Σίφνο, όπου εφαρμόζει zero waste πρακτικές. Η συνταγή που μας έδωσε για μια υπέροχη λεμονόκρεμα έχει ως βασικό υλικό τις ταπεινές λεμονόκουπες, αυτές που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια αφού μας δώσουν τον χυμό τους.
«Η σπατάλη είναι η αποτυχία της φαντασίας» (Waste is a failure of the imagination) πιστεύει ο σεφ Douglas McMaster του Silo, του πρώτου παγκοσμίως zero waste εστιατορίου που βρίσκεται στο Λονδίνο. Αυτό είναι και το μότο του Γιώργου Σαμοΐλη, σεφ του εστιατορίου Cantina στηΥλικά
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε κρέμα (curd) από λεμονόκουπες βάζουμε όσες λεμονόκουπες θέλουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει καλά το νερό.
- Στραγγίζουμε, βάζουμε φρέσκο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 9 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν οι λεμονόκουπες.
- Τις στραγγίζουμε και τις ζυγίζουμε. Ετοιμάζουμε ένα εύκολο σιρόπι με διπλάσιο βάρος από τις λεμονόκουπες. Αν δηλαδή οι λεμονόκουπές μας είναι 500 γρ., θα ετοιμάσουμε 1 λίτρο σιρόπι. Βάζουμε δηλαδή σε μια κατσαρόλα 500 γρ. ζάχαρη και 500 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τις λεμονόκουπες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή αδειάζουμε το όλον στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε σε βάζο, αφήνουμε να κρυώσει (όσο κρυώνει, θα πήζει περισσότερο), κλείνουμε με το καπάκι και διατηρούμε στο ψυγείο.
- Διατηρούμε στο ψυγείο, όπου και θα πήξει αρκετά λόγω της παρουσίας των φυσικών πηκτινών του λεμονιού σε συνδυασμό με τη ζάχαρη. Είναι υπέροχη πάνω σε τάρτα λεμονιού ή και σαν μαρμελάδα για όπου θελήσουμε.
Μυστικά
Αν σκοπεύουμε να κάνουμε μπάρμπεκιου, μπορούμε χωρίς κόπο να ετοιμάσουμε ένα πρωτότυπο κοντιμέντο με τις λεμονόκουπες, τη στάχτη λεμονιού. Με αυτή θα πασπαλίσουμε ψητά κρεατικά, λαχανικά, ψάρια, ακόμα και γιαουρτοσάλτσες, προσδίδοντάς τους μια καπνιστή και λεμονάτη νότα. Βάζουμε τις λεμονόκουπες απευθείας πάνω σε καλοχωνεμένα κάρβουνα, τα οποία είναι σε πορεία για να σβήσουν, και τις αφήνουμε γυρνώντας τες αραιά και πού, όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα θα τις βρούμε καρβουνιασμένες στο μεγαλύτερό τους μέρος και αφυδατωμένες. Τις βάζουμε λίγες κάθε φορά στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και τις χτυπάμε για 2-3 λεπτά, έτσι ώστε να γίνουν σκόνη. Την κοσκινίζουμε και κρατάμε μόνο τη λεπτή λεμονοστάχτη. Τη διατηρούμε σε κλεισμένο βάζο. Μπορούμε να ψήσουμε τις λεμονόκουπες και στον φούρνο του σπιτιού μας σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20 ώρες, αλλά δεν το συνιστούμε υπολογίζοντας τη μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.