Γεννημένος στη Σμύρνη και μεγαλωμένος κοντά στην Έφεσο (Selcuk), ο σεφ Σελίμ Άι ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική το 2000, καθώς εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του. Τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει executive chef στο πεντάστερο ξενοδοχείο Conrad Istanbul Bosphorus στην Κωνσταντινούπολη. «Επιμελούμαι τα μενού του εστιατορίου Manzara, όπου σερβίρουμε σύγχρονη τουρκική κουζίνα, του Summit Bar, με ένα μενού-σταυροδρόμι της ασιατικής με τη δυτική κουλτούρα, και του Monet Lounge, μαζί με την μπριγάδα μου, των 50 ατόμων», λέει ο ίδιος.
Με καινοτόμο προσέγγιση όσον αφορά στη βιωσιμότητα, ο Σελίμ Αί εφαρμόζει ένα σύστημα ελέγχου της σπατάλης τροφίμων που επιδιώκει όχι μόνο την κερδοφορία, αλλά οδηγεί επίσης στην παραγωγικότητα και στη βιωσιμότητα, ενώ αναζητά και εφαρμόζει ενεργά διαδικασίες για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, τόσο εντός του ξενοδοχείου όσο και στην καθημερινή ζωή της ομάδας του.
Τα κεμπάπ από τα βάθη της Ανατολής κατέκλυσαν την Πόλη
«Κεμπάπ εμείς στην Πόλη δεν είχαμε. Ήρθε μαζί με τους εσωτερικούς μετανάστες από τα βάθη της Ανατολής», μας έλεγαν οι Πολίτες. Με τις εσωτερικές μετακινήσεις γέμισε η πόλη κεμπαπτζίδικα και σύντομα έγιναν ένα πολύ δημοφιλές casual φαγητό, που σερβίρεται κυρίως στις τουρκικές ψησταριές με τις ανοιχτές φωτιές, γνωστές ως ocakbasi.
Όταν λένε κεμπάπ βέβαια οι Τούρκοι δεν εννοούν μόνο το μακρόστενο μπιφτέκι που ξέρουμε εμείς. Με τη λέξη «κεμπάπ» ορίζεται μια σειρά από ψητά, κυρίως με βάση το αρνίσιο κρέας, αλλά και με μοσχαρίσιο, πρόβειο και κοτόπουλο, κάποια από τα οποία κόβονται σε μικρά κομμάτια και περνιούνται σε σουβλάκια, άλλα γίνονται κιμάς και πλάθονται μαζί με καρυκεύματα σε μακρόστενα μπιφτέκια, και άλλα μαρινάρονται και ψήνονται σε μικρές κοπές, όπως παϊδάκια. Συνήθως είναι καλά μπαχαρισμένα και σερβίρονται μαζί με λεπτοκομμένα κρεμμύδια, ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κρεμμύδια, ντομάτες κ.ά., και με λεπτό ψωμί λαβάς.