Πρόκειται για ένα παλιό πιάτο, που το όνοµά του σηµαίνει «σηµαντικές πατάτες», επειδή η ταπεινή πατάτα χρησιµοποιείται ως το κεντρικό υλικό της συνταγής. Συχνότερα όµως ονοµάζεται και «πατάτες χήρες» στη σηµερινή Ισπανία, επειδή δεν περιέχει κρέας ή ψάρι.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τπατάτες «χήρες», αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε ένα βαθύ τηγάνι, το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βουτάµε τις φέτες της πατάτας στο χτυπηµένο αυγό και µετά στο αλεύρι.
- Τις τηγανίζουµε (σε δόσεις, αν χρειαστεί) µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Τις αποσύρουµε µε τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουµε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από το περιττό λάδι.
- Έπειτα, τις µεταφέρουµε σε ταψί ή πυρέξ.
- Αδειάζουµε το λάδι από το τηγάνι, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας.
- Ρίχνουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και σοτάρουµε για 5 λεπτά σε µέτρια φωτιά ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Προσθέτουµε τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουµε για 10-15 λεπτά σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να µειωθούν ελαφρώς τα υγρά.
- Προσθέτουµε τη ζάχαρη και ανακατεύουµε.
- Πασπαλίζουµε µισό κουτ. γλυκού αλεύρι πάνω από το µείγµα, ανακατεύουµε καλά να ενσωµατωθεί και περιχύνουµε τις πατάτες.
- Ρίχνουµε µε προσοχή τον ζωµό ή το νερό.
- Προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουµε µε καπάκι ή αλουµινόχαρτο και ψήνουµε στον φούρνο για 45 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.
- Ξεσκεπάζουµε τις πατάτες και συνεχίζουµε το ψήσιµο για ακόµη 15 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».