ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛάχανο τουρσί παραδοσιακόΛάχανο τουρσί παραδοσιακό

Τα ανακατεμένα λαχανικά μάς δίνουν πολύ ενδιαφέροντα τουρσιά, γιατί έχουν μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, αρώματα και υφές, άλλα τραγανά, άλλα πιο ζουμερά και τρυφερά. Στη Μακεδονία, το ανάμεικτο τουρσί είναι ο κατεξοχήν μεζές για τσίπουρο και φυσικά συνοδεύει όλα τα χειμωνιάτικα πιάτα. Αν θέλουμε, μέσα στο μείγμα λαχανικών μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 καυτερές ελληνικές πιπεριές. Επίσης, προσαρμόζουμε τις αναλογίες των λαχανικών σύμφωνα με τα γούστα μας.

1 ώρα προετοιμασία
14 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 14 ημέρες και 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: 1 γυάλα 3 λίτρων

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ανάμεικτα λαχανικά τουρσί από τη Μακεδονία ξεκινάμε και σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά.
  2. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη, αποστειρωμένη γυάλα, χωρητικότητας 3 λίτρων.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τα στερεά υλικά.
  4. Βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αδειάζουμε το καυτό υγρό στη γυάλα με τα λαχανικά και την απογεμίζουμε έως πάνω με νερό, πιέζοντας τα λαχανικά για να είναι εντελώς βυθισμένα στο υγρό.
  6. Κλείνουμε τη γυάλα και την αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο, ανακινώντας την κάθε δεύτερη μέρα για να ανακατεύεται το υγρό. Το τουρσί είναι έτοιμο σε 2 εβδομάδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT