ΕΞΟΔΟΣ

Πού βγαίνουμε το τριήμερο στην Αθήνα: 16 στέκια για τσίπουρο και μεζέδες

Μετά την παρέλαση αλλά και όλο το τριήμερο βγαίνουμε στα καφενεία και τα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και απολαμβάνουμε μεζέδες στον ήλιο με την παρέα – από ζουμερούς κεφτέδες και μπιφτεκάκια μέχρι θαλασσινά και καπνιστά ψαράκια.

25.10.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού βγαίνουμε το τριήμερο στην Αθήνα: 16 στέκια για τσίπουρο και μεζέδες

Το τριήμερο είναι προ των πυλών και όσοι μείνουν στην Αθήνα, και το Σαββατοκύριακο και μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν λιακάδα και να χαρούν τη καλοκαιρινο-φθινοπωρινή ατμόσφαιρα της πόλης. Ιδανική ευκαιρία λοιπόν για τσίπουρα με φίλους! Κανονίζουμε χαλαρές εξόδους σε στέκια προσιτά και άνετα, όπου η καλή παρέα συνδυάζεται με νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίσματα. Στη μέση του τραπεζιού μπαίνουν απ’ όλα, από τα κλασικά μέχρι τα πιο ιδιαίτερα: κεφτέδες και μπιφτεκάκια, παστά και τηγανητά ψαράκια, λιαστό χταπόδι, καβούρια, σουπιές με μελιτζάνες, πικάντικα σουτζούκια και πεντανόστιμες παστουρμαδόπιτες.

Στα «μυστικά» Μπιφτεκάκια της ψαραγοράς

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Άλλοι το ξέρουν ως το ουζερί της ιχθυαγοράς, άλλοι ως Καραγιάννη. Η ταμπέλα πάλι, γράφει «Τα Μπιφτεκάκια». Στον αριστερό διάδρομο της ψαραγοράς, μέσα στη στοά και ακριβώς απέναντι από ψαράδικο του Κοράκη, βρίσκεται αυτό το «μπουρντενικό» στέκι. Οι άνθρωποι της Αγοράς που πιάνουν δουλειά αξημέρωτα πίνουν εδώ τα τσιπουράκια τους από νωρίς. Ο Κώστας Καραγιάννης, που τρέχει το μαγαζί, το παρέλαβε από τον μπαμπά Γιώργο και εκείνος απ’ τον δικό του πατέρα. Δύο επί τρία είναι, κυριολεκτικά, το μέρος. Λευκό πλακάκι και memorabilia στους τοίχους, δύο μικροί πάγκοι εξωτερικά και ελάχιστα ψηλά σκαμπό μέσα. Το «μενού» έχει τσίπουρο, ούζο ή μπίρα και, για μεζέ, μπουκίτσες καρφωμένες σε οδοντογλυφίδες: καυτερές πιπεριές τουρσί, ψωμί με λιωμένο τυρί, μύδια καπνιστά, γαρίδα βραστή, παστός γαύρος, ντολμαδάκια, λουκανικάκια κοκτέιλ και, φυσικά, τα signature μπιφτεκάκια με πολίτικη συνταγή απ’ τον παππού. Γ.Π.

Αρμοδίου 67Α, Κεντρική Αγορά, Τ/210-32.48.174

Καραμανλίδικα: παστουρμά, καβουρμά ή σουτζούκι;

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Εδώ μπορείς να πάρεις ένα-δυο μεζεδάκια για την όρεξη, μπορείς να στήσεις και τσιμπούσι κανονικό. Να ανοίξεις ένα τσίπουρο και να βάλεις στη σέντρα καλοκαμωμένα ντολμαδάκια και ταμπουλέ, ένα τσιτσιριστό σαχανάκι, ιτσλί κεφτέ, καραμανλίδικη ρεβυθάδα με παστουρμά, βοδινό καβουρμά με πατάτες και πιπεριές και πληθωρικές τηγανιές – όπως εκείνη με το σουτζούκι Αδάνων που τη λένε «πύραυλο» (και είναι). Καθώς το μαγαζί λειτουργεί και ως τυροπωλείο-αλλαντοπωλείο, ό,τι λαχταρήσεις με το μάτι από τη βιτρίνα του, το δοκιμάζεις επιτόπου ή το αγοράζεις για το σπίτι. Και αλλαντικά, και τυριά από κάθε μεριά της χώρας, που ο Φάνης Θεοδωρόπουλος τα ψάχνει ένα-ένα: πάντα κάτι ιδιαίτερο θα έχει να προτείνει, από πυθαρίσια σκυριανή γραβιέρα μέχρι κασέρι Καρδίτσας και από μυζήθρα από το Ρέθυμνο μέχρι κανιάκι Καστοριάς (και πάει λέγοντας). Αν αντί για το μαγαζί στη συμβολή Σωκράτους και Ευριπίδου προτιμήσετε εκείνο στην Ερμού –το πρώτο είναι το Μεζετζίδικο, το δεύτερο το Εργαστήρι– μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα προσφούρνια που μπαίνουν στον πετρόχτιστο φούρνο και βγαίνουν ξεροψημένα, με ωραία μαστιχωτή ζύμη: κιμαδόπιτα, παστουρμαδόπιτα, φετόπιτα… Α.Σ.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/ 210-32.53.184 και Ερμού 119, Τ/ 210-32.19.119

Ευλαλία: τσίπουρομεζέδες στη Φρύνωνος

Σε ένα πλατύ πεζοδρόμιο έχει βγάλει τραπέζια το νέο μεζοδοπωλείο του Μετς. Όσοι μένουν στην περιοχή λένε ότι έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί στη γειτονιά, όσοι έρχονται από αλλού ευχαριστιούνται τόσο που ξαναέρχονται. Το Ευλαλία στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό, το οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν διακοσμήσει με ρετρό αισθητική. Έχουν βάψει ολόκληρο το κτίριο σε χρώμα ροζ, που κάνει τέλεια αντίθεση με τις κόκκινες καρέκλες. Η πινακίδα που γράφει «Ευλαλία Λογιστικά και κάτι ψιλά» ανήκει στο λογιστικό γραφείο που για χρόνια λειτουργούσε στο σημείο. Το μεζεδοπωλείο είναι ιδανικό για έξοδο μετά το γραφείο, αρκεί να βρείτε να καθίσετε, μια και όσο περνάει η ώρα γεμίζει. Θα απολαύσετε καλοφτιαγμένα μεζεδάκια, κρητική ρακή και μπίρες. Ο ντάκος με την ολόγλυκια ντομάτα και τη φρέσκια μυζήθρα θα ξεκινήσει ιδανικά το τσιμπολόγημα. Συνεχίστε με τα μαρινάτα μπαρμπουνάκια, έναν ιδιαίτερο μεζέ που κάνουν οι ίδιοι, και πάει πολύ με τσίπουρο, και μην παραλείψετε τα χοιρινά μπριζολάκια –είναι καλοψημένα και ζουμερά– και τα ιδιαίτερα τυριά όπως το καπνιστό βολάκι Σύρου. Μ.Π.

Φρύνωνος 10, Παγκράτι, Τ/ 210-75.65.871

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην ΑθήναΠού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην Αθήνα

Λέσβιον: από τραγανά ψαράκια μέχρι σουπιά μαγειρεμένη με μελιτζάνες

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μαέστροι και στο τηγάνι και στη σχάρα είναι στο Λέσβιον. Με εγκάρδιο καλωσόρισμα, σβέλτη εξυπηρέτηση και σταθερά καλό φαγητό, μαγειρεύουν σε μια κουζίνα λιλιπούτεια φοβερή σουπιά κοκκινιστή με μελιτζάνα, κάνουν γίγαντες, ρεβύθια και φακές, βάζουν στο τηγάνι μικρά, τριζάτα ψαράκια της ιχθυόσκαλας, φτιάχνουν τα περίφημα λεσβιακά παστά –σαρδέλες και λακέρδα με ρίκια και παλαμίδες–, ψήνουν στα κάρβουνα απίθανο χταπόδι, απέξω τραγανό και μέσα όλο χυμούς, αλλά ψήνουν και λαδοτύρι από την Άγρα. Στο ουζερί του Γαλατσίου βρίσκουμε περισσότερες από 23 ετικέτες σε ούζο, 8 τσίπουρα, από τη Λήμνο μέχρι το Μέτσοβο, ενώ λημνιακό είναι και το κρασί τους, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ν.Δ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

Ο Πελεκάνος στον πεζόδρομο

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο στον Κεραμεικό βρίσκουμε το ουζερί Πελεκάνος. Ένα μαγαζί λιτό και όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου. Η φρέσκια πρώτη ύλη ήταν από την αρχή το ζητούμενο. Φέρνουν ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο –ο ιδιοκτήτης έχει καταγωγή από εκεί– και τα ετοιμάζουν χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με το αλάτι γαύρου είναι πολύ νόστιμη και την απολαμβάνουμε διπλά, κάνοντας βούτες με ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια, και είναι αρκετοί ακόμη οι μεζέδες για να απολαύσετε ούζο ή τσίπουρο με καλή παρέα. Μ.Π.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, Τ/ 213-046.7173

Δεξαμενή: το ιστορικό καφενείο του Κολωνακίου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Λαός και Κολωνάκι, όλοι αναζητούν μια θέση στην Δεξαμενή. Το ιστορικό καφενείο που λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς καμία παύση έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του πολλές προσωπικότητες. Ακόμα και ο Παπαδιαμάντης ήταν θαμώνας. Σήμερα είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό των περισσότερων ως το κλασικό στέκι για μεζέδες και (ιδανικά) λιακάδα στο κέντρο. Δεξιά και αριστερά από την κατηφορική περατζάδα πιάνουμε τραπέζι και πίνουμε τα τσιπουράκια και τα ουζάκια μας ενώ τσιμπάμε μπιφτεκάκια μικρά και ζουμερά, πατατοαυγά, χαλούμι στη σχάρα, ντάκο, οσπριοσαλάτα και άλλους μεζέδες. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSeñor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της ΑθήναςSeñor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της Αθήνας

Ουζερί του Λάκη: για θαλασσινά στη Βικτώρια

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ωραία είναι σ’ αυτό το ουζερί που έχει πιάσει από το 1984 πόστο σε έναν πεζόδρομο στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας. Ένα ωραίο ούζο ή τσίπουρο στο ποτήρι (171 ετικέτες αποσταγμάτων έχουν στριμώξει στα ράφια, ανάμεσά τους και διάφορα κρυμμένα διαμαντάκια) και στα πιάτα αχνιστό σαλάχι και γαύρο, επίσης αχνιστό, ριγανάτο, με μια νότα καυτερής πιπεριάς, γαλέο τηγανητό με ντούρα σκορδαλιά, μερικές κουτσομούρες τηγανητές, αλλά και τα θαλασσινά μαγειρευτά της Άννας, νορμάλ τιμές, αύρα χαλαρή… Καθώς κάποια στιγμή πήραν και έναν ακόμη χώρο απέναντι, που στέγαζε νωρίτερα το Victoria Square Project του Ρικ Λόου, τώρα είναι δύο μαγαζιά σε ένα, το παλιό και το καινούργιο, με τα τραπέζια να απλώνονται ανάμεσά στους, τριγυρισμένα από δεντράκια, εισόδους πολυκατοικιών και μπουγάδες στα μπαλκόνια. Α.Σ.

Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Τσέλιγκας: για κεφτεδάκια και ντομάτα-τριαντάφυλλο

Τσέλιγκας μεζεδοπωλείο Εξάρχεια
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στέκι πολιτικών, διανοούμενων καλλιτεχνών, ο Τσέλιγκας λειτουργεί από το 1984 στα Εξάρχεια και σερβίρει απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια – από στεγνοτηγανισμένες και ζουμερές κουτσομούρες μέχρι κεφτεδάκια, πατάτα οφτή, πικάντικο μπουγιουρντί και στραπατσάδα με καβουρμά. Τα ζαρζαβατικά τους τα ψωνίζουν από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου και προμηθεύονται και αρκετά προϊόντα μικρών εγχώριων παραγωγών για τις μαγειρικές τους (βλ. γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς ή μπάτζο Νάουσας, σφέλα από τη Μεσσηνία κ.α.). Σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού, η «ντομάτα της Χαράς»: μια ντομάτα ολόκληρη, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά, σερβιρισμένη μόνο με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές. Οι περισσότερες παρέες τιμούν το τσίπουρο. Εκτός από τις χύμα επιλογές θα βρείτε και εμφιαλωμένο από την ποτοποιία Γάτσιου στην Ήπειρο. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.023

Όρμος της Αφροδίτης: μπουμπουριστοί και ρακή από δική τους καζανιά

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ο Κώστας Αντωνοδημητράκης άνοιξε το ουζερί στην Πειραϊκή το 1981. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά σερβίρει κάθε μέρα λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι. Μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα κάνει την αρχή, με χοντροκομμένες ζουμερές ντομάτες, τραγανά αγγούρια, μπόλικο κρεμμύδι, μυζήθρα από την Κρήτη, μικρές ελιές από το χωράφι του και ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο στο χωριό του, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Ακολουθούν τα τηγανητά: πατάτες κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο, καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Όταν έχει, βγάζει και απάκι από το νησί. Ψαράκια ψήνει όταν ο Μιχάλης ο ψαράς, που έρχεται κάθε πρωί από τον αποκάτω όρμο, έχει πιάσει κανένα μπαρμπούνι ή άλλο μικρό. Βγάζει και μπουμπουριστούς χοχλιούς με μπόλικη ρίγανη, αλάτι και ξίδι, που είναι σπεσιαλιτέ εδώ, και τσικουδιά από δική τους καζανιά. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώραΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Ζαρκαδούλας: στη Νίκαια για τσίπουρα και καβούρια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Τα καβούρια τους είναι υπέροχα. Σερβίρονται σε μερίδα με ένα ταιριαστό λαδολέμονο που είναι οικογενειακή συνταγή με μυστικά συστατικά που δεν αποκαλύπτουν. Λίγα ακόμη πράγματα συμπληρώνουν το μενού. Λευκός ταραμάς, παραδοσιακός, με πλούσια γεύση, πατάτες που είναι κομμένες στο χέρι και τηγανίζονται τη στιγμή της παραγγελίας, γαύρος ξιδάτος με μια γλυκόξινη σάλτσα με καρότο και πιπεριά Φλωρίνης, συνταγή του ιδιοκτήτη, που τον είχε σαν κέρασμα αλλά άρεσε τόσο στους πελάτες του που τον έβαλε στον κατάλογο, και χταπόδι λιαστό, που το καθαρίζουν πολύ σωστά πριν το ψήσουν στα κάρβουνα, λουκούμι. Περιορισμένη αλλά αντιπροσωπευτική είναι η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα. Μ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/ 210-42.52.770

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζές, μια υπόθεση αρχαίαΗ μεγάλη ιστορία του μεζέ: από την αρχαιότητα μέχρι τα σημερινά τσιπουράδικα

Τριαντάφυλλος: στη στοά για θαλασσινά

Κάντε κράτηση αν έχετε σκοπό να πάτε γιατί το ψαρομεζεδοπωλείο του κέντρου που κάποτε ήταν «μυστικό» έχει μαθευτεί πια για τα καλά. Μέσα στη στοά όπου απλώνει τα τραπέζια του ο Τριαντάφυλλος μάς αρέσει να χωνόμαστε για να κρυφτούμε από την κίνηση του κέντρου. Στο Σύνταγμα, όπου τείνουμε να ψάχνουμε με το κιάλι τα μαγαζιά που προσφέρουν απλό, νόστιμο και σωστά κοστολογημένο ελληνικό φαγητό, αυτό το ταβερνάκι κάνει τη διαφορά. Η παρέα θα τσιμπολογήσει καλαμαράκια τηγανητά, κουτσομούρες ή μπαρμπουνάκια επίσης στο τηγάνι, ωραία ψημένες και φιλεταρισμένες σαρδέλες με μαϊντανό, μικρό γαριδάκι που τρώγεται με το χέρι σαν ποπ κορν, φάβα με κρεμμύδι, κεφαλοτύρι σαγανάκι, συμπαθέστατη ταραμοσαλάτα και τη χορταστική σαλάτα με ανάμεικτα βραστά λαχανικά, χόρτα, μαυρομάτικα και πολλά μυρωδικά. Γ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298

