30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 25 πανκέικΓια το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πανκέικ πατάτας με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, αρχικά τρίβουμε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, προτιμότερο μέσα στον νεροχύτη για να φεύγουν τα υγρά, για περίπου 20 λεπτά.
- Τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τις αδειάζουμε σε μπολ.
- Τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τα αυγά, το κορν φλάουρ, το αλεύρι και αλατοπίπερο μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου των 50 γρ.
- Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα πατάμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστούν λεπτά πιτάκια, σαν πανκέικ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύψει τον πυθμένα) σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, τηγανίζουμε σε δόσεις τα πανκέικ πατάτας για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και από πάνω μοιράζουμε το τυρί κρέμα και τον καπνιστό σολομό.
- Ραντίζουμε με λίγο λεμονοχυμό και σερβίρουμε τα πανκέικ πατάτας με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα.
Μυστικά
Σε αυτή τη συνταγή ο σεφ έβαλε τυρί κρέμα και σολομό, αλλά μπορούμε να βάλουμε και γιαούρτι ή ξινόκρεμα, καπνιστή πέστροφα, φιλέτα αντζούγιας ή ακόμα και μαλακή φέτα με καπνιστό αλλαντικό και ψιλοκομμένες ελιές.
Chardonnay δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.