ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουνέλι στιφάδο, από την ΚύπροΚουνέλι στιφάδο, από την Κύπρο
40' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, κάνουμε μια κάθετη τομή βάθους περίπου 2 εκ. σε κάθε κρεμμύδι με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει έντονα, για 7-8 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για περίπου 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
  3. Αφαιρούμε μία μία όλες τις εξωτερικές φλούδες του κρεμμυδιού, ώστε να μείνουν ολόκληρες και ακέραιες, χωρίς να σκιστούν – έχουν μαλακώσει όσο πρέπει με το βράσιμο. Τις αφήνουμε στην άκρη. Προσοχή: μόνο τα εξωτερικά 4-5 φύλλα από κάθε κρεμμύδι θα χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα. Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τον κιμά, τα 250 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, το μισό λάδι και τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  6. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών και βάζουμε στο εσωτερικό τους από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση. Τα φύλλα είναι ήδη λυγισμένα, καμπύλα και αγκαλιάζουν εύκολα τη γέμιση εντός τους. Εμείς απλώς τα σφίγγουμε λίγο, για να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  7. Τα στρώνουμε στο κέντρο του ταψιού και τα τακτοποιούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
  8. Περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι και τον ζωμό κοτόπουλου μέχρι να καλυφθούν τα κρεμμύδια.
  9. Σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  10. Συνοδεύουμε τα γεμιστά κρεμμύδια με πρόβειο γιαούρτι και προζυμένιο ψωμί.

Στο ποτήρι μας: Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT