20'
προετοιμασία
2 μήνες
αναμονή
Σύνολο: 2 μήνες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πορτοκάλια παστά με τον τρόπο των Μαροκινών, ξεκινάμε πλένοντας και σκουπίζοντας καλά τα πορτοκάλια.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το καθένα βαθιά στα τέσσερα, από την κορυφή προς τη βάση του, χωρίς να αποκόψουμε τα κομμάτια.
- Τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω για να ανοίξουν τα τέσσερα κομμάτια κάθε πορτοκαλιού σαν λουλούδι και ρίχνουμε σε κάθε χαρακιά από 2 κουτ. σούπας αλάτι.
- Κλείνουμε ξανά τα πορτοκάλια όσο γίνεται, σφίγγοντάς τα στη φούχτα μας, και τα τακτοποιούμε όρθια και στριμωχτά σε μια αποστειρωμένη γυάλα που να τα χωράει ακριβώς.
- Προσθέτουμε το μυρωδικό ή το μπαχαρικό που επιλέξαμε (αν θέλουμε), περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και κλείνουμε καλά τη γυάλα.
- Τη φυλάμε σε σημείο σκοτεινό και δροσερό για τουλάχιστον 2 μήνες.
- Την πρώτη εβδομάδα ελέγχουμε καθημερινά και, αν ο χυμός του λεμονιού έχει απορροφηθεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον.
- Χρησιμοποιούμε τα πορτοκάλια στο αλάτι όπως και τα λεμόνια, δηλαδή προσθέτοντας ένα κομμάτι από τη φλούδα σε μαγειρευτά με κρέας ή κοτόπουλο, σε λαδερά, σάλτσες ζυμαρικών κ.α.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.