ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε τώρα στο κέντρο της Αθήνας: 12 αγαπημένες διευθύνσεις για προσιτό φαγητό

Την επόμενη φορά που βρεθείτε στο κέντρο για ψώνια, βόλτες ή επαγγελματικά ραντεβού και ψάχνετε κάπου να φάτε χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία, πιάστε ένα από τα τραπέζια τους. Αυτά τα μαγαζιά έχουν καλό και προσιτό φαγητό.

14.09.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού τρώμε τώρα στο κέντρο της Αθήνας: 12 αγαπημένες διευθύνσεις για προσιτό φαγητό

Από το Θησείο μέχρι τα Εξάρχεια και από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια υπάρχουν πολλών λογιών επιλογές για φαγητό καλό και οικονομικό. Παλιές ταβέρνες, ουζερί και μαγειρεία τα οποία κρατάνε τον πήχη ψηλά και προσφέρουν γεύσεις απλές, καθαρές που σε κάνουν να νιώθεις τη φροντίδα σε κάθε πιάτο, αλλά και πιο καινούρια μαγαζιά για πίτσα, ράμεν, σούπες pho και πιάτα ελληνικά με επιλεγμένα υλικά από μικρούς παραγωγούς και σύγχρονη ματιά. Στη λίστα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε 12 από τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις στην καρδιά της Αθήνας, όπου βρίσκουμε μεζέδες, παϊδάκια και σπιτικά μαγειρευτά, έθνικ νοστιμιές και άλλα πολλά σε τιμές που μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώραΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Λόντζα της Γειτονιάς: φαγητό γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Ένα φιλόξενο, σύγχρονο ταχυφαγείο όπου άγνωστες παρέες εύκολα θα πιάσουν κουβέντα μεταξύ τους τρώγοντας φαγητά απλά και προσεγμένα. Τα κεφτεδάκια, για παράδειγμα, τα κάνουν με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων και τα συνοδεύουν με φρέσκες τηγανητές πατάτες και σάλτσα ντομάτας. Οι χειροποίητες χυλοπίτες με φέτα Μεσσηνίας, βούτυρο και μπούκοβο, τα αυγά (ελευθέρας βοσκής) με πατάτες, η κακαβιά και το σάντουιτς με ψητό λαβράκι είναι επίσης από τα σταθερά του μενού ενώ τα πιάτα ημέρας ακολουθούν την εποχικότητα. Αυτές τις μέρες μπορεί να πετύχετε από παπουτσάκια με μοσχαρίσιο κιμά μέχρι τουρλού και ντοματόρυζο. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Αθήνα, Τ/210-36.12.334

Το στέκι του Ηλία: παϊδάκια στο Θησείο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ιδανικό ταβερνάκι για έξοδο με τα παιδιά ο Ηλίας, μια και έχει τραπέζια στον πεζόδρομο στο ένα μαγαζί και πιο κάτω, στο άλλο, μια ωραία αυλή, κοινό μυστικό των Αθηναίων. Εκεί έχει δέντρα για δροσιά, δεντρολίβανα, λεβάντες και χαλίκια και όλα όσα χρειάζονται για να φανταστείτε ότι βρεθήκατε για λίγο σε χωριό. Η ειδικότητά τους είναι τα μαστόρικα ψημένα παϊδάκια, και τα συμπληρώνουν με πατάτες κομμένες στο χέρι και 5-6 κλασικά ταβερνίσια συνοδευτικά, απλά και σε προσιτές τιμές. Μ.Π.

Θεσσαλονίκης 7, Θησείο Τ/ 210-34.22.407 και Επταχάλκου 5, Θησείο Τ/ 210-34.58.052

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 ταβέρνες με κρυμμένες αυλές στην Αθήνα και τα πέριξ6 ταβέρνες με κρυμμένες αυλές στην Αθήνα και τα πέριξ

Λέσβος: το κλασικό ουζερί των Εξαρχείων

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι νησιώτες της Λέσβου που μετοίκησαν στην Αθήνα είχαν από το 1970 για σημείο συνάντησης το ομώνυμο ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη. Ακόμα και σήμερα θα βρεις από το πρωί Μυτιληνιούς παππούδες να δίνουν εκεί ραντεβού για κουβέντα και καφεδάκι που γίνεται γρήγορα ούζο και μεζές. Και οι μη Μυτιληνιοί όμως, που γυρνάμε στο κέντρο ψάχνοντας απλό και νόστιμο φαγητό, βρίσκουμε συχνά καταφύγιο στο κλασικό ουζερί των Εξαρχείων. Τα παστά και τα μαρινάτα ψάρια είναι το φόρτε τους και είναι κρίμα να τα παραλείψει κανείς. Την τελευταία φορά που έφαγα εκεί είχαν φοβερό κολιό μαρινάτο. Άλλα χιτ του μαγαζιού είναι τα τηγανητά κολοκυθάκια με την τραγανή, χρυσαφί κρούστα, το λαδοτύρι από τον Πολιχνίτο και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Τηγανητές σουπιές και κουτσομούρες, φάβα, φασόλια πιάζ συνοδεύουν εξίσου ωραία τα ουζάκια. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο πιάτο ή στο χέρι; 5 στάσεις για ωραίο μουσακά, κλασικό και… ασυνήθιστοΣτο πιάτο ή στο χέρι; 5 στάσεις για ωραίο μουσακά, κλασικό και… ασυνήθιστο

Ρίνι: ελληνικό, προσιτό και σύγχρονο φαγητό

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Το Ρίνι

Η Μαρίνα Χρονά, ιδιοκτήτρια και σεφ στο Ρίνι, έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την εποχή, τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και από τα μέρη που επισκέπτεται. Το ραγού από κιμά κόκορα, με ζυμαρικό κοχύλια και γραβιέρα Σύρου, είναι ένα πιάτο ημέρας πολύ νόστιμο. Σιγομαγειρεύουν τον κιμά για αρκετή ώρα με βούτυρο, μπαχάρια, κανέλλες, γαρίφαλα και άλλα αρωματικά. Τα λαζάνια φούρνου με μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικό και στρατσιατέλα είναι comfort και πολύ χορταστικά. Έχει και άλλα ωραία στο μενού, που αλλάζουν συχνά ανάλογα με τα προϊόντα που βρίσκει στην αγορά. Μ.Π.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα (Αρχαιολογικό Μουσείο), Τ/ 210-88.36.781

Koutsou & co: τo μοντέρνο μαγειρείο της στοάς

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε μια στοά του Συντάγματος η Αργυρώ Κουτσού επέλεξε να στήσει στις αρχές του καλοκαιριού ένα μαγειρείο νέας γενιάς όπου τα φαγητά είναι οικεία αλλά έχουν συχνά και τη δική της πινελιά και οι πρώτες ύλες «ψαγμένες», συνήθως από μικρούς, εγχώριους παραγωγούς. Ο κατάλογος του Koutsou & co έχει συνήθως δώδεκα πιάτα τα οποία αλλάζουν συνεχώς, σε συνάρτηση με το τι κυκλοφορεί στην αγορά και ανάλογα με τα κέφια της επικεφαλής της κουζίνας – συναντάς από λεμονάτα κολοκυθάκια με πατάτες και φρέσκια ρίγανη μέχρι τραχανά με λουκάνικο Τήνου, και από ζυγούρι με πατάτες μέχρι χάντρες με τηγανητό κουνέλι. Γ.Π.

Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Σύνταγμα, Τ/ 210-32.52.848

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικόΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικό

Αφαία: νεοκαφενείο γωνία

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Θα δεις παρέες, θα δεις και ζευγάρια, και κανέναν που τσιμπάει κατιτί στον εξωτερικό πάγκο κουμαντάροντας και το σκύλο του που θέλει να συνεχίσει τη βόλτα. Θα δοκιμάσεις από μια ωραία, βελούδινη και μεστή σε γεύση φάβα και μια καλοκαιρινή σαλάτα με αμπελοφάσουλα, νεκταρίνια και τυράκι Τήνου μέχρι ένα «κοντοσούβλι» μανιταριών με τραγανές λεπτοκομμένες τηγανητές γλυκοπατάτες και από ένα νόστιμο κριθάρακι με γαρίδες και μπισκ μέχρι (γλυκούτσικα) χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα bbq σφενδάμου και paccheri με κιμά και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας. Σε αυτό το καινούργιο σχετικά μαγαζί -νεοκαφενείο, γαστρομεζεδοπωλείο, όπως θέλεις το λες- το οποίο έχει πάρει τη θέση και το όνομα ενός παλιού καφενείου απέναντι από το πέτρινο κτίσμα του παλιού πιλοποιείου του Πουλόπουλου πολλά χωράνε. Κάπου ανάμεσα στο Θησείο και στο Πετράλωνα τρως σύγχρονα και προσιτά, το vibe είναι φιλικό, βλέπεις και τα τα τρένα να περνάνε – δυο βήματα ο ηλεκτρικός. Α.Σ.

Αίθρας 1, Θησείο T/ 697-71.48.019

Granello: για πίτσα όπως στην Νάπολη

Φωτογραφία: Granello

Φωτογραφία: Granello

Το πηγαινέλα, η δράση, τα θέατρα, τα σινεμά, τα ωραία μπαρ – υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλει κανείς να βγει στο κέντρο το βράδυ. Τι κάνει όμως αν πεινάσει και δεν θέλει να ξοδέψει ούτε πολλή ώρα ούτε και πολλά χρήματα για το φαγητό του; Χαλαρό, οικονομικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο, το Granello λύνει τον γρίφο της κάζουαλ εξόδου στο κέντρο. Στην μικρή πιτσαρία της Περικλέους (δύο βήματα από την Ερμού) ζυμώνουν με φυσικό προζύμι και ξεφουρνίζουν πίτσες καλοφτιαγμένες, στα ναπολιτάνικα πρότυπα, με λεπτό, μαλακό ζυμάρι, φουσκωτό στεφάνι και καψαλισμένα «σκασίματα» από τον ξυλόφουρνο. Καθίστε στα τραπέζια του πεζόδρομου και βάλτε στη μέση του τραπεζιού μια κλασική μαργαρίτα ή μια Piccante με πικάντικο σαλάμι και μέλι με τσίλι. Γ.Π.

Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542

Tanpopo: ράμεν και ξερό ψωμί

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν ξέρουμε αν ερωτευτήκαμε πρώτα τα αχνιστά μπολ με ράμεν ή τον φανταστικό χώρο που θυμίζει ιαπωνικό izakaya (ένα πιο χαλαρό μέρος για να πιεις το ποτό σου τσιμπολογώντας). Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Tanpopo είναι φρέσκο, νόστιμο και προσιτό. Μας αρέσει να καθόμαστε λίγο στριμωχτά στις θέσεις μας, στον πάγκο που περιβάλλει την ανοιχτή κουζίνα, και να παρακολουθούμε τη δράση: ζεματιστά νουντλς να βγαίνουν από το νερό, υδρατμούς να καλύπτουν τα πρόσωπα όσων δουλεύουν στην κουζίνα, πιάτα με διάφορα γιαπωνέζικα υλικά να στήνονται πυρετωδώς. Ειδικεύονται στο ράμεν αλλά έχουν και άλλα ωραία. Τα gyoza (ντάμπλινγκ) έρχονται σωστά ψημένα, ελαφρώς καψαλισμένα, λιγάκι τραγανά, με ζουμερή γέμιση από χοιρινό κιμά ή μανιτάρι. Και το μάζεμεν, η άλλη εκδοχή του ράμεν, χωρίς ζωμό, υπέροχο, με διαφορετικές υφές και βαθιά νοστιμιά. Μ.Π.

Αριστείδου 1, Αθήνα, T/210-70.00.252

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην ΑθήναΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Για πίτσα στη… Νεάπολη

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αν είστε στα Εξάρχεια και επιθυμήσετε πίτσα, κάντε μια στάση στη Nεάπολη. Την προσέχουν την πίτσα τους, τη φτιάχνουν με ζύμη σαν ναπολιτάνικη, που ωριμάζει για 48 ώρες και σερβίρεται με συνδυασμούς όπως μοτσαρέλα di bufala, πέστο φυστικιού και μορταδέλα από την Μπολόνια ή αντζούγιες, σκόρδο κάππαρη και ντοματάκια San Marzano. Συνοδέψτε τη με ένα παγωμένο ένα spritz ή με ένα ιταλικό κρασί. Μ.Π.

Ιπποκράτους 98-100, Τ/210- 3638968

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: ραντεβού μεζεκλίδικο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Καθισμένος στα τραπεζάκια στο ισόγειο του παλιού πέτρινου κτιρίου με τα ζωγραφιστά ταβάνια, στην πίσω «αυλή», μια στενή λωρίδα ανάμεσα στα κτίρια ή στην ταράτσα,μπορείς να πάρεις ένα-δυο μεζεδάκια για την όρεξη, μπορείς να στήσεις και τσιμπούσι κανονικό. Να ανοίξεις ένα τσίπουρο ή ένα κρασί και να βάλεις στη σέντρα καλοκαμωμένα ντολμαδάκια και ταμπουλέ, ένα τσιτσιριστό σαχανάκι, ιτσλί κεφτέ, καραμανλίδικη ρεβυθάδα με παστουρμά, βοδινό καβουρμά με πατάτες και πιπεριές και πληθωρικές τηγανιές – όπως εκείνη με το σουτζούκι Αδάνων που τη λένε «πυραυλο» (και είναι). Καθώς το μαγαζί λειτουργεί και ως τυροπωλείο-αλλαντοπωλείο, ό,τι λαχταρίσεις με το μάτι από τη βιτρίνα του, το δοκιμάζεις επιτόπου ή το αγοράζεις για το σπίτι. Και αλλαντικά, και τυριά από κάθε μεριά της χώρας, που ο Φάνης Θεοδωρόπουλος τα ψάχνει ένα-ένα: πάντα κάτι ιδιαίτερο θα έχει να προτείνει, από πυθαρίσια σκυριανή γραβιέρα μέχρι κασέρι Καρδίτσας και από μυζήθρα από το Ρέθυμνο μέχρι κανιάκι Καστοριάς (και πάει λέγοντας). Αν αντί για το μαγαζί στη συμβολή Σωκράτους και Ευριπίδου προτιμήσετε εκείνο στην Ερμού -το πρώτο είναι το Μεζετζίδικο, το δεύτερο το Εργαστήρι- μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα προσφούρνια που μπαίνουν στον πετρόχτιστο φούρνο και βγαίνουν ξεροψημένα, με ωραία μαστιχωτή ζύμη: κιμαδόπιτα, παστουρμαδόπιτα, φετόπιτα….Α.Σ.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/ 210-32.53.184 και Ερμού 119, Τ/ 210-32.19.119

Φιλίππου: ένα αστικό μαγειρείο-σταθερή αξία

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Γεύσεις απλές, καθαρές και φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο, από τα λαδερά και τις σούπες μέχρι το παστίτσιο και τον μουσακά. Ο Φιλίππου, μαγαζί-σταθερή αξία που λειτουργεί από το 1923 στο Κολωνάκι, στρώνει λευκά, κολλαριστά τραπεζομάντηλα για να σερβίρει τα πιάτα που μάθαμε στο σπίτι μας μεγαλώνοντας. Η παλιά αστική ευγένεια δίνει εδώ τον τόνο. Γ.Π.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.16.390

Dao: ταξίδι στο Βιετνάμ με banh mi και pho

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Οι ετοιμασίες στην κουζίνα του βιετναμέζικου εστιατορίου Dao ξεκινάνε νωρίς. Οι μπαγκέτες για το banh mi μπαίνουν στον φούρνο και η Σουάν, μια από τους υπαλλήλους, ψιλοκόβει το αγγούρι. Η συνταγή τους είναι η κλασική βιετναμέζικη. Τις φτιάχνει ένας γειτονικός φούρνος ειδικά για αυτούς και το ψήσιμό τους ολοκληρώνεται την ώρα της παραγγελίας. Γίνονται χρυσαφένιες και όσο πρέπει τραγανές, ένα φρέσκο και αφράτο ψωμάκι. Το banh mi στο Dao βγαίνει σε έξι εκδοχές και είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Αθήνα που το φτιάχνουν. Έχουν και φανταστική σούπα pho που βγαίνει σε δύο εκδοχές – πέρα από την κλασική υπάρχει και μία ακόμη με κόκκινο καυτερό ζωμό. Μ.Π.

Λεπενιώτου 14, Ψυρρή, Τ/210-32.48.547

Αθήνα

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Μοναστηράκι

Ομόνοια

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT