ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ PROMOTED

Ένα βιωματικό δείπνο από τον κήπο στο πιάτο

Φρεσκοκομμένες μελιτζάνες, κατακόκκινες ντομάτες, υπαίθρια μαγειρέματα και ένα τραπέζι στρωμένο δίπλα στις σειρές με τα κηπευτικά είχε το ξεχωριστό δείπνο που διοργάνωσαν τα Θερμοκήπια Θράκης και ο Γαστρονόμος.

14.10.2024
Ένα βιωματικό δείπνο από τον κήπο στο πιάτο

Τσίγκινα κατσαρολάκια με κατακόκκινες μικρές και μεγάλες ντομάτες και αγγουράκια, λαμπερές μελιτζάνες φλάσκες απλώθηκαν στον πάγκο. Παραδίπλα μια αναμμένη μασίνα ήταν έτοιμη για δράση. Οι Nomade et Sauvage, που έχουν μαγειρέψει στα πιο απίθανα μέρη της Ελλάδας, αυτή τη φορά έστησαν την υπαίθρια κουζίνα τους έξω από τα αστικά θερμοκήπια του Κήπου της Ξάνθης στο Κίτσι Αττικής, μερικά μόλις βήματα από τις σειρές με τα κηπευτικά. Μέσα, ανάμεσα στα ψηλά, εντυπωσιακά φυτά της μελιτζάνας, που αρχές Οκτωβρίου ήταν φορτωμένα τροφαντούς καρπούς, τα Θερμοκήπια Θράκης και ο Γαστρονόμος έστρωσαν ένα μακρύ –και πιο κοντά στην παραγωγή δεν γίνεται– τραπέζι.

Λαδένιες, φέτες προζυμένιου ψωμιού με ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια και ποτηράκια με δροσερό ταρατόρι στον πάγκο, δίπλα στις μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες ντομάτες.

Το τραπέζι στρώθηκε μέσα στο θερμοκήπιο, δίπλα στα ψηλά φυτά της μελιτζάνας.

Οι συμμετέχοντες έφυγαν με φρέσκα ζαρζαβατικά για μαγείρεμα, και μερικές καρτέλες με συνταγές του Γαστρονόμου για μαγειρέματα με ντομάτες, μελιτζάνες και αγγουράκια.
Το Bloody Mary με τσίπουρο, ντοματάκι και λεμόνι είχε για γαρνιτούρα καρπάτσιο μελιτζάνας.

Ήταν ένα δείπνο γεμάτο ζωντάνια, πραγματικά από τον κήπο στο πιάτο. Και στο ποτήρι, μια που όπως και το φαγητό, τα κοκτέιλ με την υπογραφή του εξαιρετικού μπαρτέντερ Αλέξανδρου Γκικόπουλου, ήταν και αυτά φτιαγμένα με τα φρέσκα υδροπονικά κηπευτικά από τα θερμοκήπια Θράκης. To μικρόκαρπο, λεπτόφλουδο ντοματάκι μπριόσο έγινε ένα ορεκτικότατο Bloody Mary με τσίπουρο και το αγγουράκι βούτηξε σε ένα τζιν τόνικ για να του δώσει γεύση και δροσιά. Μετά από μερικές γουλιές και μερικές μπουκιές κιμουλιάτικης λαδένιας και προζυμένιου ψωμιού με ψητή μελιτζάνα και μελωμένο ντοματίνι, ήταν η ώρα να βάλουν κι οι καλεσμένοι ένα χεράκι.

Οι καλεσμένοι μάζεψαν οι ίδιοι τις μελιτζάνες για την πολίτικη μελιτζανοσαλάτα.

Οι ντομάτες μαγειρεύτηκαν με ένα σωρό τρόπους.
Τα μελωμένα, ζουμερά γεμιστά των Nomade et Sauvage.

O Ιορδάνης Τσενεκλίδης ανέλαβε τις γαρίδες.

Και ο Παναγιώτης Σιαφάκας τις μελιζάνες.

Όλοι φόρεσαν κόκκινες ποδιές, και μετά από την ξενάγηση στις μονάδες καλλιέργειας, πήραν καφάσια και ψαλίδια και μάζεψαν στρουμπουλές μελιτζάνες, με τις οποίες η κολεκτίβα μαγείρων έφτιαξε την πολίτικη μελιτζανοσαλάτα που σερβιρίστηκε. Οι ντομάτες είχαν ήδη γίνει λιαστές και τα αγγουράκια πίκλες, δροσάτες και πικάντικες μαζί. Τα υδροπονικά λαχανικά των Θερμοκηπίων Θράκης, που θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια, εξασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες καλλιέργειας με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και πετυχαίνοντας σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ήταν οι πρωταγωνιστές του τραπεζιού: ντομάτες beef, τοματίνια brioso και πιο μεγαλόκαρπα papeletto, τραγανά αγγούρια, κανονικά και μίνι, και γλυκοφάγωτες μελιτζάνες, που καθώς χρειάζονται ελάχιστες εφαρμογές φυτοπροστασίας, τρώγονται όλα άφοβα με τη φλούδα.

Μελιτζάνα στη μασίνα με χταπόδι
Μέσα και έξω από τα αστικά θερμοκήπια του Κήπου της Ξάνθης στο Κίτσι Αττικής απλώθηκε η γιορτή

Η μελιτζάνα στη μασίνα με χταπόδι, οι μελωμένες γεμιστές ντομάτες που συνδυάστηκαν με ψητές γαρίδες, το διαφορετικό χουνκιάρ μπεγιεντί, με ψητό αρνί και ωμή ντομάτα που ακολούθησαν συνδυάστηκαν όπως και τα υπόλοιπα πιάτα του μενού με επιλεγμένες ετικέτες από το προσωπικό κελάρι του Κτήματος «Τέχνη Οίνου». Όσο για γιαούρτι με το γλυκό νοματάκι, έκλεισε με τον πιο ωραίο τρόπο το ιδιαίτερο δείπνο που είχε κηπευτικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Έβαλαν τη γεύση, το άρωμα και την ατμόσφαιρα. Είναι άλλη αίσθηση να τρως εκεί που γεννιέται το φαγητό.

Δείτε το βίντεο:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT