Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Την εβδομάδα 29/7 – 04/8 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: χυλοπίτες με γαρίδες, κοτόπουλο με φασολάκια στην κατσαρόλα, ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια, ρολό κοτόπουλο με σάλτσα κάππαρης, τουρλού στον ταβά. Θα φτιάξουμε παραδοσιακή ψαρόσουπα και το κυριακάτικο γιουβέτσι με σιγοψημένο αρνάκι. Αααα! Έχουμε και σπιτικό παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή και είναι και σοκολατένιο.
Δευτέρα – Γιουβετσάκι με γαρίδες, χυλοπίτες και ούζο
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Μαγειρεύουμε τις παραδοσιακές χυλοπίτες με φίνες ζουμερές γαρίδες και άρωμα ελληνικού καλοκαιριού από τις μπόλικες ντομάτες, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και το ούζο. Ένα πιάτο ανάλαφρο, γεμάτο φρεσκάδα και άφταστη νοστιμιά. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μπόλικο δυόσμο, ελιές Καλαμών και κρίθινα παξιμάδια.
Τρίτη – Κοτόπουλο κατσαρόλας με φασολάκια και δυόσμο
Τρυφερό κοτόπουλο με πράσινα φρέσκα φασολάκια, αρωματικό δυόσμο και ζουμερές ντομάτες. Μα τι νόστιμο και απλό φαγητό! Λίγο τζίντζερ και καυτερή πιπερίτσα αναβαθμίζουν το όλον. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με ντοματίνια πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο, οπωσδήποτε μια φέτα βαρελίσια και προζυμένιο ψωμί.
Τετάρτη – Τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος
Όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο: Ντομάτες, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες μαγειρεύονται μαζί με πατάτες για ένα ελαφρύ θερινό φαγητό. Μια συνταγή του μοναχού Επιφάνιου, από τη μεγάλη κουζίνα του Αγίου Όρους, με μοναδικό μυστικό τα καλά υλικά και το σιγανό μαγείρεμα. Το σερβίρουμε παρέα με ζουμερές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα και πασπαλισμένες με αλάτι, τυρί φέτα, ελιές θρούμπες και φέτες καλαμποκόψωμου.
Πέμπτη – Ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα κάππαρης
Το μαμαδίστικο ρολό γίνεται πιο ελαφρύ και αρωματικό, με κιμά κοτόπουλου, τριμμένα καρότα και μυρωδικά. Το περιχύνουμε με μια μοναδική σάλτσα με κάππαρη, δροσερό γιαούρτι και λίγη μουστάρδα. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα σαλάτα και έναν αφράτο πουρέ πατάτας ή ένα αρωματικό ρύζι. Στα ποτήρια μας μια κρητική Βηλάνα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα ή μια αρκαδική Μαντινεία.
Παρασκευή – Ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια και ξηρούς καρπούς
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια ρεβυθοσαλάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμη, δροσερή και πολύ χορταστική, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και για το γραφείο. Άφθονα μυρωδικά όπως δυόσμος, άνηθος και μαϊντανός, τρυφερά κολοκυθάκια και φυστίκια Αιγίνης ανακατεύονται με τα ρεβύθια για ένα από τα πιο λαχταριστά σαλατογεύματα. Συνοδεύουμε με ψαράκια παστά ή μαρινάτα, μια αφράτη ταραμοσαλάτα, πράσινες ελιές και τραγανά παξιμάδια.
Σάββατο – Ψαρόσουπα με τραχανά από τη Λέσβο
Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με καταγωγή από τη Λέσβο. Προμηθευόμαστε ψάρια της αρεσκείας μας αλλά και της εποχής όπως στήρες κ.ά. και τα βράζουμε μαζί με τραχανά, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές αλλά και άλλα κηπευτικά που μας αρέσουν, κολοκυθάκια λόγου χάρη. Σερβίρουμε τη σούπα χωριστά και τα ψάρια σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με τα βρασμένα λαχανικά σε σαλάτα, πασπαλισμένα με αλατοπίπερο και ραντισμένα με λαδολέμονο, μαζί με φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.
Κυριακή – Το γιουβέτσι του Πέσκια, με μαριναρισμένο, σιγοψημένο αρνί γάλακτος και κασέρι
Στρώνουμε λευκά τραπεζομάντηλα στο τραπέζι της βεράντας, του μπαλκονιού ή της αυλής μας, ανοίγουμε Ξινόμαυρα και βάζουμε παγάκια στις κανάτες με το νερό. Ετοιμάζουμε το κυριακάτικο τραπέζι μας με το θεσπέσιο γιουβέτσι του Χριστόφορου Πέσκια με αρνάκι μαριναρισμένο σε καυτερές πιπερίτσες, μυρωδικά και μπαχαρικά και ψημένο με κριθαράκι και σπιτικό ζωμό σε σιγανή φωτιά για περίπου 4 ώρες. Δίπλα του βάζουμε φέτες πολύσπορου ψωμιού, μια χωριάτικη σαλάτα και ένα δροσερό τζατζίκι.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Παγωτό σαν σοκολατίνα
Τις ημέρες με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες κανένα άλλο γλυκό δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ωραίο παγωτό. Ειδικά αν είναι σπιτικό, σοκολατένιο, κρεμώδες και ανάμεσα σε μαλακά σοκολατένια μπισκότα. Θα μας δροσίζει γλυκά και νόστιμα όλη την εβδομάδα.