Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Την εβδομάδα 24/6 – 30/6 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: μυδοπίλαφο πολίτικο, τραγανό φιλέτο κοτόπουλο με αμύγδαλα και κουρκουμά, ένα απίθανο λαδερό με φρέσκα φασολάκια και ροβίτσα, ψάρι στη λαδόκολλα με λάδι δεντρολίβανου και ένα τέλειο παραδοσιακό φαγητό από τη Σαμοθράκη, το λιωτό, δηλαδή κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια.
Δευτέρα – Μυδοπίλαφο πολίτικο
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Ένα πλούσιο, αρωματικό, θαλασσινό πιλάφι, ωραιότατο ως γεύμα και ως μεζές. Είναι από τα πιο φημισμένα πιλάφια της Πόλης και αξιοποιεί τα άφθονα μύδια της περιοχής, που μέχρι σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Το συνοδεύουμε με μια αφράτη ταραμοσαλάτα, ελιές θρούμπες και μια δροσερή σαλάτα πιάζ, με βρασμένα φασόλια μαυρομάτικα.
Τρίτη – Κοτόπουλο με αμύγδαλο και κουρκουμά
Εύκολο, λιχούδικο φαγητό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Τραγανό και αρωματικό φιλέτο κοτόπουλου με κρούστα από αμύγδαλο και κουρκουμά. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες, μια ωραία χωριάτικη σαλάτα και προζυμένιο ψωμί.
Τετάρτη – Φασολάκια με ροβίτσα και κολοκυθανθούς τηγανητούς
Ένα απίθανο λαδερό με πρωτότυπο συνδυασμό πράσινου φασολιού με το όσπριο, το φασόλι ροβίτσα, που είναι πράσινη, μικρή σε μέγεθος, περίπου σαν τη φακή, και δεν χρειάζεται μούλιασμα. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μαυρομάτικα, που επίσης δεν θέλουν μούλιασμα, με διαφορετικό, φυσικά, γευστικό αποτέλεσμα. Οι τραγανοί κολοκυθοανθοί που το συνοδεύουν είναι προαιρετικοί αλλά τους συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Το σερβίρουμε παρέα με ντοματοσαλάτα με δυόσμο, ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Πέμπτη – Σουτζουκάκια κοτόπουλου με πιπεριά
Με κιμά κοτόπουλου, σκόρδο, μπόλικο κύμινο και μια πολτοποιημένη πιπεριά κέρατο ετοιμάζουμε τα πιο ελαφριά και νόστιμα σουτζουκάκια με πλούσια ντοματένια σάλτσα. Τα απλώνουμε πάνω σε αφράτο πιλάφι και τα συνοδεύουμε με τραγανή αγγουροσαλάτα με λαδόξιδο και ζεστό προζυμένιο ψωμί για γενναίες βουτιές.
Παρασκευή – Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια λαχταριστή οσπριοσαλάτα. Φακές, κολοκυθάκια, καλαμπόκι, φυστίκι Αιγίνης και μπόλικα μυρωδικά συνθέτουν ένα πλούσιο αλλά ελαφρύ σαλατογεύμα. Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί, ελιές θρούμπες και φέτες προζυμένιου ψωμιού. Νόστιμα μαρινάτα ή παστά ψαράκια της ταιριάζουν πολύ.
Σάββατο – Ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά
Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα φαγητό από τα λίγα. Ζουμερές φέτες ψαριού ψημένες σε λαδόκολλα για να γίνουν τρυφερές και ζουμερές μαζί με ψητά καλοκαιρινά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και ντοματίνια. Το απίθανο αρωματικό λάδι με δεντρολίβανο αναβαθμίζει το ήδη υπέροχο πιάτο. Το μόνο που χρειαζόμαστε για το πλήρες αυτό γεύμα είναι τραγανές πίτες ή φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας και ένα φρέσκο Chardonnay, που δεν έχει περάσει από βαρέλι.
Κυριακή – «Λιωτό» σαμοθρακιώτικο (κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια)
Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της Σαμοθράκης, το λιωτό. Θα καταλάβετε όταν το μαγειρέψετε γιατί το λένε «λιωτό»: τα κρεμμύδια λιώνουν τόσο που γίνονται σαν σάλτσα. Το κατσίκι σιγομαγειρεύεται, μαλακώνει και γίνεται ντελικατέτσα περιωπής, μια απερίγραπτη ηδονή του ουρανίσκου. Συνοδεύουμε το λιωτό με βλίτα βραστά και λαδόξιδο, μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο, ελιές πράσινες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Σεμιφρέντο με κεράσια
Το «μισοπαγωμένο» ιταλικό γλύκισμα που είναι κάτι ανάμεσα σε παγωτό και ανάλαφρη μους με το πρόβειο γιαούρτι είναι απερίγραπτα γευστικό. Ό,τι πρέπει για τις ζεστές ώρες της ημέρας.