ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα καρότο με σέλινοΜαρμελάδα καρότο με σέλινο

Στον φούρνο Kora Bakery, απ’ όπου πήραμε αυτή τη συνταγή, οι σάλτσες, οι μαρμελάδες και τα αλείμματα βρίσκουν τη θέση τους πλάι στα μυρωδάτα αρτοσκευάσματα που ετοιμάζει η Ιάνθη Μιχαλάκη. Μόνο και μόνο για τα αρώματα των μπαχαρικών που συνδυάζονται τόσο όμορφα με την ντομάτα, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη μαρμελάδα, που περισσότερο μοιάζει με γλυκόξινο τσάτνεϊ και θα συνοδεύει τέλεια τις πιατέλες σας με λευκά ή κίτρινα τυριά. Μπορούμε, όμως, να την απλώσουμε και ως επικάλυψη σε ένα αλμυρό τσίζκεϊκ λευκών τυριών και να τη σερβίρουμε ως ντιπ για ποικιλία από μπαστουνάκια λαχανικών ή κριτσίνια με τυρί, πολύσπορα και ολικής άλεσης.

15' προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Βάρος: για 3 κιλά

Διαδικασία

  1. Για τη μαρμελάδα ντομάτας ξεκινάμε κόβοντας τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε το κομμάτι του κοτσανιού και πιθανά λευκά, ινώδη και σκληρά σημεία.
  2. Τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο Κοζάνης και το ξίδι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να δέσει ωραία. Για σιγουριά, ελέγχουμε τακτικά με θερμόμετρο μαγειρικής: θα πρέπει να δείξει 100-101°C.
  5. Περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτουμε το αγριοκύμινο και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αποσύρουμε και μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε εξίσου καυτά, αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT