Φτερούγες βρίσκουμε χύμα στα κρεοπωλεία αλλά και σε δισκάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Είναι το πιο φθηνό μέρος του κοτόπουλου. Κι έχουν αρκετά ατού. Το κρέας τους είναι λίγο, αλλά τρυφερό και ζουμερό (όπως όλα τα κομμάτια με κόκαλο σε σχέση με το ψαχνό του πουλερικού, όταν ψήνονται δεν στεγνώνουν), μεριδοποιούνται εύκολα, οπότε βολεύουν είτε θέλεις να ταΐσεις λίγους είτε πολλούς, δεν θέλουν πολύωρο μαγείρεμα και είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Πολλά μπορούν να γίνουν: εύκολο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι, ορεκτικό για μια μάζωξη στο σπίτι με φίλους, προθέρμανση για το μπάρμπεκιου στη βεράντα ή στην αυλή, σνακ για ένα βράδυ στον καναπέ με ταινία. Μασουλάς κρεατάκι και τραγανή ή μαλακή πετσούλα ποτισμένη νοστιμιά, τραγανίζεις το κοκαλάκι, πας στην επόμενη. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μια.
Συνήθως στην κατσαρόλα, αν κάνουμε ένα κοκκινιστό λόγου χάρη, τις φτερούγες τις βάζουμε ολόκληρες. Αν τις ψήσουμε στον φούρνο μπορούμε και να χωρίσουμε το πιο τροφαντό τους τους κομμάτι, που έχει πιο πολύ ψαχνό, και το πιο λεπτό με τα κοκαλάκια, και να τα βάλουμε σε δύο χρόνους στο ταψί ή όποιο άλλο πυρίμαχο σκεύος χρησιμοποιήσουμε ούτως ώστε να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Χωρίζονται εύκολα αν τις ανοίξουμε πιέζοντάς τις με το χέρι και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψουμε κάθετα στο σημείο της κλείδωσης. Την άκρη της φτερούγας, εκείνο το κομμάτι που δεν έχει καθόλου κρέας, μπορούμε να το κόψουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στο ξύλο κοπής ή με ένα ψαλίδι κουζίνας (τα κομματάκια που θα μας μείνουν τα αξιοποιούμε σε έναν ζωμό). Το ψήσιμο στον φούρνο θέλει δυνατή φωτιά, γύρω στους 200° C. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα εύκολο γλάσο ανακατεύοντας μουστάρδα, ελαιόλαδο και κάποιο γλυκό κουταλιού – τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι ή το περγαμόντο είναι τα πλέον κατάλληλα.
τηγάνι, στην κατσαρόλα, στον φούρνο ή στη θράκα. Ανάμεσά τους, φτερούγες με μέλι και μουστάρδα, φτερούγες με ένα απωανατολίτικο κολλώδες γλάσο να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αμαρτωλά Buffalo chicken wings όπως τα κάνουν στη Νέα Υόρκη, αλλά και ένα σπιτικό, ντοματένιο γιουβέτσι με φτερούγες που, ιδίως πασπαλισμένο με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα είναι πολύ καλή ιδέα για τις καθημερινές.
Διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά νοστιμίζουν τις φτερούγες (πάπρικα πικάντικη, καπνιστή ή γλυκιά, τσίλι, κάρι, κύμινο, πιπέρι καγιέν ή κάποιο άλλο της αρεσκείας μας, κουρκουμάς κ.ά.) και οι σάλτσες, ιδίως οι καυτερές ή γλυκοκαυτερές, τους πάνε πολύ – είναι η απόλυτη ευκαιρία να λερωθούμε και να μην μας πειράξει καθόλου. Παρακάτω θα βρείτε διάφορες συνταγές που φτιάχνονται στο