ΕΞΟΔΟΣ

Από τα νησιά στην πόλη: 13 ψαροταβέρνες με θέα θάλασσα για ομαλή μετάβαση στην Αθήνα

13 δοκιμασμένες ψαροταβέρνες στα προάστια της Αθήνας και στον Πειραιά σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα για λίγες «διακοπές» ακόμη!

23.08.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Από τα νησιά στην πόλη: 13 ψαροταβέρνες με θέα θάλασσα για ομαλή μετάβαση στην Αθήνα

Μια αυθεντική ψαροταβέρνα με θέα θάλασσα με καλό και δοκιμασμένο φαγητό για το Σαββατοκύριακο είναι ίσως το πιο ωραίο σενάριο για ομαλή μετάβαση στην πόλη για όσους οι διακοπές τελείωσαν. Στην Ανατολική Αττική, στα νότια προάστια αλλά και στον Πειραιά υπάρχουν πολλές επιλογές: ταβέρνες μικρές, γραφικές και παραδοσιακές, άλλες με μεγάλη ιστορία, με τραπεζάκια σχεδόν πάνω στην παραλία ή με φροντισμένες αυλές, αλλά και πιο σύγχρονες προτάσεις με ανεβασμένες γευστικές επιλογές. Εκεί τρώμε μικρά ψαράκια ή μεγαλύτερα ψημένα επιμελώς στα κάρβουνα, τραγανά καλαμαράκια και σπιτικές αλοιφές, κρασάτα χταπόδια, βελούδινες ψαρόσουπες και μακαρονάδες πληθωρικές με φρέσκα όστρακα και θαλασσινά. Δεν παραλείπουμε τις φρεσκοκομμένες σαλάτες με ζουμερές ντομάτες και πικάντικες πιπεριές αλλά και τα χόρτα που είναι βρασμένα σωστά και σερβίρονται λιτά με άφθονο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι. Στις παρακάτω ψαροταβέρνες λοιπόν, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις γεύσεις του καλοκαιριού χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε πλοίο για να τις βρούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίριΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίρι

Το Ακρογιάλι στη Νέα Μάκρη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Ψαροταβέρνα φημισμένη, με ηλικία άνω των 100 ετών, πάνω στο κύμα, σε ελαφρά υπερυψωμένο βραχάκι και με τη διπλή παραλία του Ζούμπερι εκατέρωθεν. Δοκιμάστε τον παστουρμά ψαριού που σηκώνει τσίπουρο ή ούζο, τον μαρινάτο γαύρο, το τραγανό καλαμαράκι στο τηγάνι και συνεχίστε με ολόφρεσκο πελαγίσιο ψάρι, άψογα ψημένο στα κάρβουνα, ζουμερό και πεντανόστιμο, που, αν θέλετε, έρχεται πλήρως καθαρισμένο στην πιατέλα του, με τη συνοδεία λαδολέμονου. Β.Κ.

Μιαούλη 8, Νέα Μάκρη (Ζούμπερι), Τ/22940-96.852. Καθημερινά από τις 12.00.

Πανορμίτης στον Μαραθώνα

Παμπάλαιο ταβερνάκι σε λευκό και γαλάζιο χρώμα, με εξώστη λίγα βήματα από την ακτή του Αγ. Παντελεήμονα. Φημίζεται για τους ψαρομεζέδες του, όπως το «τσιμένι», παστουρμάς ψαριού δηλαδή, μεζές που συνηθίζεται στη Βορειοανατολική Αττική. Θα δοκιμάσετε κρουστό μαρινάτο γαύρο με σκόρδο και κάππαρη, γαρίδες σαγανάκι που έρχονται σε γενναία μερίδα μέσα στο πυρέξ τους, έξοχο χταπόδι κρασάτο αλλά και χερίσιες τηγανητές πατάτες. Δοκιμάστε και τις τηγανητές κουτσομουρίτσες, ζουμερές και αρωματικές. Β.Κ.

Λεωφ. Ποσειδώνος 55, Άγιος Παντελεήμονας, Μαραθώνας, Τ/6973-234.195. Καθημερινά από το μεσημέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTα νέα στέκια της Αθήνας: 10 διευθύνσεις για να φάμε και να πιούμε ωραίαTα νέα στέκια της Αθήνας: 10 διευθύνσεις για να φάμε και να πιούμε ωραία

Ξυπόλυτος στην Αρτέμιδα

Τραπεζάκια μέχρι το κύμα, σε ψιλό λευκό χαλικάκι και σκιά κάτω από τα πεύκα. Ταβέρνα παλιά, από τη δεκαετία του ’60. Φρέσκα, «καλά» ψάρια στη σχάρα αλλά και ωραία μεζεδάκια, όπως το έξοχο καπνιστό χέλι, το κατεψυγμένο μεν, αλλά νοστιμότατο τηγανητό καλαμάρι, τα λαδερά ντολμαδάκια (που έχουν και ολίγον κιμά και σερβίρονται με λεμονάτο γιαούρτι) και οι τηγανητές πατάτες. Στα συν, το ότι σε ενημερώνουν ειλικρινά τι είναι φρέσκο και τι κατεψυγμένο. Τιμές λίγο πιο τσιμπημένες. Β.Κ.

25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλαος, Αρτέμιδα, Τ/22940-28.342. Καθημερινές: 19.00-00.00, Σαββατοκύριακα από το μεσημέρι (καλύτερα να κάνετε κράτηση)

Φόρος στο Θορικό

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Σε υπερυψωμένο σημείο, στο Θορικό, λίγο πριν από την ανατολική είσοδο του Λαυρίου, στην ψαροταβέρνα Φόρος θα ευχαριστηθείτε μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι και καλό τηγάνι. Κατόπιν παραγγελίας θα απολαύσετε βελούδινη ψαρόσουπα. Δοκιμάστε και το ψητό θράψαλο, τη μακαρονάδα με γαρίδες (στην εποχή τους) και σαρδέλα ψητή ή έξοχα τηγανισμένη και ζουμερή, αλλά και νοστιμότατο λιαστό χταπόδι. Θέα από τον εξώστη στον κόλπο του Θορικού, με φόντο τη Μακρόνησο ακριβώς απέναντι. Β.Κ.

Θορικό Λαυρίου, Τ/22920-28.018. Καθημερινά από τις 12.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 μπαρ για να τα πιούμε τον Αύγουστο10 μπαρ για να τα πιούμε τον Αύγουστο

Ο Τομ στην Κερατέα

Παλιά και ανακαινισμένη οικογενειακή ψαροταβέρνα στη βόρεια άκρη της παραλίας, με φαρδιά, σκιερή βεράντα τα μεσημέρια και εξώστη δίπλα στο κύμα, φωτισμένο με σειρές λαμπιόνια το βράδυ. Υπέροχη θέα στη θάλασσα και στο Νησί. Τίμια πιάτα με φρέσκο ψάρι, όπως πεντανόστιμη μαρίδα στο τηγάνι, γαύρος παναρισμένος και ζουμερός, μπακαλιαράκια, μελωμένο κριθαράκι με γαρίδες και σαλάτα αλμύρα όπως πρέπει: αλ ντέντε και κρουστή. Ανάλογα με την ψαριά, ετοιμάζεται και ωραία ψαρόσουπα. Στα συν, οι προσγειωμένες τιμές. Β.Κ.

Αστακός στη Γλυφάδα

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Μια boho μοντέρνα ψαροταβέρνα στην παραλία της Γλυφάδας, απέναντι από τα καΐκια και τους λευκούς πάγκους όπου οι ψαράδες απλώνουν την πραμάτεια τους. Τραπέζια δυο βήματα από τη θάλασσα, νησιώτικα καναπεδάκια, μεζέδες στον δίσκο και πιάτα θαλασσινά με την υπογραφή του σεφ Άγγελου Μπακόπουλου – πολύ νόστιμο το καψαλισμένο σκουμπρί που σερβίρεται με κρέμα φασολάδας και η καυτερούτσικη σκορπίνα μπουρδέτο με την πυκνή σάλτσα–, αρκετά τσίπουρα και κρασιά δένουν ωραία σ’ αυτό το σενάριο προσεγμένης ανεμελιάς. Μόνο κακό η ένταση της μουσικής, ενίοτε παραείναι δυνατά. Α.Σ.

Διαδόχου Παύλου 46, 2η μαρίνα Γλυφάδας, Τ/210-89.47.342. Ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ εκτός Δευτέρας

Μπαρμπουνάκι στη Βουλιαγμένη

Και τι πειράζει που είναι ένα εστιατόριο αλυσίδας στο οποίο σερβίρεται πάνω κάτω το ίδιο μενού με τα άλλα και η διακόσμηση είναι copy-paste. Το νέο μαγαζί στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης (ΝΟΒ) είναι ίσως η πιο value for money επιλογή μετά το μπάνιο στη Βουλιαγμένη. Έχει απαράμιλλη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης και τον λόφο της Φασκομηλιάς. Το σέρβις είναι γρήγορο και αποτελεσματικό και οι μερίδες γενναίες. Αλμύρα άψογα βρασμένη, φιλεταρισμένα τηγανητά μπαρμπούνια –το signature πιάτο τους– με ωραία, τραγανή κρούστα, πασπαλισμένα με χοντρό θαλασσινό αλάτι, ωραίο και το μαγειρευτό σαρδελάκι με τη σκορδάτη και πικάντικη σάλτσα ντομάτας και οι ζουμερές γαρίδες Κοιλάδας ψημένες στα κάρβουνα. Το ψητό ψάρι ημέρας θα ανεβάσει τον λογαριασμό αλλά και την εμπειρία. Μ.Π.

Απόλλωνος 41 (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης), Τ/210-26.50.500. Καθημερινά 13.00-23.30

Αντιγόνη στο Θυμάρι

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Αν αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο στο Θυμάρι, προτείνουμε την Αντιγόνη, ένα από τα πιο γοητευτικά ταβερνάκια της περιοχής. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές βλέπει από ψηλά τη θάλασσα, ενώ στην κουζίνα μαγειρεύουν σπιτικά τηγανόψωμα, τραγανά κολοκυθάκια, γλυκά τηγανητά μπαρμπούνια αλλά και λεπτοκομμένα, παϊδάκια προβατίνας. Μ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910- 37.503. Καθημερινά 12.00-23.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πράσινες ανάσες της ΑττικήςΏρα για εκδρομή! Οι πράσινες ανάσες της Αττικής

Ηλίας & Ακρογιάλι στο Σούνιο

Ιδανικός συνδυασμός φαγητού-τοποθεσίας και οι δύο: Ο πρώτος, με τραπεζάκια στον εξώστη πάνω από την παραλία, με συγκλονιστική θέα στον ναό του Ποσειδώνα ακριβώς απέναντι και στη νησίδα Πάτροκλος στα δεξιά. Στα πιάτα εξαίσια τηγανητά μπαρμπουνάκια (αυτή η πλευρά του Σαρωνικού φημίζεται για τα μπαρμπούνια της, να ξέρετε), κουτσομούρες, γαύρος. Μεγάλα, «ακριβά» ψάρια σχάρας σερβίρονται επίσης, αλλά προτιμήστε τα ταπεινά μικρά, ταιριάζουν και με το στιλ του μαγαζιού, παλαιικό και ρετρό. Στο ίδιο στιλ, αλλά λίγα μέτρα πιο χαμηλά στην παραλία είναι και το οικογενειακό ταβερνάκι Ακρογιάλι, με ωραιότατο, τραγανό φρέσκο καλαμάρι στο τηγάνι, σαρδέλες στη σχάρα και γαυράκι θαυμάσια τηγανισμένο. Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιού με επιλογές για όλα τα βαλάντια. Β.Κ.

Όρμος Καβοκολόνες, Σούνιο. Ηλίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 12.00, Τ/22920-39.114
Ακρογιάλι: Καθημερινά από τις 12.00, Τ/22920 – 39.107

Μαρίδα στα Λεγρενά

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Η αρχή έγινε τη δεκαετία του ’30 όταν η Μαρίδα (που δεν λεγόταν καν έτσι) ξεκίνησε να λειτουργεί ως στέκι κυνηγών σερβίροντας πάναπλους μεζέδες, όπως αυγά τηγανητά. Με τα χρόνια μεταμορφώθηκε σε ένα αξιοπρεπέστατο οικογενειακό ψαροεστιατόριο με μπαλκονάκι που βλέπει θάλασσα. Πατάτες τηγανητές σαν σπιτικές, φρέσκο, άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι, μαρίδα τηγανητή είναι μερικά μόνο απ’ όσα δοκιμάζουμε εκεί. Τον χειμώνα κάνουν και τη δική τους λακέρδα, ενώ τώρα το καλοκαίρι το μενού έχει γαύρο που μαρινάρουν ωραία και ελαφριά. Μ.Π.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγρενά, Τ/22920-51.221. Καθημερινά: 12.00-22.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολεμάμε τη ζέστη με κάψα! Αυτά είναι τα πιο ωραία καυτερά φαγητά που τρώμε τώρα στην ΑθήναΠολεμάμε τη ζέστη με κάψα! Αυτά είναι τα πιο ωραία καυτερά φαγητά που τρώμε τώρα στην Αθήνα

Vallis Restaurant – Συρτάκι στο Κάτω Σούνιο

Πάνω στον κεντρικό, αλλά ήσυχο δρόμο Λαυρίου-Σουνίου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον ναό του Ποσειδώνα και σε κατάφυτη πλαγιά, το Συρτάκι είναι η πιο επίσημη επιλογή για καλό ψάρι, σε σημείο με ευεργετικό αεράκι και δροσιά. Όλα τα «καλά» ψάρια ζυγίζονται μπροστά σας και ψήνονται θαυμάσια στα κάρβουνα. Δοκιμάστε τα πικάντικα μύδια με κόκκινη, ουζάτη σάλτσα και φέτα, τον μαρινάτο γαύρο, κρουστό και περιποιημένο, και συνοδεύστε ό,τι πάρετε με τη σαλάτα από μείξη βραστών λαχανικών με νοστιμότατη φάβα. Τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα, κολονάτα ποτήρια και ευγενικό σέρβις. Β.Κ.

Λ. Σουνίου, Κάτω Σούνιο, Τ/22920- 39.125. Καθημερινά από τις 12.00

Κάβος 1964 στα  Ίσθμια

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σωκράτης Μπαλταγιάννης
Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Αν και βρίσκεται στην Κορινθία, εκτός ορίων Αττικής δηλαδή, είναι εξαιρετική επιλογή για φαγητό μετά το μπάνιο στην κοντινή Κινέττα. Μια παλιά σιταποθήκη πάνω στη θάλασσα που την ανακαίνισαν και την έκαναν ταβέρνα, περιποιημένη και καλαίσθητη, με ξύλινες πέργκολες και τραπέζια με ειδυλλιακή θέα στον Κόλπο των Μεγάρων. Το μενού έχει όλα τα καλά της θάλασσας από ντόπιους ψαράδες. Τα πιάτα είναι νόστιμα και μαγειρεμένα σωστά. Τα χόρτα, που κρατάνε στο δόντι, και τα λαχανικά –πάντα εποχικά– είναι σπαρταριστά, χωρίς κρέμες και βινεγκρέτ. Τα ορεκτικά τα παραγγέλνουμε στον σερβιτόρο και τα υπόλοιπα μέσα, από τον Τάσο Βλάσση (ιδιοκτήτη), που βοηθάει να γίνει η παραγγελία σωστά. Η μητέρα του, κυρία Παγώνα, είναι εξαιρετική μαγείρισσα και ό,τι φτιάχνει είναι νόστιμο, όπως η καραβιδομακαρονάδα με όστρακα και λιγκουίνι με ωραία, λεμονάτη σάλτσα, η σπεσιαλιτέ της. Μ.Π.

Κάβος, Ίσθμια, Κορινθία, Τ/27410- 37.906. Δευτέρα – Σάββατο: 13:00 – 15:00 & 18:00 – 20:00, Κυριακή: 13:00 – 18:00, Τρίτη: Κλειστά

Θέα Θάλασσα στην Πειραϊκή

Ξεκίνησε στο Μικρολίμανο, συνέχισε στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, πάντοτε με τη θάλασσα να γεμίζει το μάτι. Πολύ κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη Σαλαμίνα απέναντι, απλή, με προσεγμένο φαγητό, η ψαροταβέρνα του Γιώργου Λεμπιδάκη είναι πολύ καλή περίπτωση. Πάρτε την ταραμοσαλάτα τους, που είναι αλμυρούτσικη, με βελούδινη υφή, κι έχει για συνοδεία χειροποίητα γκρίζα πιτάκια με μελάνι σουπιάς, τη χειροποίητη λακέρδα τους, τη φάβα Σχοινούσας, και κάποιο από τα ωμά, όπως τον μπακαλιάρο σκορδαλιά-καρπάτσιο, και το τρυφερό ψητό καλαμάρι, και συνεχίστε με κάποιο ψητό ψάρι ή θαλασσινή μακαρονάδα. Το Θέα Θάλασσα έχει και νέα: μόλις απέκτησε ένα πιο εστιατορικό αδερφάκι στην Καστέλα (Λ. Παπαναστασίου 57, Τ/210-41.71.010). Πριν λίγες μέρες άνοιξε, στο διώροφο κτίριο που στέγαζε νωρίτερα το Άδωνις. Η κουζίνα είναι πάντα θαλασσινή -δοκιμάστε την φάβα με τζίντζερ, που έρχεται στολισμένη με ζουμερά ντοματίνια, κάππαρη και καππαρόφυλλα, τις τροφαντές γαρίδες τεμπούρα με αγιολί και το ψάρι φρικασέ (ο μπακαλιάρος μπουρδέτο θέλει, νομίζω, αναθεώρηση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αρχή ακόμη)– και η θέα από την ταράτσα απίθανη, βλέπει από τα ψηλά όλη την ακτογραμμή.  Α.Σ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344. Τ/ 210-41.32.070. Καθημερινά, 12:0-00:00.

Ανατολική Αττική

Βουλιαγμένη

Γλυφάδα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT