ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμμυδόπιτα με κοπανιστή από τη Μύκονο, μια έξοχη κυκλαδίτικη πίταΚρεμμυδόπιτα με κοπανιστή από τη Μύκονο, μια έξοχη κυκλαδίτικη πίτα

Χαρακτηριστικό φαγητό και μεζές της μυτιληνιάς κουζίνας είναι οι κρεμμυδοντολμάδες, με καταγωγή μάλλον ανατολίτικη. Τους μαγειρεύουν σε όλο το νησί, με διάφορες παραλλαγές. Η εκδοχή της Μύρτας Καλαμποκά τούς θέλει ξιδάτους. Παλιά χρησιμοποιούσαν λευκά νεροκρέμμυδα Σάμου, εσείς όμως μπορείτε να τα φτιάξετε με όλους τους τύπους κρεμμυδιών. Προτιμώνται τα φαρδιά και όχι τα μακρόστενα, επειδή τυλίγονται ευκολότερα.

Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες) Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες) Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες)

Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες)

40' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Κρεμμύδια

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια ως εξής: Κόβουμε τη ρίζα, χαράσσουμε την πρώτη στιβάδα, την πετάμε και ύστερα κάνουμε μια τομή στο κρεμμύδι σχεδόν μέχρι την καρδιά του κρεμμυδιού.
  2. Ξεχωρίζουμε τις στιβάδες του κρεμμυδιού, όσες μπορούμε να γεμίσουμε.
  3. Την καρδιά και τις μικρές στιβάδες του κρεμμυδιού δεν τις πετάμε, τις κρατάμε για τη γέμιση.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φύλλα των καθαρισμένων κρεμμυδιών που θα γεμίσουμε μαζί με τη ζάχαρη, το ξίδι και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει.
  5. Τα ζεματίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρώς, αλλά να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους.
  6. Σουρώνουμε και τα στρώνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, την ντομάτα, τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε καλά το μείγμα, να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Σουγάνια

  1. Ανοίγουμε ένα κρεμμυδόφυλλο, το γεμίζουμε με 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από το μείγμα του κιμά, έτσι ώστε να κλείνει εύκολα μόνο του από την ελαστικότητα που έχει, και δεν το πιέζουμε ούτε το παραγεμίζουμε.
  2. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετούμε τα κρεμμύδια κοντά το ένα στο άλλο και σε στρώσεις.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα 80 ml ξίδι και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει.
  4. Από πάνω βάζουμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, για να τα κρατάει σταθερά (όπως κάνουμε και στους ντολμάδες), σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Αφαιρούμε το καπάκι 5 λεπτά πριν από το τέλος, δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  6. Τρώγονται πολύ ευχάριστα τόσο χλιαρά όσο και κρύα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT