ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό αργοψημένο με ψητά αχλάδιαΧοιρινό αργοψημένο με ψητά αχλάδια

Η Σταυρούλα Κορομπύλια, που με την οικογένειά της διατηρεί την ταβέρνα Το Τσαρδάκι στο χωριό Μοσχάτο της λίμνης Πλαστήρα, μας λέει πως το φαγητό αρχικά μαγειρεύεται στο τσουκάλι μέχρι να μαλακώσει το κρέας και στη συνέχεια, για να ξεροψηθούν οι πιπεριές, μπαίνει στον ξυλόφουρνο. Είναι συνταγή απλή, αλλά με ένα αναπάντεχο υλικό, τη μουστάρδα, που αντικαθιστά το παραδοσιακό συστατικό, τους άγριους σιναπόσπρους (το σινάπι αφθονεί στην περιοχή). Τους μάζευαν τον Μάιο και τον Ιούνιο από το ξερό άνθος του φυτού, τους άλεθαν και αρωμάτιζαν φαγητά και τουρσιά.  Αν θέλουμε, αντί για το αρχικό μαγείρεμα στην κατσαρόλα, ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά στον φούρνο, μέσα σε γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της, και έπειτα την ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τη μουστάρδα και τις πιπεριές και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο σκεύος.

15' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με πιπεριές, ξεκινάμε λιώνοντας στον πολυκόφτη τη 1 πράσινη πιπεριά μαζί με το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας με τον πολτό κρεμμυδιού-πιπεριάς για 4-5 λεπτά, μέχρι το κρέας να ασπρίσει ομοιόμορφα και ο πολτός λαχανικών να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πιάνει ελαφρώς στον πάτο του σκεύους, και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς τα υλικά.
  4. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπούκοβο και σιγομαγειρεύ- ουμε για 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με λιγοστή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Σε ένα φαρδύ ταψί αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το λιγοστό ζουμάκι του και προσθέτουμε τη μουστάρδα.
  7. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να ενωθεί η μουστάρδα με τη σάλτσα και απλώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο ταψί.
  8. Κόβουμε όλες τις υπόλοιπες πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και με αυτά σκεπάζουμε το κρέας. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
  9. Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και τα σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω από το φαγητό.
  10. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μισολιώσει το τυρί και να ροδίσουν οι πιπεριές. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τοπικό Ασύρτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT