1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.Διαδικασία
- Για τον πελτέ ντομάτας, ξεκινάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες ως εξής: Χαράσσουμε χιαστί τις ντομάτες στη βάση τους με κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε να βράσει μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και κοντά της έχουμε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό και μπόλικα παγάκια. Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, σε δόσεις, αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα και με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε αμέσως στη λεκάνη με το νερό και τα παγάκια.
- Τις αφήνουμε για 1 λεπτό και τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα, απλώς τραβώντας τις φλούδες με τα δάχτυλά μας.
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε κυκλικά το σημείο όπου βρισκόταν το κοτσάνι και αφαιρούμε τον ομφαλό και τον λευκό, σκληρό πυρήνα, αν τυχόν υπάρχει. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια*.
- Πολτοποιούμε τα κομμάτια σε δόσεις και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε 1 1⁄2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
- Μοιράζουμε τον πελτέ σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, με τη στάθμη να φτάνει 2 εκ. από το στόμιο.
- Απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και μόλις κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.
Μυστικά
Τα σπόρια από τις ντομάτες μαζί με το ζελεδάκι που τα περιβάλλει, τα φυλάσσουμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και αλάτι. Έίναι η βάση ενός πολύ γευστικού ντρέσινγκ για σαλάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.