, κάντε το την τελευταία στιγμή.

Στα καταστήματα Πάτρια Γη, Δέκα κρεοπωλείο, Α2.


Τυροβολιά Mykonos Farmers (Μύκονος): Υπερισχύει το πρόβειο γάλα στην αναλογία με το αγελαδινό σε τούτη την τυροβολιά, και αυτό φαίνεται. Παραδοσιακά, η τυροβολιά χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, όμως αυτή η εκδοχή, φανταστικά κρεμώδης, απαλά όξινη, με ελάχιστο αλάτι, είναι ό,τι πρέπει για να «λούσετε» μια μόστρα ή να την απολαύσετε μετά από ένα γεύμα με μια γρήγορη κομπόστα με φρέσκες φράουλες.

Στο κατάστημα Μιράν, και με τηλεφωνική παραγγελία στο Τ/22890-23.970.


Μαλαθούνι από την Αγγελική Ρουγγέρη (Τήνος): Μπορεί η σπεσιαλιτέ της να είναι το πικάντικο καρίκι (το παραδοσιακό «μπλε» της Τήνου), όμως και το μαλαθούνι της είναι επιτυχημένο. Στιβαρό και στεγνό, μεστό και με κολλώδη υφή στο στόμα, έχει πλούσια γεύση, γεμάτη και γαλατένια. Φάτε το σκέτο με ένα κυκλαδίτικο Ασύρτικο!

Με τηλεφωνική παραγγελία στο Τ/6948-259.427. Επίσης, σε πολλά καταστήματα στην Τήνο.


Ξινομυζήθρα Το Πάριον (Πάρος): Το νεόκοπο τυροκομείο της Κατερίνας Μόσχου βρίσκεται στη Μάρπησσα. Μου άρεσε πολύ η γλυκιά, τρυφερή μυζήθρα της κι εξίσου πολύ και η ξινομυζήθρα, που μπαίνει σε κεσεδάκι, είναι σπυρωτή, αλατισμένη τόσο που να είναι νόστιμη, με απαλή οξύτητα. Κάντε τυρόπιτες τηγανιού με φύλλο ή προσθέστε της καυτερή πιπεριά.

Στο κατάστημα Μιράν, και με τηλεφωνική παραγγελία στο Τ/6973-525.591.


Μυζήθρα αιγοπρόβεια Νιώτικο ( Ίος): Στον Νότο φημίζονται για τις γλυκές μυζήθρες τους. Και η νιώτικη εκδοχή τιμά δεόντως την τυροκομική παράδοση του μικρού νησιού. Αιγοπρόβεια, γλυκιά, εξαίσια γεύση, φουλ γαλατένια, με μαλακιά, αλλά όχι εντελώς κρεμώδη υφή. Απίθανη στα γλυκά και ταιριαστή με φρούτα. Από τα φρέσκα τυριά τους ξεχωρίζει και το κατσικίσιο Ξινό τυρί.

Στα καταστήματα Συν Άλλοις, Διά Χειρός Μαριάμ, Όπως παλιά.


Πετρωτή από τον Κουκά (Μύκονος): Ναι μεν αυτό το τυρί υφίσταται πίεση (πέτρωμα κατά το παραδοσιακότερο) για να στραγγίσει, δεν είναι όμως συμπαγές ούτε ανάλατο, όπως τα παραδοσιακά τυριά πετρώματα που φτιάχνουν στην Τήνο. Αντίθετα, είναι ευχάριστα κρεμώδες, σχεδόν αλειφώδες, αρμυρούτσικο και ιδανικό για σαλάτες και γεμίσεις σε πίτες. Νόστιμα και τα άλλα φρέσκα παραδοσιακά τους: η ανάλατη τυροβολιά και το αρμυρό ξινότυρο.

Στα καταστήματα Μιράν, Γαλατέα.


Ξινομυζήθρα Χαραλαμπάκη (Μήλος): Τυροκομείται με πρωινό γάλα από το δικό τους κοπάδι από κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στο νησί αυτή η μαλακιά ξινομυζήθρα. Κοκκώδης, υπόξινη, κορυφώνει μια πλούσια ντοματοσαλάτα, είναι ωραίο μεζεκλίκι σε τραγανά παξιμάδια και ταιριάζει με ούζο.

Στα καταστήματα Καραμανλίδικα του Φάνη, ΜιράνΜανδραγόρας.


Ξινομυζήθρα Κουφόπουλος (Νάξος): Αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα από το νησί με τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγή στις Κυκλάδες χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ξινομυζήθρα του Κουφόπουλου. Σπυρωτή, ήπια σε οξύτητα και αρμύρα. Στη Νάξο φτιάχνουν με αυτήν τις πίτες τους. Υπέροχη πάνω σε φρεσκοτηγανισμένες ναξιώτικες πατάτες. Νόστιμη και η γλυκιά μυζήθρα τους.

Στο Πρατήριο Κουφόπουλου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT