Αμέτρητα φαγητά θέλουν σάλτσα ντομάτας. Φτιάχνοντας τη δική σας, μπορείτε να την κάνετε ακριβώς όπως σας αρέσει, απλή, πικάντικη, γλυκόξινη ή πιο γλυκιά, σκέτη ή με πολλών λογιών μπαχαρικά και αρωματικά. Με λαχανικά –κρεμμύδια (γλυκαίνουν τη σάλτσα, της δίνουν σώμα και τη βοηθάνε να μελώσει), καρότα, σέλερι, διάφορες πιπεριές–, σκόρδο, δαφνόφυλλα, θυμάρι, λάδι βασιλικού, ρίγανη, δυόσμο, σαφράν, κανέλα και πάει λέγοντας, οι συνταγές που θα βρείτε παρακάτω θα απογειώσουν τα ζυμαρικά, τα λαδερά και τα μαγειρευτά κρεατικά σας. Και όχι μόνο μια φορά. Μπορείτε να τις φτιάξετε όσο οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, να τις μοιράσετε όσο είναι καυτές σε επίσης καυτά αποστειρωμένα βάζα, να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι και να τις έχετε έτοιμες όποια στιγμή τις χρειαστείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτομάτα όλο τον χρόνο: Φτιάχνουμε πελτέ, μαρμελάδα, τσάτνεϊ και κέτσαπΝτομάτα όλο τον χρόνο: Φτιάχνουμε πελτέ, μαρμελάδα, τσάτνεϊ και κέτσαπ

Σάλτσες ντομάτας βρίσκουμε και στην αγορά, αλλά γιατί να μην φτιάξουμε τις δικές μας όπως ακριβώς μας αρέσουν; Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Το ξεφλούδισμα και η αφαίρεση σπόρων και υγρών είναι διαδικασίες απαραίτητες για λείες σάλτσες με έντονη γεύση και άρωμα. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Ποιες ντομάτες κάνουν για σάλτσα

  • Θέλουμε ντομάτες ώριμες και σχετικά μαλακές. Προσοχή: μαλακές, όχι παραγινωμένες και «νερουλές». Στις λαϊκές αγορές βρίσκουμε τέτοιες ντομάτες «για σάλτσα» σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτές «για σαλάτα». Θέλει προσοχή γιατί η πολύ ελκυστική τιμή τους μπορεί να μας παρασύρει να αγοράσουμε ακόμη και πολύ μαλακές ντομάτες, γεμάτες σπόρια και νερά, χωρίς πολλή ψίχα. Επομένως, τις ελέγχουμε προσεκτικά και διαλέγουμε αυτές που είναι πιο σφιχτές και σε καλύτερη κατάσταση.
  • Εννοείται πως πρέπει να έχουν έντονο ντοματένιο άρωμα – όσο πιο δυνατό, τόσο καλύτερη η ντομάτα. Για εξασφαλισμένη νοστιμιά, ζητάμε να δοκιμάσουμε. Αν δεν μας ικανοποιεί η γεύση, αναζητάμε την τύχη μας σε άλλο προμηθευτή.
  • Αν οι ντομάτες που πήραμε είναι νερουλές, μπορεί να χρειαστεί να βράσουμε τη σάλτσα λίγο περισσότερο για να «δέσει». Προς ενίσχυση του ντοματένιου αποτελέσματος, μπορούμε να προσθέσουμε πελτέ.
  • Πολύ καλά για ντοματόσαλτσες θεωρούνται τα πομοντόρια, με λίγα υγρά και σπόρια, πολλή ψίχα, «γεμάτο» άρωμα αλλά χοντρούτσικη φλούδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣExplainer: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ελληνικές ντομάτεςExplainer: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ελληνικές ντομάτες

Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Μία από τις μεθόδους αποστείρωσης για σάλτσες ντομάτας είναι το βράσιμό τους, μέσα στα βάζα τους, σε κατσαρόλα με νερό. Κονσερβοποιούνται τέλεια και συντηρούνται για καιρό. Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌταν η σάλτσα ντομάτας συνάντησε τα μακαρόνιαΌταν η σάλτσα ντομάτας συνάντησε τα μακαρόνια

Ξεφλούδισμα και ξεσπόριασμα

Το ξεφλούδισμα και η αφαίρεση σπόρων και υγρών είναι διαδικασίες απαραίτητες για λείες σάλτσες με έντονη γεύση και άρωμα. Δεν πετάμε, όμως, τίποτα: τα φλούδια, τα σπόρια και τα υγρά τα χτυπάμε καλά στο μούλτι και τα σουρώνουμε από λεπτό σουρωτηράκι. Με αυτό το νόστιμο «ντοματόνερο» εμπλουτίζουμε ένα απλό λαδολέμονο.

Χρειάζεται ζάχαρη η σάλτσα;

Η προσθήκη μικρής ποσότητας ζάχαρης (περίπου 1/2 – 1 κουτ. γλυκού για τη σάλτσα 4 ατόμων) ρυθμίζει την οξύτητά της, αν αυτή είναι έντονη. Πολλοί είναι, όμως, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να γευόμαστε στο φουλ τη γεύση της ντομάτας, χωρίς διορθωτικές «παρεμβάσεις». Είναι θέμα γούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι μάλλον οι πιο αυθεντικές ναπολιτάνες: 5 συνταγές με μεγάλη ιστορίαΑυτές είναι μάλλον οι πιο αυθεντικές ναπολιτάνες: 5 συνταγές με μεγάλη ιστορία

 

Δείτε εδώ 9 συνταγές για σάλτσες ντομάτας:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT