Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 7/10 – 13/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: διαφορετικά mac ’n’ cheese με ελληνικά τυριά και φυστίκια Αιγίνης, φιλέτο κοτόπουλο με γιαούρτι και κάρι, μελωμένο πρασόρυζο με τραχανά αντί για ρύζι, αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια, γίγαντες πλακί, αχνιστή ψαρόσουπα, κυριακάτικο κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα και το πιο πληθωρικό στρούντελ με μήλα.

Δευτέρα – Mac ’n’ cheese αλλιώς, με φυστίκια Αιγίνης και μορταδέλα

Mac ’n’ cheese (και αυτή αλλιώς) με φυστίκια Αιγίνης και μορταδέλα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Μac ’n’ cheese λίγο διαφορετικά από τα γνωστά αμερικάνικα και σίγουρα νοστιμότερα, αφού συνδυάζουν τρία τυριά –ώριμο τσένταρ, φέτα και παρμεζάνα–, μορταδέλα και φυστίκι Αιγίνης. Με τέτοιο φαγητό θα πάει καλά όλη εβδομάδα! Συνοδεύουμε με τραγανή καροτοσαλάτα με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαρίσια φιλετάκια με βαλσάμικο και ρίγανηΦιλετάκια: 17 συνταγές με μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο έτοιμες στο πι και φι

Τρίτη – Φιλέτο κοτόπουλου με γιαούρτι, κάρι και φουντούκια

Φιλέτο κοτόπουλου με γιαούρτι, κάρι και φουντούκια
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μα τι ωραίο, αρωματικό, ζουμερό κοτόπουλο είναι αυτό! Έχει φουντούκια, γιαούρτι, κάρι και λίγο κρασί και ξαφνιάζει με την απίθανα γεμάτη γεύση του. Επίσης, είναι και εύκολο και γρήγορο, που είναι πάντα ζητούμενο τις σχεδόν πάντα φορτωμένες καθημερινές. Το συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο, ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και ένα αφράτο ρύζι εμπλουτισμένο με σταφίδες.

Τετάρτη – «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά

«Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τώρα που τα πράσα είναι στην εποχή τους, βρίσκουμε την ευκαιρία να τα μαγειρέψουμε ποικιλοτρόπως. Ετοιμάζουμε ένα ιδιαίτερο «πρασόρυζο» με τραχανά αντί για ρύζι, ντομάτα και μπόλικο άνηθο. Είναι απίθανα νόστιμο και το σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες και καρύδια, ζεστό προζυμένιο ψωμί και πικάντικη βαρελίσια φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεϊκ μήλου σιροπιασμένο με μέλι και ρούμιΚέικ με φρούτα: 24 συνταγές ζουμερές και αρωματικές

Πέμπτη – Μπιφτέκια αφράτα χωρίς ψωμί

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μπορεί να μην έχουν ψωμί αυτά τα μπίφτέκια, έχουν όμως ένα μυστικό, φερμένο από την Ανατολική Θράκη, για να γίνουν ζουμερά και αφράτα, τη μαγειρική σόδα, λίγο γιαούρτι στο μείγμα του κιμά και μπόλικα μυρωδικά. Η γεύση τους είναι ρωμαλέα και πυκνή. Τα συνοδεύουμε με ένα δροσερό τζατζίκι, μια πατατοσαλάτα με ελιές θρούμπες και σταρένια παξιμάδια.

Παρασκευή – Γίγαντες λευκοί πλακί

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια συνταγή για γίγαντες πλακί. Δεν έχουν ντομάτα, έχουν όμως λεμόνι, ελιές, μυρωδικά και τα τελευταία κολοκυθάκια και πιπεριές της εποχής. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, με τέλεια γεύση. Δεν ξεχνάμε να προγραμματίσουμε το απαραίτητο μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Τους συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και θρυμματισμένη ξινομυζήθρα, ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και ελιές Καλαμών.

Σάββατο – Ψαρόσουπα με βραστόψαρα, μύδια και μαραθόριζα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε μια πλούσια αχνιστή ψαρόσουπα, ιδανική για τις δροσερές ημέρες του φθινοπώρου. Προμηθευόμαστε βραστόψαρα, που είναι τώρα στα καλύτερά τους, και τα βράζουμε μαζί με μύδια, λίγες γαρίδες, μαραθόριζα, καρότα, σέλερι και λευκό ξηρό κρασί. Συνοδεύουμε με μια πλούσια πατατοσαλάτα με ελιές, κρίταμο και ελαιόλαδο και ζεστό, πολύσπορο ψωμί.

Κυριακή – Κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα, μια συνταγή της Εύης Βουτσινά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το κυριακάτικο τραπέζι μας αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, οπότε το κοτόπουλο αυτό με τα μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο και τα ξερά βερίκοκα, είναι ό,τι πρέπει. Η αείμνηστη Εύη Βουτσινά μάς μαθαίνει έναν πρωτότυπο τρόπο ροδίσματος του κοτόπουλου, που δίνει στο φαγητό μια ιδιαίτερη βαθιά γεύση. Το κόκκινο κρασί και το πετιμέζι ή το μέλι της συνταγής δίνουν ένα απίθανα αρωματικό χαρακτήρα στο κοτόπουλο και μια υπέροχα μελωμένη σάλτσα. Το συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότα και ξηρούς καρπούς, ζεστό προζυμένιο ψωμί και φέτες βουτυράτης γραβιέρας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Στρούντελ με μήλα και σπιτικό φύλλο

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Αυτό το πληθωρικό στρούντελ με πλούσια γέμιση μήλων και σπιτικό εύκολο φύλλο είναι τέλειο μετά από κάθε γεύμα. Απολαύστε το λοιπόν ως επιδόρπιο αλλά και μαζί με το αγαπημένο σας ρόφημα, το τσάι ή τον καφέ σας. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά χτυπημένη φρέσκια σαντιγί άγλυκη ή με λίγη κρέμα γάλακτος που θα ρίξουμε σαν σος από πάνω.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βραστόψαρα

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT