ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπομπότα, το νηστίσιμο γλυκό μιας άλλης εποχήςΜπομπότα, το νηστίσιμο γλυκό μιας άλλης εποχής Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Μάνου έχει μελετήσει την τσακώνικη διάλεκτο και διατροφή και έχει συγκεντρώσει πλήθος παραδοσιακών συνταγών από την περιοχή. Τη συνταγή αυτή της την έχει δώσει η κ. Χαρίκλεια Σωτ. Αντωνίου, 69 ετών, από την Καστάνιτσα, τσακωνοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, και είναι μια γλυκιά μπομπότα που σε περιόδους νηστείας την έφτιαχναν σε νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο και πετιμέζι ή χαρουπόμελο.

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την τσακώνικη μπομπότα με γλυκό κουταλιού, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια λευκή κρέμα.
  3. Σταματάμε το μίξερ και στο εξής ανακατεύουμε με σύρμα χειρός καθώς προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: πρώτα το γάλα, έπειτα το καλαμποκάλευρο και το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-35 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
  5. Μόλις βγει το γλυκό ζεστό από τον φούρνο, το περιχύνουμε (κατά βούληση) με σιρόπι βυσσινάδας (αδιάλυτο) ή με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (ταιριάζει ιδιαίτερα το ψιλοκομμένο γλυκό λεμόνι, πορτοκάλι, νεράντζι ή περγαμόντο με μπόλικο σιρόπι. Είναι ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT