ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛικέρ με πράσινες ελιέςΛικέρ με πράσινες ελιές Στη Μπουκαδούρα, το μαγαζί της στη Χαλκιδική, η Γιώτα Κουφαδάκη είχε δεκάδες μπουκαλάκια με λικέρ στον πάγκο, καθένα με τη χειρόγραφη ετικέτα του. Τα έβγαζε μόλις τελείωνες το φαγητό, για τη χώνεψη και για καλό κατευόδιο. Ανάμεσά τους ήταν και αυτό. «Αφού το σουρώσω, τα φύλλα δεν τα πετάω», μας είπε η καλομαγείρισσα, «τα ξεραίνω και τα χρησιμοποιώ για να κάνω μυρωδάτα και χωνευτικά ροφήματα».

30' προετοιμασία
2 μήνες αναμονή
Σύνολο: 2 μήνες και 30'

Υλικά

Βάρος: περίπου 1,5 λίτρο

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το λικέρ με φύλλα συκιάς, βάζουμε τα συκόφυλλα σε καθαρό γυάλινο βάζο μαζί με τη βότκα και τη φλούδα λεμονιού.
  2. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα αφήνουμε για 30 ημέρες σε σκιερό μέρος.
  3. Μετά τις 30 μέρες σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο, καθαρό βάζο.
  4. Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας 1-2 φορές μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  8. Το ενώνουμε με το σουρωμένο ποτό, το ανακατεύουμε, το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 μήνα.
  9. Μετά την πάροδο του 1 μήνα, το λικέρ είναι έτοιμο και το μεταφέρουμε σε γυάλινα μπουκάλια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT