ΠΟΤΑ

Με αυτά τα ούζα και τσίπουρα θα στήσουμε μεζεδοκατάσταση

Στο δίλημμα «ούζο ή τσίπουρο» δεν χρειάζεται να δώσουμε οριστική απάντηση. Έχουμε 18 άριστες προτάσεις από κάθε «στρατόπεδο» για να επιλέξουμε με τι θα συνοδεύσουμε τους αγαπημένους μας μεζέδες φέτος τον Αύγουστο.

22.08.2024
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Με αυτά τα αποστάγματα θα στήσουμε μεζεδοκατάσταση

Ποτά συντροφικά, το ούζο και το τσίπουρο γυρεύουν μεζέδες. Και οι μεζέδες γυρεύουν ούζο και τσίπουρο. Εδώ έχουμε αρκετές επιλογές σε αρωματικά αποστάγματα, από τον σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη, για να στήσετε καλοκαιρινή μεζεδοκατάσταση περιωπής. Tα νόστιμα που θα τους κάνουν παρέα, διαλέξτε τα εσείς.

Τσίπουρα

Τσίπουρο των Φίλων χωρίς γλυκάνισο, Λαφαζάνης

Εκτός από τα κρασιά, το οινοποιείο Λαφαζάνη κάνει και εξαιρετικά αποστάγματα. Το Τσίπουρο των Φίλων είναι ένα καλοκαιρινό τσίπουρο από την Πελοπόννησο, από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχάτο και Σαββατιανό. Αρωματικό, μοσχοβολάει άνθη και εσπεριδοειδή και πίνεται δροσερό παρέα με φίλους και ωραίους μεζέδες.

Παλαιωμένο Τσίπουρο, Ποτοποιείο Σπυρόπουλος

Η οικογένεια Σπυρόπουλου από την Εύβοια έχει μακρά παράδοση στη δημιουργία αποσταγμάτων. Το παλαιωμένο τσίπουρό τους έχει αρώματα καραμέλας, βανίλιας, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και δρυός με γεμάτο σώμα και ισορροπημένο αλκοόλ. Ιδανικό για έντονους μεζέδες.

Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, Νταραίος

Αν και με καταγωγή από τη Μεσσηνία, το αποσταγματοποιείο ξεκίνησε να αναζητάει τη γνώση της απόσταξης στα Τζουμέρκα, στην ορεινή Άρτα και στην Καρδίτσα. Επιλέξαμε το φρέσκο του τσίπουρο για την ένταση και τη φρεσκάδα των αρωμάτων του. Δοκιμάστε το παγωμένο σε μικρά ποτήρια με καλή παρέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Ελλάδα του μεζέΗ Ελλάδα του μεζέ: Τι ιδιαίτερο τρώνε στη Μυτιλήνη, τι στον Τύρναβο και τι στην Κρήτη;

Μαύρο Ρόδο χωρίς γλυκάνισο, ποτοποιία Χίου Στουπάκη

Ένα από τα πιο γνωστά και μοδάτα τσίπουρα των τελευταίων ετών είναι το Μαύρο Ρόδο, από την ποτοποιία Χίου Στουπάκη. Είναι ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Αμβούργου, με έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών, φλούδες εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων, με ισορροπημένο αλκοόλ και δροσερή επίγευση.

Τσίπουρο Ηπειρώτικο, Κατώγι Αβερώφ

Ένα οινοποιείο-σταθμός από την περιοχή του Μετσόβου, αν και γνωστό για τα κρασιά του, δεν πάει πίσω και στα αποστάγματα. Το Τσίπουρο Ηπειρώτικο προέρχεται από απόσταξη στεμφύλων των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό, λευκό και ροζέ. Ένα φρέσκο τσίπουρο για κάθε στιγμή με αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων.

Τσίπουρο Τυρνάβου χωρίς γλυκάνισο, Βρύσσα

Ένα τσίπουρο από την οικογένεια Βρυσσά στον Τύρναβο, τη Μέκκα του τσίπουρου. Η ιστορία της οικογένειας στα αποστάγματα πάει πίσω στο 1936, αν και επισήμως ξεκινά το 1952. Φυσικά, η ποικιλία είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, μια άκρως αρωματική ποικιλία με κύρια αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών, χωρίς προσθήκη γλυκάνισου.

Τσίπουρο Θεσσαλίας χωρίς γλυκάνισο, Τσιλιλής

Το όνομα της οικογένειας Τσιλιλή έχει συνδεθεί απόλυτα με την παραγωγή αποσταγμάτων. Αν και το κορυφαίο τσίπουρό τους είναι το παλαιωμένο Dark Cave, επιλέξαμε κάτι πιο ελαφρύ και δροσερό, που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία με αρώματα περγαμόντου, πορτοκαλιού, λεμονιού, άγουρου ροδάκινου και ανθέων. Πολύ ισορροπημένο ως προς το αλκοόλ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τσιπουράδικα του Βόλου: Η αυθεντική εμπειρία, οι μεζέδες, τα μαγαζιά και οι άνθρωποιΤα τσιπουράδικα του Βόλου: Η αυθεντική εμπειρία, οι μεζέδες, τα μαγαζιά και οι άνθρωποι

Ηδωνικό Τσίπουρο, Κτημα Κώστα Λαζαρίδη

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη είναι εκ των κορυφαίων ελληνικών οινοποιείων, γνωστό για τα κρασιά του αλλά τα τελευταία χρόνια και για τα αποστάγματά του. Το Ηδωνικό, με ιστορία από το 1992, έχει κλέψει τις καρδιές των φίλων του ποιοτικού τσίπουρου. Αρώματα από άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων, με ισορροπημένο αλκοόλ. Αγαπημένη επιλογή για ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα.

Τσίπουρο Μαλαγουζιά, το Δεκαράκι, Μονοποικιλιακά Αποστάγματα

Το Δεκαράκι είναι ένα αποσταγματοποιείο με έμφαση στα μονοποικιλιακά αποστάγματα. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα στέμφυλα που αποστάζονται είναι από μία ποικιλία, κάτι που δίνει διαφορετικό και ξεκάθαρο χαρακτήρα και στιλ στο κάθε απόσταγμα. Η Μαλαγουζιά παράγει ένα τσίπουρο φρουτώδες και αρωματικό, με φρέσκαδα και ισορροπημένο αλκοόλ.

Τσίπουρο Αλλοτινό, Ελληνικά Κελάρια Οίνων

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων στην Ελλάδα είναι τα Ελληνικά Κελάρια. Το Αλλοτινό είναι ένα τσίπουρο με φρέσκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και άγουρων πυρηνόκαρπων. Μια επιλογή για μεσημεριανό τσιμπολόγημα μεζέδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυτιλήνη: Πάμε για προσκύνημα με ούζο και μεζέ στον Αντώνη στο ΚαγιάνιΜυτιλήνη: Πάμε για προσκύνημα με ούζο και μεζέ στον Αντώνη στο Καγιάνι

Ούζα

Ούζο Μυτιλήνης, ποτοποιία Σαμαρά

Μια ποτοποιία με ιστορία. Η οικογένεια Σαμαρά και πιο συγκεκριμένα ο Ευστράτιος Σαμαράς ξεκίνησε στο μακρινό 1896 την παραγωγή αποσταγμάτων σαν άριστος γνώστης της απόσταξης. Αυτό είναι ένα γλυκόπιοτο ούζο με αρώματα μαστίχας και εσπεριδοειδών, μαλακό, ενσωματωμένο αλκοόλ και δροσερή επίγευση, που ζητάει νόστιμους μεζέδες.

Ούζο Πλωμαρίου

Μακρά η ιστορία του ούζου στη Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στο Πλωμάρι. Το Ούζο Πλωμαρίου ξεκίνησε από τον Ισίδωρο Αρβανίτη το 1894, ο οποίος, έπειτα από πολλά ταξίδια και πειραματισμούς, δημιούργησε την περίφημη μυστική συνταγή. Ένα ούζο με ισορροπία γεύσης, αρώματα φρέσκων λευκών ανθέων, μαστίχας και εσπεριδοειδών. Προσθέστε λίγο πάγο και μερικές σταγόνες νερού.

Ούζο Nektar, Pilavas

Η ιστορία της οικογένειας Πιλαβά ξεκινάει από τον Νίκο Πιλαβά το 1950, ο οποίος ίδρυσε τότε το πρώτο αποστακτήριο στην Πάτρα. Σήμερα κάνουν εξαγωγή σε 18 χώρες. Το Nektar τους είναι ένα απαλό ούζο με αρώματα γλυκάνισου, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών με ισορροπημένο αλκοόλ.

Ούζο Τυρνάβου, ΑΟΣ Τυρνάβου

Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 και αποτελείται από 466 μέλη, που διαχειρίζονται πάνω από 8.259 στρέμματα οινοποιήσιμων στεμφύλων και παράγουν κρασιά, τσίπουρο, ούζα, λικέρ και άλλα ιδιαίτερα αποστάγματα. Το ούζο του συνεταιρισμού έχει αρώματα γλυκάνισου, βοτάνων, ανθέων και εσπεριδοειδών. Απολαύστε το αρκετά
παγωμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι εμφιαλωμένες τσικουδιές αλλάζουν το παιχνίδιΟι εμφιαλωμένες τσικουδιές αλλάζουν το παιχνίδι

Ούζο Βυθός, ποτοποιείο Αθανάσιου Ζαχαρία

Το ποτοποιείο Ζαχαρία ίσως κάποιοι το γνωρίζετε από τα κρασιά που παράγει ως Κτήμα Μουσών. Ένα οικογενειακό ποτοποιείο που ξεκίνησε το 1999 στην περιοχή της Βοιωτίας χάρη στην αγάπη του Αθανάσιου Ζαχαρία για την απόσταξη. Ο Βυθός είναι ένα ούζο με αρώματα εσπεριδοειδών, ανθέων, διακριτικά αρώματα γλυκάνισου και ενσωματωμένο αλκοόλ.

Ούζο 1954 οικογένειας Αποστολάκη

Ακόμα μια οικογένεια με ιστορία στην απόσταξη, γνωστή κυρίως για τα τσίπουρά της, ωστόσο παράγει και εξαιρετικό ούζο. Με οδηγό τη σμυρναίικη παράδοση, η οικογένεια Αποστολάκη δημιούργησε με την παλιά οικογενειακή συνταγή το ούζο 1954. Φρέσκια, δροσερή και καλοκαιρινή επιλογή για θαλασσινούς μεζέδες που θα συνδυαστούν με τα φρέσκα αρώματά του.

Ούζο Ματαρέλλη

Ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης, σαν γνήσιος Μυτιληνιός, έμαθε από νωρίς την καλλιέργεια γλυκάνισου. Ένα ακόμα μυστικό του Ματαρέλλη είναι η χρήση μελιού, που κάνει το τελικό αποτέλεσμα πιο αρωματικό και γλυκόπιοτο. Έντονα αρώματα γλυκάνισου, φλούδες εσπεριδοειδών, που αναζητούν δίπλα τους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες για ταίριασμα.

Ούζο Legendary, Katsaros Distillery

Το αποσταγματοποιείο Κατσάρος είναι πασίγνωστο για τα κορυφαία αποστάγματά του. Ο Νικόλαος Κατσάρος πέρασε από γενιά σε γενιά τη φιλοσοφία του. Το ούζο Legendrary έχει 14 διαφορετικά βότανα και έχει έντονα αρώματα βοτάνων, λευκών ανθέων, εσπεριδοειδών και άγουρων πυρηνόκαρπων φρούτων με ισορροπημένο αλκοόλ. Ένα ούζο που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤουρσιάΤουρσιά: μεζές εκ των ων ουκ άνευ

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT