ΕΞΟΔΟΣ

Καλλιθέα: 3 γεωργιανές ταβέρνες φέρνουν γεύσεις και αρώματα από την Τιφλίδα στη νότια γειτονιά

Τρεις αυθεντικές γεωργιανές ταβέρνες που σερβίρουν ζουμερά χινκάλι, ζεστά και βουτυράτα χατσαπούρι και καρυδάτα μαγειρευτά και μυούν τους Αθηναίους στα μυστικά της κουζίνας της πατρίδας τους.

11.10.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Καλλιθέα: 3 γεωργιανές ταβέρνες φέρνουν γεύσεις και αρώματα από την Τιφλίδα στη νότια γειτονιά

Μια γεωργιανή ταβέρνα έχει συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά: Με το ανοιχτόκαρδο καλωσόρισμα και τη γενναιόδωρη περιποίηση οι ιδιοκτήτες θα σας κάνουν να νιώθετε ότι ήρθατε στο σπίτι τους, ακόμη και όταν δεν μιλάνε άπταιστα ελληνικά. Τους αρέσει να στολίζουν τον χώρο με τοπικά διακοσμητικά που περιγράφουν την ιστορία του τόπου από τον οποίο κατάγονται. Οι Γεωργιανοί είναι μάστορες της ζύμης για αυτό και ό,τι ζυμαρένιο παραγγείλετε από το μενού το φτιάχνουν εκείνοι από το μηδέν. Μαθαίνουν σε όποιον έρχεται πρώτη φορά στο μαγαζί τους να τρώει σωστά τα χινκάλι (γεωργιανά ντάμπλινγκς), αλλά και το χατσαπούρι – το δικό τους πεϊνιρλί, που θέλει καλό ανακάτεμα ώστε να ψηθεί το αυγό μαζί με το λιωμένο τυρί και το βούτυρο όσο είναι ακόμη ζεστό. Αν το ζητήσετε θα το κάνουν εκείνοι για εσάς με χαρά. Αγαπούν πολύ το καρύδι, το ρόδι και τον κόλιανδρο και τα χρησιμοποιούν στις περισσότερες συνταγές τους. Η κουζίνα τους δεν είναι τόσο βαριά όσο πολλοί νομίζουν, αλλά προετοιμαστείτε για γενναιόδωρες μερίδες που μπορούν να χορτάσουν έναν λόχο! Τα φαγητά τους δεν είναι καυτερά, είναι όμως αρκετά σκορδάτα. Λατρεύουν, ως γνωστόν, το κρασί αλλά στα μαγαζιά τους σερβίρουν και δικό τους κονιάκ και τσάτσα, το γεωργιανό τσίπουρο που μυρίζει ροδάκινο και αχλάδι. Η Καλλιθέα δίνει πολλές ευκαιρίες να τα γνωρίσει και να τα δοκιμάσει κανείς όλα αυτά, μια που εκεί λειτουργούν όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις γεωργιανές ταβέρνες. Αφεθείτε στην πληθωρική φιλοξενία τους, που είναι κομμάτι της κουλτούρας τους, και θα απολαύσετε εκτός από ένα ιδιαίτερο και προσιτό γεύμα με σπιτικές συνταγές και μια γερή δόση γεωργιανού πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλατεία Αγίων Θεοδώρων: για παϊδάκια, ράμεν και σουβλάκι στην πλατεία των σεφΠλατεία Αγίων Θεοδώρων: για παϊδάκια, ράμεν και σουβλάκι στην πλατεία των σεφ

Iberia: Εδώ μάθαμε να τρώμε σωστά το χατσαπούρι

Οι ιδιοκτήτες της Iberia είναι μάστορες της ζύμης για αυτό και ό,τι ζυμαρένιο παραγγείλετε από το μενού το φτιάχνουν εκείνοι από το μηδέν/ Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Το αυγό μπαίνει στο χατσαπούρι ωμό και ψήνεται όταν ανακατεύεται με το λιωμένο τυρί

Ψωμί (σότι) στον χτιστό γεωργιανό φούρνο (τονέ)
Ο Μαμούκα στην κουζίνα του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίαςΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίας
Γεωργιανά σουβλάκια (μτσβάντι)

Ό,τι σερβίρεται στη γεωργιανή ταβέρνα Iberia, στην Καλλιθέα, φτιάχνεται επιτόπου. Τίποτα δεν αγοράζεται έτοιμο. Από το ψωμί (σότι) που ψήνουν στον χτιστό γεωργιανό φούρνο (τονέ) και τα παραδοσιακά πιάτα που ξεκινούν να μαγειρεύονται την ώρα της παραγγελίας μέχρι το κρασί και το σπιτικό κονιάκ που φέρνουν από τη Γεωργία – είναι από δικά τους αμπέλια στην περιοχή Λαγκοντέχι, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία φημίζεται για τους αρχαίους αμπελώνες της. Οι ιδιοκτήτες, ο Μαμούκα και η Ία, ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο Μαμούκα σπούδασε μαγειρική και δούλευε πάντα ως σεφ. Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορα γεωργιανά εστιατόρια, μέχρι που αποφάσισαν με την Ία να ανοίξουν το δικό τους. Εκείνη είναι υπεύθυνη για το σέρβις και εκείνος αρχηγός της κουζίνας. Εκεί φτιάχνει το χατσαπούρι. Ανακατεύει το αλεύρι με το νερό για τη ζύμη, την πλάθει σε σχήμα βαρκούλας, σαν πεϊνιρλί, τη γεμίζει με γεωργιανό τυρί και σπάει από πάνω ένα αυγό. Προσθέτει ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο και τη βάζει στον φούρνο για 15 περίπου λεπτά. Χατσαπούρι στα γεωργιανά σημαίνει «πίτα με τυρί». Φτιάχνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται. Το χατσαπούρι με αυγό λέγεται ατσαρούλι, ενώ το ιμερούλι έχει μπόλικο λιωμένο τυρί από πάνω. Επίσης, φτιάχνει χινκάλι, μια μορφή ντάμπλινγκς, που είναι κλασικό καθημερινό φαγητό της Γεωργίας. Ανοίγει τη ζύμη σε στρογγυλά λεπτά φύλλα, τα γεμίζει με ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, μπόλικο κρεμμύδι, μαϊντανό και λίγο άνηθο, και τα βάζει να βράσουν. Τα τρώμε ζεστά, δαγκώνοντας πρώτα μια ακρούλα από τη ζύμη για να ρουφήξουμε τον ζωμό, και συνεχίζοντας με το υπόλοιπο. Όλα αυτά ενώ απολαμβάνουμε το σπιτικό κονιάκ, ακούγοντας την Ία να μας διηγείται την ιστορία του ταμαντά, του πιο σημαντικού ανθρώπου σε ένα γεωργιανό γλέντι (σούπρα). Είναι ο υπεύθυνος για τις προπόσεις, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργιανής κουλτούρας.

Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, Τ/ 211-11.70.352

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καφενέδες της Καλλιθέας: Απλοί και τίμιοι μεζέδες, μαγειρευτά ημέρας και αυθεντικό χαμόγελοΟι καφενέδες της Καλλιθέας: Απλοί και τίμιοι μεζέδες, μαγειρευτά ημέρας και αυθεντικό χαμόγελο

Sherekilebi: Για γεωργιανά μαγειρευτά και σπιτικά αναψυκτικά

Sherekilebi λέγεται η καινούρια γεωργιανή ταβέρνα στη Δημοσθένους, και είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη ταινία της ιδιοκτήτριας, η οποία έχει χρησιμοποιήσει διάφορες ατάκες της στη διακόσμηση του μαγαζιού. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε το επίπεδο ψωμάκι που πλάθεται και ψήνεται την ώρα της παραγγελίας, και που μαζί με τα ρολάκια ψητής μελιτζάνας, γεμιστά με σκόρδο και καρύδι θα σας ανοίξει την όρεξη. Συνεχίστε με το όστρι, ένα γεωργιανό μαγειρευτό με μελωμένο μοσχαρίσιο κρέας με κοκκινιστή σάλτσα, λίγο πικάντικη και αρκετά αρωματική. Το κεμπάπ είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα του μενού. Φτιάχνεται από ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό. Το ετοιμάζουν στην κουζίνα τους και το σερβίρουν με αφράτα πιτάκια καλαμποκιού, κρεμμύδι και μπόλικο κόλιανδρο. Στον κατάλογο με τα ποτά θα βρείτε αρκετές επιλογές σε κρασιά από γεωργιανές τους ποικιλίες, ρωτήστε τους, θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το κατάλληλο. Στο ψυγείο τους, εκτός από τα αγοραστά αναψυκτικά, που η αλήθεια είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κρύβεται και ένα σπιτικό ρόφημα από φρούτα, το καμπότ, που το προσφέρουν συνήθως στα παιδιά.

Δημοσθένους 115, Καλλιθέα. Τ/210-95.60.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλλιθέα: Η Μαρίνα μοιράζεται τα νόστιμα μυστικά της γειτονιάς της!Καλλιθέα: Η Μαρίνα μοιράζεται τα νόστιμα μυστικά της γειτονιάς της!

Kartlis: Γεωργιανές γεύσεις και τσάτσα στην πλατεία Κύπρου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Ποικιλία γεωργιανών τυριών/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Διακοσμητικά σουβενίρ από την πόλη τους/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Τσάτσα (γεωργιανό τσίπουρο) και σπιτικά τουρσιά/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

O Πόντιος Μάριος Βεργιώτης μαζί με τον Γεωργιανό μάγειρα Ταμάζ Κεμπάτζε και τη γυναίκα του έφτιαξαν το Κartlis Guli, που σημαίνει «σε αγαπώ Κartlis» – είναι η πόλη στη Γεωργία από την οποία κατάγεται το ζευγάρι. Είναι μια περιποιημένη γεωργιανή ταβέρνα που βγάζει τραπέζια έξω στην πλατεία ενώ σερβίρει και στον εσωτερικό χώρο, που είναι διακοσμημένος με ένα σωρό μικροπράγματα και σουβενίρ από τα μέρη τους. Προσφέρουν κλασικές νοστιμιές της γεωργιανής κουζίνας, όπως το χινκάλι και το χατσαπούρι, ενώ έχουν και άλλα, πιο ιδιαίτερα πιάτα στο μενού. Φτιάχνουν φρέσκες σούπες καθημερινά, με την κοτόσουπα να ξεχωρίζει. Έχει μεγάλα κομμάτια από ψαχνό, είναι αυγοκομμένη, έχει ήπια γεύση λεμονιού και μπόλικο κόλιανδρο. Ειδικά για τις κρύες μέρες είναι μια σουπίτσα-βάλσαμο. Στο μενού ξεχωρίζουν επίσης τα χοιρινά σουβλάκια (μτσβάντι). Τα ψήνουν στα κάρβουνα και έρχονται στο τραπέζι ζουμερά και καλοψημένα, με το λιπάκι τους. Στο πλάι σερβίρουν μια κόκκινη πικάντικη σάλτσα, το τσατσιμπέλι, που ταιριάζει ιδανικά με το κρέας. Τα πολύχρωμα τουρσιά δεν λείπουν: ντομάτα, αγγούρι, αλλά κι ένα περίεργο χορταράκι, το jonjoli, που όπως μαθαίνουμε προέρχεται από έναν θάμνο που φυτρώνει μόνο στη Γεωργία. Έχει πολύ ιδιαίτερη, ξινή και αλμυρή γεύση, που δεν σου θυμίζει κάτι άλλο. Εκτός από τα χύμα γεωργιανά κρασιά προσφέρουν και εμφιαλωμένα και προτείνουν θερμά το τσάτσα, το δικό τους τσίπουρο με αρώματα ροδάκινου και αχλαδιού.

Σαπφούς 101, Καλλιθέα, Τ/ 211-40.88.542

Low budget

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Καλλιθέα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT