Αφιερώνουμε ένα ολόκληρο τεύχος στην πιο άγνωστη πτυχή της ελληνικής ναυτιλίας: Τη γαστρονομία της. Παλαίμαχοι και εν ενεργεία καραβομάγειρες στα ελληνικά βαπόρια μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες, αναμνήσεις, στιγμές χαράς και ικανοποίησης μέσα στις κουζίνες των πλοίων και μας εξηγούν όλους τους λόγους που η ευζωία ενός πληρώματος ξεκινά από το στομάχι.
Συναντήσαμε τους βετεράνους μάγειρες των πάλαι ποτέ υπερωκεάνιων και κρουαζιερόπλοιων της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών και τους φωτογραφίζουμε στο πλωτό μουσείο Liberty, το θρυλικότερο βαπόρι της ελληνικής μεταπολεμικής εμπορικής ναυτιλίας.
Μαθαίνουμε για το Εδεσματολόγιο των ναυτικών, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητών, τα αγαπημένα πιάτα των πληρωμάτων, την αδυναμία τους στα μερακλίδικα μεζεδάκια και τις αναπάντεχες εκπλήξεις, και την αγάπη τους στην ελληνική κουζίνα.
Από τον Πειραιά στην Άνδρο, στη Χίο, στη Θηρασιά και στην Κάλυμνο, καταγράφουμε την ναυτική κουζίνα των Ελλήνων μέσα από μοναδικές συνταγές, αλατισμένες από όλες τις θάλασσες του πλανήτη: Το ροζμπίφ της Κυριακής, η βαπορίσια μακαρονάδα της Δευτέρας, ο μουσακάς της Πέμπτης, το ρολό κοτόπουλο και η κρεατόσουπα, η πάστα αμυγδάλου και η τούρτα νες καφέ…
Μαγειρεύοντας στα καΐκια: η απαραίτητη κακαβιά, το χταπόδι στιφάδο και οι σουπιές με άγρια χόρτα. Οι Καλύμνιοι ψαράδες μας μαγειρεύουν την τραχιά, αφτιασίδωτη μαγειρική τους πάνω στο καΐκι.
Στην κουζίνα της καπετάνισσας: Μια Πειραιώτισσα καλομαγείρισσα, που ακολουθούσε τον καπετάνιο σύζυγό της στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, θυμάται τα παλιά, τι έτρωγαν και πώς ζούσαν οι Έλληνες ναυτικοί. Κι εκεί στο σπίτι της, γεμάτο ενθύμια και παλιές φωτογραφίες, μας μαγειρεύει πιάτα που είχε δοκιμάσει πρώτη φορά στο πλοίο και ήταν μεγάλα σουξέ ανάμεσα στο πλήρωμα.
Και ακόμη, η καθημερινή μαγειρική Νοεμβρίου: Τα πιο φρέσκα της εποχής σε πανεύκολα, απολαυστικά πιάτα από τους σεφ του Γαστρονόμου, για να μην αναρωτιόμαστε καθημερινά «τι να μαγειρέψω σήμερα;»