Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.
Την εβδομάδα 14– 20/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: γιουβέτσι με καλαμάρια και πέστο μαϊντανού, ρολό με κιμά κοτόπουλου και μανιτάρια, ένα μυρωδάτο λαχανόρυζο, χοιρινές μπριζόλες με πάπρικες, φακές με κρόκο Κοζάνης και δυόσμο, λυθρίνια στο τηγάνι αλλά και τα αγαπημένα όλων μακαρόνια με κιμά. Όσο για γλυκό, τα σοκολατένια lava cakes θα μας καλύψουν απόλυτα. Είναι και vegan!
Δευτέρα – Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Με ένα εύκολο, αρωματικό γιουβετσάκι με ολόγλυκα καλαμάρια, που τώρα είναι στην εποχή τους, και γλυκό λευκό κρασί. Το πέστο μαϊντανού γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι μια ωραία ιδέα και για τα σπαγκέτι και τις πένες μας. Συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα με καρότο, πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.
Τρίτη – Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι
Τετάρτη – Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο
Μια συνταγή του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου με τρυφερά λάχανα, ρύζι, λίγο πελτέ, χυμό λεμονιού και κοκκινοπίπερο που πολύ το αγαπούσε. Το λαχανόρυζο το έχουμε συνηθίσει λεμονάτο, όμως ο πατέρας Επιφάνιος το έφτιαχνε κοκκινιστό – «λεμονάτο είναι λίγο σαν νοσοκομείου», έλεγε χαριτολογώντας. Γίνεται απίθανα νόστιμο και μελωμένο. Το σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες και αμύγδαλα, ζεστό προζυμένιο ψωμί και πικάντικη βαρελίσια φέτα.
Πέμπτη – Χοιρινές μπριζόλες από κόντρα με σκόρδο και πάπρικες
Μπριζολάκια χοιρινά χωρίς κόκαλο, μαριναρισμένα με πάπρικες, σκόρδο, ξίδι και ελαιόλαδο. Η γεύση τους είναι εθιστική, η υφή τους ζουμερή και το άρωμά τους ακαταμάχητο. Τα συνοδεύουμε με μια λαδένια πατατοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και φέτες πορτοκαλιού και σταρένια παξιμάδια.
Παρασκευή – Φακές με κρόκο Κοζάνης και δυόσμο
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια μυρωδάτη συνταγή με φακές. Αν και κλασικές, έχουν δυο-τρεις προσθήκες, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαντζουράνα, ο δυόσμος και τα φυστίκια Αιγίνης, που τις αναβαθμίζουν γευστικά και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, με τέλεια γεύση. Τις συνοδεύουμε με ελιές μαύρες Καλαμών, τουρσιά και ζεστό προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Σάββατο – Λυθρίνια στο τηγάνι με κρασί και δεντρολίβανο
Την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε τα πεντανόστιμα λυθρίνια, που αυτή την εποχήτα βρίσκουμε σε αφθονία. Λευκό κρασί, δεντρολίβανο, μια πιπερίτσα τσίλι και… έτοιμο το φαγητό μας. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και μπόλικες τηγανητές πατάτες.
Κυριακή – Μακαρονάδα με κιμά σε πιατέλα
Θυμάστε που κάποτε τα αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά μας ήταν τα μακαρόνια με κιμά και το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο; Εμάς συνεχίζουν να μας αρέσουν και επειδή το κυριακάτικο τραπέζι αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, το προσέχουμε και ανάλογα: ετοιμάζουμε μια δεμένη μυρωδάτη σάλτσα κιμά, «καίμε» τα μακαρόνια σε βούτυρο και ξηρή μυζήθρα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού. Τα συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότα και ξηρούς καρπούς, ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας και κρίθινα παξιμαδάκια.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Σοκολατένια lava cakes, vegan
Ένα τέλειο σοκολατένιο γλυκό, σαν αφράτο κέικ αλλά με υγρή καρδιά από σοκολάτα που λιώνει στο στόμα. Και με μηδέν ζωικά προϊόντα! Μόνο γάλα αμυγδάλου, κακάο και μπόλικη κουβερτούρα έχει. Απολαύστε το λοιπόν ως επιδόρπιο αλλά και μαζί με το αγαπημένο σας ρόφημα, το τσάι ή τον καφέ σας.