ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα σιμιγδαλένιαΓαλατόπιτα σιμιγδαλένια από τα Μεσόγεια Κάντε το εικόνα. Καψαλισμένα φύλλα, βουτυρένια, που σπάνε σε χίλια κομμάτια κάνοντας «κρατς» όταν πάμε να τα κόψουμε. Και μέσα, μια βαρβάτη σιμιγδαλόκρεμα, που ψήθηκε ξέσκεπη κι έχει ροδίσει υπέροχα. Με την πρώτη μπουκιά, τα πιο απίθανα και αντικρουόμενα αρώματα. Πρόβειο βούτυρο, μαζί με τη γαργαλιστική και αλέγκρα μυρωδιά του πορτοκαλιού και τις γλυκοπικάντικες νότες της φυσικής βανίλιας. Και φυσικά η κανέλα, διαχρονικά αγαπημένη σύντροφος κάθε ελληνικής κρέμας. Ακούγονται πολλά όλα αυτά τα αρώματα, αλλά κανένα δεν επισκιάζει το άλλο. Είναι σε τέλεια ισορροπία, και αυτή είναι σίγουρα μία από τις πιο ωραίες γαλατόπιτες που έχουμε δοκιμάσει. Είναι μια συνταγή της σεφ Όλγας Ελευθερόγλου, η οποία μάλιστα την έχει βάλει και στο μενού του εστιατορίου Coozest, που λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου Bill & Coo Coast Suites στη Μύκονο.

1 ώρα προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Κομμάτια: 14

Για την κρέμα

Για τα φύλλα

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για να ετοιμάσουμε την γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, πρώτα βάζουμε το γάλα μαζί με 400 γρ. από τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  4. Μόλις πάρει βράση το γάλα της κατσαρόλας, αδειάζουμε μέσα το μείγμα των κρόκων και προσθέτουμε και το σιμιγδάλι.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και να κοχλάσει η κρέμα (θα δούμε να σκάνε μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνειά της).
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού.
  7. Αφήνουμε την κρέμα κατά μέρος να κρυώσει λίγο και αρχίζουμε να κάνουμε τη βάση της γαλατόπιτας.

Φύλλα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (με αντιστάσεις πάνω-κάτω).
  2. Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με βούτυρο.
  3. Στρώνουμε μέσα ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν.
  4. Το αλείφουμε καλά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα (περίπου 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα ανά φύλλο).
  5. Επαναλαμβάνουμε με άλλα έξι φύλλα.
  6. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ψαλιδίζουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά, έτσι ώστε να τα στρογγυλέψουμε, αφήνοντας να περισσεύει ένα περιθώριο 3-4 εκ. Αυτό το γυρνάμε προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της κρέμας.
  7. Αλείφουμε ελαφρώς όλη την επιφάνεια (στεφάνι και κρέμα) με βούτυρο και πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη και κανέλα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν τα φύλλα και να πάρει ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια της κρέμας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT