ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουφλέ με σπαράγγια και παρμεζάναΣουφλέ με σπαράγγια και παρμεζάνα
30' προετοιμασία
12' μαγείρεμα
Σύνολο: 42'

Υλικά

Μερίδες: 6

Μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το σουφλέ με σπανάκι, γκοργκοντζόλα και κουκουνάρι τρίβετε το σπανάκι με λίγο αλάτι να βγάλει τα υγρά του.
  2. Το μαραίνετε σε κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά με 1/2 κ.γ. από το μετρημένο βούτυρο και 1/2 κ.γ. από το μετρημένο ελαιόλαδο.
  3. Καρυκεύετε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Αφήνετε κατά μέρος.
  5. Αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο 4 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια των 8 εκ. και τα πασπαλίζετε στη βάση και τις πλευρές με 1 κ.σ. από την παρμεζάνα.
  6. Προσθέτετε και την γκοργκοντζόλα.
  7. Αφήνετε κατά μέρος.

Μπεσαμέλ

  1. Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι, το πιπέρι καγιέν και τη μουστάρδα και ανακατεύετε.
  2. Μαγειρεύετε για 1 λεπτό, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε σταδιακά το γάλα και ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα για να μη σβολιάσει η κρέμα.
  3. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να πήξει η κρέμα.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  5. Ρίχνετε στην κρέμα το σπανάκι, την υπόλοιπη παρμεζάνα (εκτός από λίγη που κρατάτε), τους κρόκους, το κουκουνάρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
  6. Χτυπάτε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και τα αναμειγνύετε με την κρέμα.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C και βάζετε μέσα ένα ρηχό ταψί για να ζεσταθεί.
  8. Γεμίζετε τα φορμάκια κατά τα 2/3 με το μείγμα του σουφλέ, τα τοποθετείτε στο ταψί, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα που κρατήσατε και τα ψήνετε να πάρουν χρώμα, για 12 λεπτά.
  9. Σερβίρετε αμέσως.

Μυστικά

  • Τα ατομικά σουφλέ ψήνονται σε ειδικά, πυρίμαχα φορμάκια (rumkins), τα οποία θα βρείτε σε πολλά καταστήματα με είδη κουζίνας. Είναι ανθεκτικά στο ψήσιμο, αλλά όχι στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, επομένως εάν τα έχετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (ώστε να ψήσετε τα σουφλέ αργότερα), πρέπει πρώτα να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά πριν τα βάλετε στο φούρνο. Ασφαλώς, μπορείτε να ετοιμάσετε το σουφλέ και σε μία μεγάλη φόρμα, ειδική για σουφλέ, με διάμετρο 20 – 22 εκατοστά.
  • Η γκοργκοντζόλα είναι από τα σχετικά ήπια σε γεύση μπλε τυριά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μπλε τυρί Δανίας, αλλά αποφύγετε το γαλλικό ροκφόρ ή το αγγλικό στίλτον, καθώς είναι πάρα πολύ πικάντικα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT