ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστίτσιο με κρεμμυδάτο κιμά και αρωματική μπεσαμέλΠαστίτσιο με κρεμμυδάτο κιμά και αρωματική μπεσαμέλ

Μανιτάρια από τα Γρεβενά, τσορίθο από τη Δράμα, ντοματάκια από τη Σαντορίνη, κεφαλοτύρι από την Ίο. Προϊόντα από νησιά και βουνά επιστρατεύει η Νένα Iσμυρνόγλου για το παστίτσιο της, μια υπερπαραγωγή με μεγάλη νοστιμιά, που θα αποζημιώσει με το παραπάνω για όλες τις μπελαλίδικες τεχνικές του. Ο κιμάς αντικαθίσταται με τα φημισμένα μανιτάρια των Γρεβενών ή τα εξίσου εκλεκτά από τη Δίρφυ της Εύβοιας, σε μια εκδοχή που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από την αυθεντική.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για το ταψί και το ψήσιμο

Για την μπολονέζ μανιταριών

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για το παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών, ξεκινάμε με τη μπολονέζ μανιταριών.
  2. Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε ένα μπολ με καυτό νερό, για 30 λεπτά. Τα ανασηκώνουμε με τα δάχτυλά μας για να τα βγάλουμε από το νερό, τα σκουπίζουμε καλά στύβοντάς τα σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σουρώνουμε το νερό από πολύ ψιλό σουρωτηράκι και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα με αλάτι και πιπέρι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το τσορίθο, τα φρέσκα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σοτάρουμε για 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ωραία.
  6. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τον ζωμό, το νερό που κρατήσαμε από τα βασιλομανίταρα και τα κοτσανάκια της ρίγανης.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το πρόβειο βούτυρο, τα φύλλα ρίγανης, το εστραγκόν, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν και το ξύσμα, μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πετάμε τα κλαδάκια της ρίγανης και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και το λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί.

Συναρμολόγηση + Ψήσιμο

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε εκεί τα μακαρόνια, τη σάλτσα μανιταριών και το νιώτικο κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος και από πάνω αδειάζουμε την μπεσαμέλ, ισιώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  5. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT