ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτοΚοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο

 

15' προετοιμασία
2 ώρες και 10' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για τη κότα με ρύζι, ξεκινάμε πλένοντας καλά την όρνιθα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα μεγάλη και βαθιά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη και το σκόρδο και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει το πουλερικό τουλάχιστον κατά 5-6 εκ.
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα (δεν την κλείνουμε εντελώς, γιατί θα μυρίσει ο ζωμός) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι η όρνιθα να μαλακώσει καλά. Αν χρειάζεται, στη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε καυτό νερό, ώστε τα υλικά να είναι πάντα καλυμμένα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την όρνιθα και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  6. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ. Θα πρέπει να είναι 2 λίτρα, διαφορετικά συμπληρώνουμε καυτό νερό.
  7. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ξανθύνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  9. Λαδώνουμε καλά ένα σχετικά ρηχό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα. Κόβουμε την όρνιθα σε μέτρια κομμάτια και τα σκορπίζουμε πάνω στο ρύζι.
  10. Αλατοπιπερώνουμε καλά, περιχύνουμε με τον ζωμό και φουρνίζουμε.
  11. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τον ζωμό και να μελώσει, και τα κομμάτια της όρνιθας να ροδίσουν. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με το πρόβειο γιαούρτι.

Η καλοφτιαγμένη Ντεμπίνα θα σας ενθουσιάσει, καθώς και μια παλιοκαιρίσια παραδοσιακή Ζίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT