Ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες
Αλμυρό και γλυκό, σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες σε μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που κατάγεται από τη Σικελία. Το ιταλικό της όνομα είναι «pasta con le sarde».
Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φιλέτα αντσούγιας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν πάστα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα κοτσάνια του μάραθου και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε τα ζυμαρικά και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα φυλλαράκια μάραθου και ανακατεύουμε ξανά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λεμονιού και την καβουρδισμένη γαλέτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.