Dopios: μεζέδες αλά Πέσκιας

Δεν είναι ένα κοινό μεζεδοπωλείο όταν τους μεζέδες αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ενώ το παρεΐστικο πνεύμα και η ιδέα της μοιρασιάς παραμένουν, ο ευρηματικός σεφ δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια του μεζέ, επιστρατεύοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και ευφάνταστες ιδέες. Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου μοιραζόμαστε τη χωριάτικη σαλάτα με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάπαρη, το φίνο καπνιστό χέλι, τις σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα, τα γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα από πράσινη πιπεριά κέρατο και εκείνες τις εθιστικές γαρίδες «ποπ κορν» που έρχονται με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και δαμάσκηνο umeboshi. Οι τριπλοτηγανισμένες, σχεδόν καραμελωμένες τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Στα συν και οι μπόλικες επιλογές σε εμφιαλωμένο τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

Ραφίκι: το «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο

Φωτογραφίες: Σοφία Ππαστράτη

Μια γειτονιά γνωστή για τα συνεργεία και τα μαγαζιά με ανταλλακτικά και βίδες, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τους κήπους και τις φάρμες του, αλλά και τις σχολές χορού, τα θέατρα και τα εργαστήρια φωτογραφίας έχει πλέον και μεζεδοπωλεία όπως και νεοκαφενεία. Το Ραφίκι είναι το αγαπημένο μας στη γειτονιά, με value for money κατάλογο, με υλικά σχεδόν κατευθείαν από τους παραγωγούς και συνταγές βασισμένες όσο γίνεται στην εποχικότητα. Ένα «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο, που θέλει να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Στο μενού ξεχωρίζουν το ζουμερό γευστικότατο mac and cheese με ωραία καπνιστό σύγλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά. Τα νιόκι με καπνιστή πανσέτα είναι επίσης πολύ νόστιμα, με πλούσια και ισορροπημένη κρέμα γραβιέρας. Τα χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο hoisin και πουρέ σελινόριζας και το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών δεν πρέπει με τίποτα να τα παραλείψετε. Μ.Π.

Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/ 210-34.64.717

Κι όμως το Λούβρο είναι στο Παγκράτι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Λούβρον (@louvron)

Το ξέρατε ότι το Λούβρο βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Γουλανδρή; Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρο, που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη, το χωριό Λούβρο της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του «It’s a Βίλατζ» ανέλαβε την ανακαίνιση του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το μουσείο διατηρήθηκαν αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακού. Στο Λούβρο πίνουμε παλαιωμένα τσίπουρα και signature κοκτέιλ με ένα ελληνικό twist, όπως το Bloody Mary με τσίπουρο αρωματισμένο με μουστάρδα ή το Bloody Mary mix με αγριοράπανο, καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες, όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε, όμως, και το πρωινό, που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, σάντουιτς «Μόνα Λίζα» με σολομό, αυγό, αγγούρι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, και φυσικά τις τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π.

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/210-70.16.594

Ο Λούης έχει παστουρμά και αρμένικο σουτζούκι

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Στον Λούη τα τραπέζια δεν αδειάζουν ποτέ. Από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή, ούζο (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ετικετών) και μπίρες. Πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά είναι μερικά μόνο από όσα σερβίρει αυτό το value for money μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες. Μ.Π.

Λεωνιδίου 87, Κεραμεικός, Τ/210-34.76.926

Η Λέσβος της Μπενάκη

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μετράει πολλές δεκαετίες το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη με τη νησιώτικη αύρα. Νόστιμο, οικονομικό, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, είναι ωραίο σημείο να πιεις το μυτιληνιό –εννοείται– ούζο σου (η μικρή συλλογή του φιγουράρει στη ραφιέρα). Στη Λέσβο θα καθίσεις είτε σε ένα από τα τραπέζια που στήνει στο πεζοδρόμιο είτε στο ζεστό εσωτερικό με το μωσαϊκό, το τζουκμπόξ και το πιάνο, που έχουν συνοδεύσει αρκετά μεσημέρια και βράδια μας. Στο πλάι του θα βάλεις μαρινάτα ψαράκια, φάβα, φασόλια πιάζ, τηγανητά κολοκυθάκια, χταπόδι και τηγανητά μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Α.Σ.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

 

Εξάρχεια

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Νίκαια

Παγκράτι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT