ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτοσαλάτα με άγριο ρύζι και σελινόριζαΚοτοσαλάτα με άγριο ρύζι και σελινόριζα Συνταγή θαυμαστής νοστιμιάς όταν είναι καλοφτιαγμένη, αυτή η σαλάτα, που δοκιμάσαμε στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στο σπίτι του Γιώργου Παπαλιάρη και της Ayşen Türegün, έρχεται από τους Τσερκέζους ή Κιρκάσιους, λαό στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Είναι μια από τις πολλές επιρροές στην κουζίνα της Κωνσταντινούπολης και ετοιμάζεται σε πολλά ρωμαίικα και τουρκικά σπίτια. Η Ayşen τονίζει ότι πρέπει να επιλέξουμε καλής ποιότητας καρύδια, που να μην έχουν ίχνος «ταγκίλας», για να δώσουν της θαυμάσια γεύση και τον πικάντικο χαρακτήρα στη σαλάτα.

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για την κοτοσαλάτα τσερκέζ ταβούκ, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα φιλέτα κοτόπουλου και άφθονο νερό που να τα καλύπτει καλά.
  2. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζοντας καλά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα φιλέτα να γίνουν μαλακά και τρυφερά.
  4. Τα στραγγίζουμε αλλά κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τα μαδάμε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
  5. Σε άλλο μπολ βάζουμε περίπου 700 ml από τον ζωμό (αν δεν επαρκεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό), τα καρύδια, το ψωμί και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά και έντονα μέχρι να ενωθούν.
  6. Προσθέτουμε το μαδημένο κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνουν μια σφικτή αλοιφή. Αν είναι υπερβολικά σφικτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα από τον ζωμό, μέχρι να αραιώσει ελαφρά. Δεν το παρακάνουμε, η σαλάτα πρέπει να στέκεται καλά στο κουτάλι.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
  8. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, μεταφέρουμε το τσερκέζ ταβούκ σε ένα ωραίο μπολ και πασπαλίζουμε με την επιπλέον πάπρικα.
  9. Στολίζουμε με τα καρύδια-πεταλούδα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT