20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 5-6Για τη ζύμη
Για τη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τα προσφούρνια με παστουρμά, ξεκινάμε από τη ζύμη και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλάτι με 100 ml χλιαρό νερό μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι απλώς να ενωθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο και μετρίως σφιχτό.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 μπαλάκια με βάρος περίπου 150 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
- Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες.
Σάλτσα
- Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε για 15- 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Προσφούρνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τις παλάμες μας ή με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ. (ή σε οβάλ με μήκος 18-20 εκ.).
- Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στις ζύμες τη σάλτσα ντομάτας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα και αφήνοντας ένα κενό περίπου 1 εκ. περιμετρικά.
- Στρώνουμε πάνω στη σάλτσα τις φέτες από σουτζούκι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί τα προσφούρνια.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να ροδίζουν οι ζύμες και να λιώσουν τα τυριά.
- Ξεφουρνίζουμε, μοιράζουμε στα προσφούρνια τις φέτες παστουρμά και σκορπίζουμε από πάνω την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον μαϊντανό.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.