Η νέα τάση στα μπαρ στις μεγαλουπόλεις του κόσμου είναι τα listening bars όπου η μουσική και ο ποιοτικός ήχος έχουν τον κεντρικό ρόλο ενώ τα ποτά και το φαγητό είναι τα «συνοδευτικά». Το κόνσεπτ δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ’20 στο Τόκιο με τα jazz kissa, και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με ελεύθερες ερμηνείες του. Επηρεασμένο από αυτή την τάση είναι το wine bar του Χρήστου Κοντού, φωτογράφου και εκδότη του περιοδικού Kennedy, το οποίο άνοιξε πριν λίγες μέρες στην οδό Νικίου στο κέντρο της Αθήνας.
«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα ηχοσυστήματα, είμαι audiophile», λέει ο Χρήστος Κοντός. «Ψωνίζω, επισκευάζω, αναβαθμίζω και έχω δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή με μηχανήματα. Στο Kennedy έφτιαξα ένα ηχοσύστημα που είναι μοναδικό και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα», συμπληρώνει. Το ηχοσύστημα που έχει στηθεί στον πίσω χώρο του μαγαζιού είναι εντυπωσιακό και ο ήχος που βγάζουν τα ηχεία πεντακάθαρος. Ο Χρήστος Κοντός παίζει μουσική από CD και βινύλια από την πλούσια προσωπική του συλλογή και στο μέλλον σκοπεύει να διοργανώσει βραδιές αφιερωμένες στην ακρόαση ενός συγκεκριμένου δίσκου. «Όλοι παραπονιούνται ότι δεν υπάρχουν στην Αθήνα μπαρ με ωραία μουσική ενώ παλιά ήταν ο κύριος λόγος για να βγεις. Θυμάμαι το Bug, το Avant-Garde, το Decadence και το Pop, το καλύτερο μπαρ έβερ, όπου έπαιζα τις μουσικές μου επιλογές όχι σαν επαγγελματίας αλλά γιατί μου άρεσε. Η μουσική έχει γίνει διακοσμητικό στοιχείο στα μαγαζιά της Αθήνας, στο Kennedy όμως είναι η ουσία».
Δεν είναι μόνο ο ήχος και η μουσική που χαρακτηρίζουν το νέο wine bar· είναι και η διακόσμηση. Την έχει επιμεληθεί ο ίδιος και η γυναίκα του, σχεδιάστρια Athina Delyannis. Έχουν βάλει πολύ προσωπική δουλειά για να φτιάξουν τον στιλάτο χώρο. Εκείνη έχει κατασκευάσει τα έπιπλα του μαγαζιού, εκτός από το μπαρ που είναι της εμβληματικής σκανδιναβικής εταιρείας USM. Οι δύο καθρέφτες που δίνουν τον τόνο στην διακόσμηση προέρχονται από το ιστορικό εστιατόριο Ideal στην Πανεπιστημίου. Βρέθηκαν στα χέρια του Χρήστου Κοντού όταν πριν από μια δεκαετία το κτίριο στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε το μαγαζί πουλήθηκε σε επενδυτές. Όταν οι εργασίες ξηλώματος ξεκίνησαν ο Χρήστος, που σύχναζε στο διπλανό καφέ Foyer, ζήτησε από τους εργάτες να του δώσουν κάποια από τα αντικείμενα που ούτως ή άλλως θα πετούσαν. «Ήταν ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά της Αθήνας όλο διακοσμημένο με aρ ντεκό. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω δύο ιστορικά αντικείμενα στο μαγαζί μου. Και ποιος δεν θα έχει κοιταχτεί σε αυτούς τους καθρέφτες», λέει.
Παράλληλα με το ψάξιμο του ποιοτικού ήχου ο εκδότης ξεκίνησε να ψάχνει τα κρασιά. Ταξίδεψε στην Αλσατία από όπου κατάγεται η γυναίκα του και επισκέφθηκε πολλά από τα οινοποιεία της περιοχής. Δοκίμασε κρασιά, γνώρισε προσωπικά τους οινοποιούς και αποφάσισε να εισάγει τα προϊόντα τους. Για αυτό τα κρασιά που προσφέρουν στο Kennedy δεν θα τα βρείτε κάπου αλλού στην Αθήνα. Είναι ετικέτες ήπιας οινοποίησης, ενώ η λίστα αλλάζει συχνά με νέες επιλογές που προστίθενται. Όλα τα μπουκάλια προσφέρονται και σε ποτήρι. Δεν έχουν μαγειρεμένο φαγητό, αλλά το μενού περιλαμβάνει μερικές εκλεκτές επιλογές για τσιμπολόγημα, όπως τυρί μπρι από το Άργος και κυανό από τη Χαλκιδική ή αλλαντικά από τη φάρμα Kermes στην Ηλεία. Στο Kennedy βρίσκουμε ακόμη τις νόστιμες κονσέρβες Pyscis με τις όμορφες συσκευασίες, προζυμένιο ψωμί από το 72H και βούτυρο από την Corphes στη Λάρισα.