40'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπριάμ στην κατσαρόλα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα 90 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα φασολάκια και αλατίζουμε.
- Σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, λίγο ακόμα αλάτι και τον πελτέ και ανακατεύουμε απαλά για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και το ούζο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, την πιπεριά τσίλι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και σερβίρουμε το μπριάμ.
Ροζέ είναι το κρασί του ελληνικού καλοκαιριού και των λαδερών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.