ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθοΓιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθο Είναι το επίσημο φαγητό της Μεσαναγρού, χωριού στα νότια της Ρόδου, και πήρε το όνομά του από την τσούκα, δηλαδή το πήλινο τσουκάλι όπου έψηναν παλιότερα το φαγητό: το φούρνιζαν από το βράδυ του Σαββάτου και το σιγο-έψηναν όλο το βράδυ, με ξεσκέπαστο τσουκάλι, για να αποκτήσει τραγανή κρούστα και να σερβιριστεί το μεσημέρι της Κυριακής. Τη συνταγή μάς έδωσαν ο Γιώργος Τρουμούχης και ο Κώστας Καψανάκης, συγγραφείς του βιβλίου Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Κάπα Εκδοτική, 2014).

15' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τσούκα (κρέας ψημένο με ντομάτα και δημητριακά), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C.
  2. Σε μια ευρύχωρη γάστρα, κατά προτίμηση κεραμική, βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Φροντίζουμε τα δημητριακά να είναι πλήρως καλυμμένα με το υγρό, αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο ακόμη νερό.
  3. Ψήνουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να σωθούν τα υγρά και το φαγητό να εμφανίσει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια.
  4. Ξεφουρνίζουμε και σπάμε με ένα κουτάλι την κρούστα σε κομμάτια. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα μαζί με κομμάτια της κρούστας.

Μια αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT