Είναι από τα πιο αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά ο μουσακάς. Χτίζεται σιγά σιγά. Τη θέλει την ώρα του. Να τηγανίσεις ή να ψήσεις τις μελιτζάνες και τις πατάτες, να τσιγαρίσεις τον κιμά, να φτιάξεις τη μπεσαμέλ. Αλλά χαλάλι, το αξίζει και με το παραπάνω. Είναι απόλαυση σε στρώσεις. Όταν βγαίνει το φουλαριστό ταψί από τον φούρνο με την επιφάνεια να ‘χει ροδίσει και πιάνεις να μοιράζεις γενναιόδωρα κομμάτια, ξέρεις ότι θα εκτιμηθεί δεόντως ο χρόνος κι ο κόπος.

Μουσακάς με μοσχαράκι κρασάτο και βασιλικό
Μουσακά μπορούμε να φτιάξουμε με πολλούς διαφορετικούς κιμάδες αλλά και κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. / Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ο νηστίσιμος μουσακάς του Αγίου Όρους έχει ανάμεσα στα συστατικά του και καρύδια. / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Μουσακάς χωρίς μπεσαμέλ, με κασέρι και ντομάτα
Οι Πολίτισσες μαγείρισσες τις περισσότερες φορές κάλυπταν το φαγητό με ροδέλες ντομάτας, για να μείνει ζουμερό και να μην ξεραθεί στο ψήσιμο. / φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε κι άλλες διασκευές: με κομμάτια κρέατος ψιλοκομμένα, μαδημένα ή όχι, ανάμεσά τους και μια συνταγή με μοσχαράκι κρασάτο. Με συμμετοχή έξτρα λαχανικών, από κολοκυθάκια μέχρι παστινάκη, αλλά και διάφορων τυριών, από κεφαλοτύρι και κασέρι μέχρι αρσενικό Νάξου. Έναν νηστίσιμο μουσακά από το Άγιο όρος –μας τον είχε ετοιμάσει ο Μοναχός Επιφάνιος

Δείτε εδώ 16 συνταγές για μουσακά:

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT