ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινή σπάλα με ντομάτα και γραβιέρα στη γάστραΧοιρινή σπάλα με ντομάτα και γραβιέρα στη γάστρα «Συνταγή της παλιάς κερκυραϊκής κουζίνας που πιθανόν να πέρασε στο νησί από τη γείτονα Ίταλία. Τη συναντάμε πάντως στην Απουλία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και τη Μάλτα, με μικρές παραλλαγές», εξηγεί ο Κερκυραίος σεφ του εστιατορίου Pomo d’Oro στην πόλη της Κέρκυρας, Αριστοτέλης Μέγκουλας, και συμπληρώνει: «Συνηθίζεται στο νησί να προσθέτουμε ζυμαρικά στο “σούγο”, δηλαδή την πυκνή, δεμένη σάλτσα των μαγειρευτών και ψητών. Άλλες φορές τα κρεατικά συνοδεύονται με πατάτα ή με κερκυραϊκούς “νιόκους”, δηλαδή νιόκι».

45' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τη χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το περιττό εξωτερικό λίπος από τη σπάλα και την κόβουμε σε κομμάτια βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα.
  3. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
  4. Σε μια γάστρα μαντεμένια ή κεραμική ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού για 4-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα παντού.
  5. Προσθέτουμε το πράσο, το σέλερι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις πατάτες και την ντομάτα.
  7. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί εντελώς.
  8. Προσθέτουμε το γάλα, που θα πρέπει να καλύψει τα υλικά. Αν όχι, συμπληρώνουμε με νερό και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη δάφνη και το θυμάρι. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά και μόλις το υγρό πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 11⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες.
  10. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Το υγρό είναι αρκετό για να βράσουν, αλλά, αν έχει τυχόν λιγοστέψει, συμπληρώνουμε με νερό καυτό, γιατί στο τέλος του ψησίματος θα πρέπει να μείνει λίγη σάλτσα.
  11. Φουρνίζουμε ξανά με σκεπασμένο σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να μείνει στο σκεύος μια πυκνή, δεμένη σάλτσα, ο «σούγος».
  12. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT